Francie zpřísňuje koronavirová opatření, roušky se vracejí do kin i divadel

Události: Francie zpřísňuje koronavirová opatření (zdroj: ČT24)

Počet případů koronaviru ve Francii v posledních dnech roste – za úterý hlásí víc než tři tisíce nových nákaz. Francouzský premiér Jean Castex mezitím oznámil nová opatření. Dlouhodobější plán hlavně na obnovu ekonomiky představí příští týden prezident Emmanuel Macron.

V Marseille – druhém největším městě Francie – je nově povinné nošení roušek i venku. Tamní bary a restaurace musí mít zavřeno už od 23:00. Podle mluvčího francouzské vlády přitom mohou být podobná opatření zavedena i v Paříži. 

Počet nakažených v zemi totiž roste – jen za poslední týden se zdvojnásobil. V neděli jich přibylo téměř pět tisíc. Počet lidí na jednotkách intenzivní péče ale zatím výrazně nestoupá.

Tento vývoj znepokojuje francouzské sousedy – německé ministerstvo zahraničí vydalo varování před cestami na Azurové pobřeží, do Paříže či jejího okolí.

Někteří Francouzi nasazují roušky i dobrovolně

Francouzi mezitím začínají nosit dobrovolně roušky v parcích i tam, kde to není povinné. A to včetně mladých lidí. „Dělám všechno pro to, abych neohrozil členy své rodiny a jejího okolí, kteří si i kvůli věku musí dávat větší pozor,“ uvedl Michael, který pracuje jako kurýr.

Premiér Castex ve středu reagoval na zhoršující se čísla novými opatřeními, mezi něž patří i povinnost nošení roušek v kinech a divadlech. Zároveň chce ale umělcům pomoci. „Z balíčku na oživení ekonomiky obdrží kulturní sektor dvě miliardy eur,“ uvedl. 

Celkem má stát na obnovu hospodářství po pandemii uvolnit sto miliard eur. Podrobnosti představí prezident Macron příští týden. 

Francie zároveň pokračuje ve výzkumu léků a testování vakcín. Nové metody zvládání pandemie pomáhají hledat i mezinárodní instituce, včetně Severoatlantické aliance. „Je celá řada dalších technických oblastí kde je potřeba pomoci. Můžeme zmínit třeba senzory pro dálkovou bezkontaktní detekci nakažených osob, které se vyvíjejí,“ uvedl ředitel úřadu NATO pro podporu spolupráce v oblasti vědy a výzkumu Pavel Zůna.

Francouzi také hledí s obavami k začátku školního roku. Roušky budou povinné pro všechny žáky starší jedenácti let. Premiér zatím vyloučil, že by vláda uvažovala o odkladu nástupu dětí do škol.