Kim se objevil na zasedání politbyra strany, varoval před covidem a tajfunem

Severokorejský vůdce Kim Čong-un varoval úřady své země před dopady pandemie koronaviru a před příchodem tajfunu Bavi, který má ke Korejskému poloostrovu dorazit tento týden. Na zasedání politbyra Severokorejské strany práce se Kim objevil poté, co se ve světovém tisku objevily další spekulace o jeho zdravotním stavu.

Na zveřejněných záběrech z jednání stranických špiček sedí severokorejský vůdce za stolem s cigaretou v ruce. Státní tisková agentura bez bližších podrobností uvedla, že Kim během úterní schůze varoval před „jistými nedostatky“ v boji státu proti „zhoubnému viru“. 

KLDR navzdory pochybám odborníků tvrdí, že se v zemi infekce novým koronavirem nevyskytla. Úřady dosud oficiálně nepotvrdily žádný případ, média ale ohledně tohoto tématu už delší dobu mlčí.

Kim Čong-un
Zdroj: Reuters/KCNA

Povýšení Kimovy sestry nahrálo spekulacím o zdravotním stavu diktátora

Otázky ohledně zdravotního stavu šestatřicetiletého Kim Čong-una se objevují opakovaně. V dubnu se rozšířily zprávy, že podstoupil nezdařenou operaci srdce, po níž zůstal v kritickém stavu.

V předchozích dnech zase britský deník Daily Mail citoval jihokorejského experta Čang Song-mina, podle nějž je Kim v kómatu a všechny záznamy o jeho vystoupeních na veřejnosti od té doby jsou falšovány.

Čang Song-min, který působil jako poradce jihokorejského exprezidenta Kim Te-džunga, se domnívá, že vedení země od Kima nyní postupně přebírá jeho mladší sestra Kim Jo-čong.

Jihokorejská rozvědka minulý týden uvedla, že Kimova sestra získala větší pravomoci a je nyní „de facto druhou nejvýše postavenou představitelkou země“. Kim Jo-čong má prý teď na starosti mimo jiné vztahy KLDR se Spojenými státy a s Jižní Koreou.

Podle některých analytiků se ale Kim převedením části odpovědností na svou sestru a několik dalších blízkých poradců snaží jen zabránit tomu, aby na něj byla svalována vina v případě politických nezdarů.