Pompeo podnikl průlomovou návštěvu Súdánu. Zlepšit by se mohly i vztahy Chartúmu s Izraelem

Události ČT: Pompeo na průlomové návštěvě Súdánu (zdroj: ČT24)

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo navštívil Súdán. Jde o průlomovou cestu, neboť Spojené státy zemi stále vedou na seznamu států podporujících terorismus. Pompeova návštěva může znamenat zlepšení vztahů nejen s USA. Súdán by mohl být po Spojených arabských emirátech další zemí, která se přiblížila mírové dohodě s Izraelem.

Pompeo je podle BBC první vysoce postavený americký představitel, který se do Súdánu vydal od svržení prezidenta Umara Bašíra. Proti Bašírově třicetileté vládě vypukly na konci roku 2018 protesty, pod jejichž tlakem nakonec politik rezignoval. V roce 2019 byla v zemi na na tři roky ustanovena přechodná vláda.

Súdán, kdysi radikálně protizápadní země, nyní stojí na prahu zahraničněpolitického obratu. Tamní premiér Abdalláh Hamdok na jednání s Pompeem vyjádřil přání, aby USA odstranily zemi ze svého seznamu států, které financují terorismus.

„Bavili jsme se o vynětí Súdánu ze seznamu zemí podporujících terorismus, o vzájemných vztazích a o americké podpoře naší prozatímní vlády,“ uvedl Hamdok na Twitteru.

Súdán zmírňuje tvrdou pozici vůči Izraeli

Jde ale také o vztahy Súdánu s Izraelem. Za Bašírovy éry zastával Súdán ve vztahu k Izraeli tvrdou pozici. Ta se začala postupně zmírňovat od doby, kdy zemi řídí přechodná vláda.

Pompeo symbolicky dorazil do Chartúmu přímým letem z Tel Avivu. „S radostí oznamuji první oficiální přímý let mezi Izraelem a Súdánem,“ napsal šéf americké diplomacie na Twitteru. Podle serveru BBC tím chtěl udělat narážku právě na možné budoucí zlepšení vztahů těchto dvou zemí.

Hamdúk nicméně podle agentury AFP vysvětlil, že cílem přechodné súdánské vlády je pouze zajistit mír a stabilitu v zemi až do svobodných voleb v roce 2022. Kabinet podle něj nemá mandát na kroky přesahující tento úkol a tedy ani pravomoci k tomu, aby normalizoval vztahy své země s židovským státem.

Vztahy mezi Izraelem a Súdánem zatím byly skryté. V únoru navštívil Benjamin Netanjahu Ugandu a v rezidenci ugandského prezidenta se poprvé přímo sešel se súdánským lídrem Abdalem Fattáhem al-Burhanem.

„Je to důležitá fáze v akceptaci Izraele jako legitimního státu, židovského státu, v centru Blízkého východu,“ komentuje to analytik Ehud Evental z univerzity IDS Herzlija.

Průlomový krok Spojených arabských emirátů

Po prvních třicet let své existence byl stát Izrael takřka úplně izolován od okolního arabského světa, ekonomicky i diplomaticky. Měnit se to začalo až v 70. letech. Mírové dohody s Izraelem dosud uzavřely jenom Egypt a Jordánsko.

V srpnu ohlásily jako teprve třetí z arabských zemí ochotu normalizovat vztahy s Izraelem Spojené arabské emiráty. „Zradili vše, práva Palestinců, palestinský stát, dvoustátní řešení i svatý Jeruzalém,“ kritizoval krok SAE prezident Palestinské autonomie Mahmúd Abbás. 

Pompeo po svém pondělním jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem řekl, že je optimista a doufá, že k normalizaci přistoupí i další arabské státy. Na své pětidenní regionální cestě se chystá navštívit také Spojené arabské emiráty a Bahrajn.

Zcela idylické ale vyhlídky na sbližování Izraele s arabskými státy nejsou. Mluvčí ministerstva zahraničí Súdánu byl nedávno propuštěn, když podpořil uznání Izraele. Saúdové zase mír s židovským státem podmiňují vytvořením palestinského státu a Spojené arabské emiráty chtějí jako odměnu za mír s Izraelem od USA moderní letouny F-35.