Kreml zpochybnil závěry o otravě Navalného. K vyšetřování nevidí důvod

Kreml nevidí důvod vyšetřovat okolnosti možné otravy ruského opozičního lídra Alexeje Navalného. Závěry německých lékařů, kteří v jeho těle našli toxickou látku, podle Moskvy nejsou průkazné. K vyšetření případu vyzvala ruskou stranu německá kancléřka Angela Merkelová. Navalnyj je hlasitým kritikem Kremlu a se svým Fondem boje proti korupci rozkrývá, jak špičky režimu vyvádějí peníze státu pro své účely a co za ně kupují. Hodinový díl seriálu natočil například o exprezidentovi Dmitriji Medveděvovi.

Merkelová apeluje na Rusko, aby vyšetřilo, kdo za otravou stojí, a pachatele činu hnalo k odpovědnosti. Němečtí lékaři v pondělí v těle opozičního předáka objevili stopy toxické látky.

Předseda Státní dumy (dolní komory ruského parlamentu) Vjačeslav Volodin v úterý prohlásil, že Merkelová sice Navalnému pomohla, její následné prohlášení a také výroky šéfa diplomacie EU Josepa Borrella prý ale budí podezření, zda údajná otrava kritika Kremlu není provokací Západu. Ten podle Volodina požaduje od Ruska, aby se nepletlo do běloruských záležitostí, do kterých se ale bezotyšně vměšují západní země a Ukrajina, uvedl list Vedomosti. Volodin nařídil jednomu z výborů dumy, aby prošetřil, zda v Navalného případu nejde o zahraniční provokaci.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov závěry německých lékařů označil za neprůkazné a dodal, že není zřejmé, proč „spěchají“ s označením Navalného nemoci za otravu. Jakmile podle něj bude definitivně jasné, že skutečně šlo o otravu, úřady spustí vyšetřování. „Pokud bude látka identifikována a dojde se k závěru, že šlo o otravu, pak bude pochopitelně důvod k vyšetřování,“ prohlásil.

Fond Navalného se věnoval také Peskovovi. Konkrétně podezřelému nákupu bytu jeho bývalé ženy v Paříži a záhadnému zbohatnutí jeho syna.

Mluvčí Navalného Kiry Jarmyšová se podle agentury AP nechala slyšet, že reakci Kremlu očekávala. „Bylo zjevné, že zločin nebude řádně vyšetřen a pachatel nalezen. Ale my všichni přesně víme, kdo to byl,“ konstatovala Jarmyšová podle agentury AP. 

Německý ministr zahraničí Heiko Maas i vzhledem k významu, jaký má Navalnyj pro ruskou opozici, žádá, aby byly vyjasněny všechny okolnosti jeho onemocnění a všichni odpovědní byli pohnáni před spravedlnost.

Francouzské ministerstvo zahraničí uvedlo, že je „nezbytné, aby se ruské úřady urychleně pustily do transparentního vyšetřování“ všech okolností údajné otravy Navalného. Ve stejném duchu se vyjádřilo i americké velvyslanectví v Moskvě.

O tom, že Navalnyj byl otráven, je patrně přesvědčena slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Rozhodně odsuzuji otrávení Navalného. Takové činy musí být naprosto nepřijatelné v jakékoli společnosti, která respektuje základní důstojnost lidských bytostí. Přeji Alexejovi sílu, aby se brzy cítil lépe,“ napsala v úterý v angličtině na Twitteru.

Dle německých lékařů, kteří Navalného ošetřují v nemocnici v Berlíně, nález ukazuje na otravu substancí ze skupiny nazvané inhibitory cholinestrázy. Konkrétní substance zatím ale známá není. Podle nemocnice vzorky prověřovalo několik nezávislých laboratoří.

Inhibitory cholinesterázy jsou látky, které mohou zvýšit komunikaci mezi nervovými buňkami v mozku a někdy se používají k dočasnému zlepšení či stabilizaci stavu pacientů s demencí. Vedlejšími účinky takové léčby jsou podle agnetury Reuters mimo jiné zvracení, svalové křeče, bolesti hlavy a halucinace. Některé druhy pesticidů rovněž využívají inhibitorů cholinesterázy, proto mohou být pro lidské zdraví toxické.

V Rusku byly testy negativní

Ruská strana ale nález německých laboratoří odmítá. Přítomnost inhibitorů cholinesterázy totiž prý zjišťovali lékaři v omské nemocnici, kde původně Navalnyj ležel, a testy byly negativní. Peskov zdůraznil, že omští lékaři o Navalného život bojovali tři dny a možná mu zachránili život.

Také experti upozornili, že je příliš brzy na to, vyvozovat závěry o tom, jak toxická látka pronikla to Navalného těla. Zároveň však poukazují na to, že paralytická látka novičok, kterou byl v roce 2018 ve Velké Británii otráven bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal a jeho dcera, byla také inhibitorem cholinesterázy.

„Jedovaté inhibitory cholinesterázy mohou být podávány mnoha způsoby, mohou být transportovány mnoha způsoby a jsou velmi účinné,“ řekl podle AP toxikolog Richard Parsons z londýnské univerzity King's College. „Proto jsou oblíbenou metodou trávení lidí,“ dodal. Americký expert Thomas Hartung je pak přesvědčen, že látka bude brzy rozpoznána, protože tento typ látky se dá odhalit i dny a týdny po otravě.

Navalného blízcí naopak nemocnici v Omsku kritizují, protože jim neumožnila dřívější převoz pacienta k lékařům, kterým důvěřují. Čas je při určování toxických látek při otravách důležitým faktorem. 

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj, který dlouhodobě kritizuje Kreml, skončil v bezvědomí v nemocnici poté, co se mu ve čtvrtek při letu z Tomsku do Moskvy udělalo zle a letoun nouzově přistál v Omsku. Navalného mluvčí uvedla, že byl patrně otráven látkou přimíchanou do čaje.

Kreml také uvedl, že Rusko bude vděčné, pokud němečtí lékaři dokážou určit příčinu Navalného nemoci. Peskov rovněž odmítl jakákoli tvrzení o tom, že na zdravotním stavu Navalného má podíl nebo za něj nese odpovědnost ruský prezident Vladimir Putin. Taková tvrzení mluvčí označil za „prázdná slova“.