Číně hrozí potravinová nouze. Spouští projekt „Čistý talíř“ proti plýtvání

Nečekaný dopad má koronavirová krize v Číně. Zemi údajně hrozí potravinová nouze. Prezident Si Ťin-pching proto vyhlásil kampaň „Čistý talíř“ proti plýtvání jídlem. Fenomén ve vysílání komentovala zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.

„Plýtvání jídlem je v Číně velký problém. V zemi je to velmi citelné, protože se to týká stravovacích návyků 1,4 miliardy lidí,“ vysvětlila Šámalová. Číňané jsou podle ní známí tím, že si rádi objednávají velké množství jídla, které si mezi sebou poté vyměňují a navzájem ochutnávají.

Podle Šámalové je pro chudší obyvatele jídlo tou nejdůležitější politikou. „Mnoho Číňanů zažilo přídělový system, takže je pro mnohé jedinou radostí ze života,“ dodala. 

Dostupná data podle Šámalové ukazují, že lidé v Číně vyhodí sedmnáct až osmnáct milionů tun jídla ročně. I proto se vláda rozhodla zasáhnout. Návštěvníci restaurací si musí objednat o jedno jídlo méně, než kolik přišlo hostů. Desetičlenná skupina si tak například může objednat maximálně devět pokrmů. V některých provincicích je to i o dvě jídla méně.

Některá nová pravidla proto vzbudila mezi veřejností rozpaky. Jedna restaurace začala před vstupem do provozovny vážit klienty. Na sociálních sítích se na vedení tohoto podniku snesla kritika a restaurace se tak musela veřejně omluvit, připomíná Šámalová.

Zpravodajka ČT v Asii: Čína proti plýtvání (zdroj: ČT24)

Sociální sítě budou trestat uživatele, kteří plýtvají

Největší čínské platformy umožňující zveřejňovat krátká videa pak podle agentury Reuters oznámily, že potrestají ty uživatele, kteří ve svých příspěvcích plýtvají jídlem. Těm, kteří budou hledat videa jedlíků, se nově objeví výzva, aby neplýtvali jídlem a stravovali se rozumně, uvedla platforma Douyin. To je čínská obdoba aplikace TikTok a rovněž ji provozuje čínská společnost ByteDance.  

Na sociálních sítích se nová pravidla nesetkala s pochopením. „Co když do restaurace půjde člověk sám? Kolik jídel si může objednat? Nula?“ tázal se jeden uživatel mikroblogové platformy Weibo. Jiný uvedl, že většina návštěvníků restaurací jídlem neplýtvá, problém podle něj spočívá hlavně v opulentních recepcích státních úředníků. 

Čína nevytáhla do boje proti plýtvání s jídlem poprvé. V roce 2013 zahájila „Operaci prázdný talíř“, která se spíše než na širokou veřejnost zaměřila na extravagantní bankety a recepce zaměstnanců státní správy.