Další rána pro Libanon. Počty nakažených koronavirem strmě rostou, celá země jde do karantény

Události: Plošná karanténa v Libanonu (zdroj: ČT24)

Libanon musí na dva týdny vyhlásit celoplošnou karanténu. Kvůli rekordnímu přírůstku počtu nakažených koronavirem to navrhl úřadující ministr zdravotnictví. Země se stále vzpamatovává z exploze v bejrútském přístavu, která zabila dvě stovky lidí, tisíce dalších zranila a způsobila miliardové škody.

Rány způsobené výbuchem v bejrútském přístavu zůstávají i po dvou týdnech otevřené. Hodiny v bytě Talala Mereba se zastavily v okamžiku exploze. Od toho momentu v jeho životě není nic jako dřív. „Stále trpím depresí. Můj syn se v noci budí s pláčem,“ popisuje Talal.

Kráter po explozi je podle měření francouzských expertů více než čtyřicet metrů hluboký. Je to jen jedna z věcí ilustrujících míru zkázy způsobené explozí. Náprava škod by byla pro Libanon těžkým úkolem i za dobrých časů. Ty země nyní neprožívá.

Šokující počty nakažených

K politické a ekonomické krizi se přidávají dopady pandemie, a to v době, kdy škody po výbuchu hlásí polovina zdravotnických zařízení v Bejrútu. Lékař Fred Bteich tvrdí, že netuší, jak se on a jeho kolegové s kombinací všech krizí vyrovnají. „Přišli jsme o velké množství zásob lékařských výrobků a jsme teď dost odkázáni na mezinárodní pomoc,“ přiznává.

Jen za pondělí bylo v zemi potvrzeno 456 nových pacientů s covidem-19, dva nakažení zemřeli. Celkem Libanon registruje 9337 nemocných a 105 obětí pandemie. „Počet nově nakažených v posledních dnech je šokující. Situace vyžaduje rázné řešení,“ vysvětlil úřadující ministr zdravotnictví Hamad Hassan, proč se rozhodl vyhlásit dvoutýdenní karanténu. 

Libanon potřebuje kompletní renovaci

Západ podmiňuje finanční pomoc Libanonu koncem sektářského systému kritizovaného kvůli korupci. Na obzoru ale zatím není ani vytvoření nové vlády. „Myslím, že vše, od mezinárodní finanční pomoci přes otázku hranic až po renovaci Libanonu, bude součástí jednoho ekonomického a politického balíčku,“ říká ekonom Zijád Nasredín.

Úkolem pro nejbližší dny je řádné vyšetření příčiny exploze v bejrútském přístavu. Zapojit se má i americká FBI. Mezinárodní vyšetřování ale vedení Libanonu zatím odmítá.