Rakousko posiluje zdravotní kontroly na celé jižní hranici, od Itálie po Slovensko

Rakouské ministerstvo zdravotnictví nařídilo zpřísnit zdravotní kontroly na hranicích s Itálií, Slovinskem, Maďarskem a Slovenskem. Informovala o tom agentura APA, podle které výnos zveřejnilo ministerstvo v registru již v pátek. V Rakousku v posledních dnech roste počet nakažených koronavirem. V mnoha případech se lidé přitom infikovali na dovolené v zahraničí.

Ministerstvo ve výnosu nařídilo, aby se kontroly na hranicích se čtyřmi sousedními zeměmi „posílily masivně“. Důvodem k vydání opatření je snaha zabránit šíření viru SARS-CoV-2. Dalších čtyř rakouských sousedů – Česka, Německa, Švýcarska a Lichtenštejnska – se opatření netýká.

Zdravotnické kontroly jsou zaměřené na Rakušany, kteří se vrací do vlasti po dovolené. V Rakousku v posledních dnech začal stoupat počet lidí, kteří se koronavirem nakazili právě v zahraničí. Od pondělí kvůli tomu na seznam rizikových zemí přibude Chorvatsko.

K posílení zdravotnických kontrol na hranicích v sobotu vyzval také kancléř Sebastian Kurz.

Rizikové Chorvatsko

O chystaném posílení zdravotnických kontrol na hranicích informovala rakouská média již v pátek. Psala tehdy, že se bude přísněji kontrolovat italská hranice, protože panují obavy, že se budou chtít navrátilci z dovolené v Chorvatsku vyhnout už nyní přísným kontrolám na slovinské hranici a vrátit se do Rakouska oklikou právě přes Itálii. S tím podle rakouských médií může souviset i aktuální nařízení.

Rakousko vydalo kvůli koronaviru varování před cestami do 31 zemí. V pondělí k nim přibude Chorvatsko. Za rizikové považuje rakouské ministerstvo zahraničí navíc čínskou provincii Chu-pej, z jejíž metropole Wu-chanu se loni začal koronavirus SARS-CoV-2 šířit do světa, a Španělsko s výjimkou jeho ostrovů.

Při návratu z rizikových oblastí musí Rakušané předložit zdravotním kontrolám na hranici negativní test na koronavirus, který nebude starší 72 hodin, případně se izolovat dva týdny v domácí karanténě.

Rakousko dosud zaznamenalo 23 298 případů nákazy koronavirem. S covidem-19 zemřelo 728 lidí.