Střelba nedaleko Bílého domu. Trumpa odvedli z tiskové konference, podle CNN útočník zbraň neměl

Amerického prezidenta Donalda Trumpa eskortovali z místnosti, kde se konala tisková konference, poté, co se v blízkosti Bílého domu střílelo, informovala agentura Reuters. Podle úřadů útočník utrpěl vážná zranění a nyní se zkoumá, zda neměl v minulosti psychické problémy. CNN pak přišlo s informací, že podezřelý muž neměl zbraň.

Agentura AP s odvoláním na dva zdroje tvrdí, že se střílelo několik domovních bloků od Bílého domu poblíž 17. ulice a Pennsylvánské třídy. Trump musel přerušit kvůli incidentu rutinní tiskovou konferenci.

Americký prezident náhle bez vysvětlení opustil místnost, kde se setkání s novináři tradičně koná. Krátce předtím mu cosi pošeptal bezpečnostní pracovník a prezidenta z místnosti vyvedl.

Na oficiálním Twitteru Bílého domu lze moment zhlédnout zhruba po čtyřech minutách videopříspěvku:

Z místnosti, kde se konalo setkání s novináři, byli vyvedeni i ministr financí Steven Mnuchin a úřadující šéf rozpočtového a správního úřadu Bílého domu Russ Vought. Dveře za nimi zamkli.

Útočník napadl pracovníka ochranné služby

Trump se pak ještě do místnosti pro novináře vrátil a uvedl, že se „v okolí Bílého domu střílelo.“ „Zdá se, že je vše pod kontrolou, ale došlo ke skutečné střelbě a někdo byl převezen do nemocnice. Neznám stav této osoby,“ dodal prezident.

Ochranná služba amerického prezidenta uvedla v prohlášení, že incident začal, když se 51letý muž přiblížil ke členovi ochranky. „Podezřelý se přiblížil k policistovi a řekl, že má zbraň.“ Poté se údajně měl připravit ke střelbě, načež zaměstnanec ochranné služby na muže vypálil. 

Podle CNN, která se odvolává na dva zdroje, byl ale zraněný muž neozbrojený. Americké úřady informovaly, že inspekce se bude incidentu a jednání pracovníka ochranné služby věnovat v interním šetření.

Na dotaz novinářů uvedl Trump, že podle něj člen bezpečnostních složek nic neporušil. Posléze americký prezident ocenil práci ochranné služby. Nešetřil superlativy, podle něj, jsou v ní „fantastičtí lidé, nejlepší z nejlepších.“