Na místě havárie letadla v Indii našli černé skříňky

Na místě páteční havárie indického letadla na jihu země technici nalezli černé skříňky, tedy záznamník letových údajů i hovoru v pilotní kabině. Agentuře Reuters to potvrdil nejmenovaný vysoký představitel indického Generálního ředitelství civilního letectví.

Nehoda letadla společnosti Air India, které havarovalo při přistání ve městě Kalikut ve státě Kérala, si podle nové bilance vyžádala 18 mrtvých a přes stovku zraněných, z toho 16 těžce. Mezi oběťmi jsou i oba piloti.

Na palubě Boeingu 737-800 bylo 190 osob: 184 pasažérů a šest členů posádky. Stroj při přistávání v hustém dešti a za špatné viditelnosti přejel ranvej, sjel více než deset metrů dolů po svahu a pak se jeho trup rozlomil na dvě části. Letadlo bylo v provozu dva roky.

„Všichni pasažéři měli zapnuté pásy a drželi jsme ruce na opěrkách před sebou, abychom se ochránili,“ popisuje jeden z přeživších neštěstí, pasažér Ašraf. Některé cestující museli záchranáři z trosek vystříhat. Sanitky je okamžitě začaly rozvážet do okolních nemocnic. Podle lékařů většina pasažérů utrpěla otřesy mozku a zranění hlavy. Musí proto zůstat v nemocnicích na pozorování.

„Povětrnostní podmínky byly ten den kvůli monzunu nepříznivé. Zdá se, že se pilot snažil dojet až na konec přistávací dráhy, ale kvůli kluzkému povrchu došlo k nehodě. Letadlo spadlo asi deset metrů z náspu do údolí. Na místo se okamžitě dostali záchranáři, hasiči a pomohli taky místní obyvatelé,“ popsal události ministr civilního letectví Hardeep Singh Puri.

Záchranáři mluví o štěstí, že se nevznítilo palivo, které začalo vytékat z proražených nádrží. Péči o přeživší ale komplikuje zjištění, že byl nejméně jeden z cestujících nakažený covidem-19. Úřady proto začaly kontaktovat každého, kdo byl na místě tragédie.

Právě indické občany, kteří kvůli cestovním omezením spojeným s pandemií uvízli v Dubaji, tento let dopravoval zpět do vlasti.