Komplikace pro případnou extradici Puigdemonta? Soud už odmítl vydat i jiného katalánského politika

Belgický soud v pátek odmítl vydat do Španělska bývalého ministra kultury katalánské regionální vlády Lluíse Puige. Toho španělský nejvyšší soud viní ze zpronevěry veřejných peněz, čehož se měl stejně jako jeho kolegové z bývalé regionální vlády dopustit v souvislosti s konáním neústavního referenda o nezávislosti Katalánska v roce 2017. O verdiktu soudu informoval deník El Periódico, belgická prokuratura podle něj zvažuje proti tomuto rozhodnutí odvolání.

Vydání Puige, který na podzim 2017 utekl ze Španělska do Belgie spolu s expremiérem katalánské vlády Carlesem Puigdemontem a několika dalšími ministry regionální vlády, požaduje španělský nejvyšší soud.

Soudce Pablo Llarena vydal na Puige i ostatní uprchlé separatistické politiky loni evropský zatykač. K vydání zatykače ale podle verdiktu belgického soudu není Llarena kompetentní, protože zpronevěru veřejných peněz by měl v tomto případě soudit nejvyšší katalánský soud.

Dobrá zpráva pro Puigdemonta?

Podle katalánského deníku El Periódico může páteční verdikt zkomplikovat i řízení o vydání Puigdemonta a dalších politiků z Katalánska. Puigdemontovo vydávací řízení je ale nyní pozastavené kvůli tomu, že loni v létě získal křeslo europoslance.

O tom, zda bude Puigdemont zbaven imunity, by musel rozhodnout Evropský parlament. Puigdemont je ve Španělsku obviněn nejen ze zpronevěry, ale i ze vzpoury.

Evropský zatykač na katalánské politiky obnovil Llarena loni v říjnu, když nejvyšší soud vynesl rozsudek v procesu se 12 jinými katalánskými politiky. Devět z nich dostalo tresty vězení v délce trvání devět až 13 let za vzpouru, tři dostali pokutu a zákaz veřejné činnosti za ignorování soudních verdiktů. Uprchlí politici mají být souzeni odděleně.

Zajištění klidných protestů přineslo politikům nižší tresty

Odsouzeným politikům původně za vzpouru hrozilo až třicet let vězení, soud jim ale udělil nižší tresty, než požadovala prokuratura. Dospěl k závěru, že při snaze o nezávislost hospodářsky vyspělého regionu na severovýchodě Španělska nepodněcovali k násilí.

Kvůli uvěznění katalánských politiků se od podzimu 2017 ve Španělsku konala řada masových demonstrací. Tresty vězení pro katalánské politiky kritizoval například i fotbalový tým FC Barcelona, který vyzval k řešení katalánské otázky politickým dialogem.