KLDR významně pokročila ve vývoji jaderné zbraně, uvádí zpráva OSN

Severní Korea pokročila s jaderným programem. Došla k tomu důvěrná zpráva Organizace spojených národů. Několik států je podle ní přesvědčeno, že Pchjongjang už pravděpodobně dokáže zmenšit jadernou hlavici tak, aby ji umístil na balistickou raketu. KLDR čelí kvůli snaze vyvinout jadernou zbraň mezinárodním sankcím, ty se jí však dlouhodobě daří obcházet.

Zpráva byla v pondělí předložena patnáctičlennému sankčnímu výboru Rady bezpečnosti OSN. Podle agentury Reuters se odvolává na informace nejmenovaných států. Ty jsou přesvědčeny, že šest jaderných testů KLDR stačilo, aby dokázala zmenšit jadernou hlavici tak, aby ji dokázala nasadit na raketu. Právě to byl poslední krok, který zemi v procesu výroby vlastní atomové zbraně chyběl.

„KLDR pokračuje ve svém jaderném programu včetně výroby vysoce obohaceného uranu a výstavby experimentálních reaktorů. Členské státy usoudily, že Severní Korea nadále vyrábí jaderné zbraně,“ stojí ve zprávě. Severokorejská mise při OSN se k věci dosud nevyjádřila. 

KLDR může ohrozit Japonsko i USA

Poslední test atomové zbraně provedl Pchjongjang v září 2017. „Vědci byli ohledně jeho technologických dovedností skeptičtí. Nepochybovali ovšem, že ve vývoji zbraní pokračuje rychle,“ uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

„Zpráva OSN dochází k závěru, že KLDR bude technologii pravděpodobně dál vylepšovat a mohla by vyvinout dokonce systém mnohonásobných jaderných hlavic. Je to nebezpečné nejen proto, že může ohrožovat Spojené státy nebo Japonsko a Jižní Koreu, ale i proto, že chce technologie zpeněžit. Může je prodat jiným státům, třeba Íránu nebo teroristickým organizacím,“ dodává Šámalová.

Minulý týden severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil, že zemi už nehrozí válka, protože jaderná zbraň jí zaručuje bezpečí a budoucnost navzdory tlakům a vojenským hrozbám z vnějšku.

KLDR čelí sankcím, finance na vývoj zbraní ale dokáže získat

OSN uvalila na Severní Koreu kvůli jejímu balistickému a jadernému programu sankce v roce 2006 a od té doby je Rada bezpečnosti stále zpřísňuje. Americký prezident Donald Trump se od roku 2018 sešel s vůdcem KLDR třikrát, k žádnému posunu v jednáních ale nedošlo. Trump trval na ukončení vývoje jaderných zbraní v KLDR, Kim Čong-un ale požadoval okamžité zrušení sankcí.

I když Severní Korea slíbila, že zlikviduje svou jadernou střelnici a dokonce poskytla záběry, které měly dokládat, že tak učinila, mezinárodní odborníky na místo nepustila. Podle zprávy OSN byly zničeny pouze vstupy do tunelů, ale tato infrastruktura mohla být během několika málo měsíců obnovena.

Panel expertů OSN dále uvádí, že KLDR stále porušuje sankce vývozem uhlí, přestože ten byl letos kvůli pandemii koronaviru dočasně přerušen. Podle odhadů amerických expertů loni KLDR získala asi dvě miliardy dolarů prostřednictvím kybernetických útoků.