Trump chce federální popravu pro teroristu z bostonského maratonu. Málokdo si to zaslouží víc, napsal

Americký prezident Donald Trump se vyslovil pro to, aby federální vláda znovu usilovala o trest smrti pro atentátníka z bostonského maratonu z roku 2013 Džochara Carnajeva. Odvolací soud v pátek trest zrušil. Současná vláda minulý měsíc federálně popravila prvního vězně po sedmnácti letech.

Trump na Twitteru uvedl, že vláda musí napadnout páteční rozhodnutí odvolacího soudu. „Málokdy si někdo zasloužil trest smrti víc než atentátník z Bostonu Džochar Carnajev,“ napsal šéf Bílého domu. Federální vláda podle něj musí znovu žádat trest smrti.

Odvolací soud sice v pátek potvrdil většinu provinění, z nichž byl Carnajev usvědčen, ale nařídil nový proces ohledně výše trestu za útok, při kterém zemřeli tři lidé a přes 260 dalších bylo zraněno. Vláda nyní rozhodnutí soudu podle agentury Reuters zkoumá. Záležitost by se mohla dostat až k Nejvyššímu soudu USA.

Pomsta za invazi do Afghánistánu a Iráku

Útok v Bostonu připravil Džochar Carnajev spolu se svým starším bratrem Tamerlanem. Sourozenci čečenského původu v USA žili několik let. V cíli mezinárodního bostonského maratonu explodovaly dvě amatérsky vyrobené bomby ukryté v pytlích. V důsledku výbuchů zemřeli tři lidé včetně osmiletého chlapce a 264 osob bylo zraněno.

Tamerlan byl o několik dní později zabit při přestřelce s policií, Džochar byl těžce zraněn, dopaden a později odsouzen. Carnajev po zatčení prohlásil, že se necítí být vinen a že útok byl pomstou za americkou invazi do Afghánistánu a Iráku.

V den svého odsouzení však Carnajev přiznal vinu. „Je mi líto životů, které jsem vzal, utrpení, jež jsem vám způsobil, škod, které jsem napáchal, nenapravitelných škod,“ řekl. „Pokud jsou jakékoliv pochybnosti, jsem vinen z toho útoku spolu se svým bratrem,“ řekl.

Trump volá po větším využití trestu smrti

Jak uvádí kanadská televize CTV, Trumpova vláda by mohla rozhodnout o rekordním počtu federálních poprav za jedno volební období. Federální trest smrti je v USA poměrně ojedinělý, minulý měsíc už ho ale americký prezident nařídil vykonat třikrát.

Prvním popraveným federálním vězněm po sedmnácti letech byl Daniel Lewis Lee. Bývalý neonacista zabil v roce 1996 tříčlennou rodinu. Zemřel 14. července poté, co jeho takzvaně „absolutní trest“ stvrdil Nejvyšší soud Spojených států.

Americká společnost v otázce trestu smrti není zdaleka jednotná. Trumpův protikandidát v listopadových volbách, bývalý viceprezident Joe Biden, byl po většinu svojí kariéry na straně nejvyšší formy trestu, ale minulý rok otočil. Vyzval, aby federální vláda od této praktiky upustila a pobídla jednotlivé státy ke stejnému rozhodnutí.

Trump situace využil a Bidena zkritizoval. „On je proti trestu smrti, a to i pro vrahy policistů a dětí,“ řekl na setkání s floridskými šerify. Rovněž také opět nesprávně uvedl, že chce jeho demokratický protějšek defundovat policii. Na to, že se toto tvrzení nezakládá na pravdě, Trumpa před několika týdny v rozhovoru upozornil novinář stanice Fox News Chris Wallace.