K Floridě se blíží hurikán Isaias. Připravte si jídlo a vodu na týden, vyzvaly úřady obyvatele

Úřady amerického státu Florida kvůli blížícímu se hurikánu Isaias uzavřely pláže, přístaviště, parky a golfová hřiště. Floridský guvernér Ron DeSantis vyzval občany ohrožených oblastí, aby se minimálně na týden zásobili vodou, potravinami a nezbytnými léky. Varoval také před výpadky dodávek elektřiny.

Hurikán první, nejnižší kategorie zasáhl v pátek večer (v noci na sobotu SELČ) Bahamy, kde ničil střechy domů a porážel stromy, a pak zamířil k floridskému pobřeží. Předpokládá se, že živel s vichrem dosahujícím síly 135 kilometrů v hodině cestou dál zesílí.

Podle meteorologů by měl večer místního času (v noci na neděli SELČ) hurikán dorazit k východnímu pobřeží Spojených států, na americkou pevninu ale přímo neudeří. Na pobřeží je nicméně nutno očekávat záplavy a silné poryvy větru, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC), které vydalo pro Floridu varování.

Florida se potýká s epidemií koronaviru

Guvernér DeSantis vyhlásil ve 12 okresech na floridském pobřeží nouzový stav. Starosta okresu Miami-Dade Carlos Giménez uvedl, že je připraveno dvacet evakuačních center s bezpečnostními opatřeními proti šíření koronaviru.

Florida je v těchto týdnech epicentrem epidemie nemoci covid-19. V červenci zde přibylo přes 310 tisíc nakažených, což bylo nejvíce v USA.

V Dominikánské republice si tropická bouře Isaias vyžádala nejméně dva mrtvé. V Portoriku vyvracela stromy, zaplavila ulice měst a přerušila dodávky elektřiny pro tisíce domácností a podniků.