Další bilion dolarů pro americké firmy a pracovníky. Návrh republikánů ale narazil u demokratů

Události ČT: Spor o americký podpůrný balík (zdroj: ČT24)

Američtí senátoři za republikány v pondělí představili svůj návrh finančního záchranného balíčku v hodnotě jednoho bilionu dolarů (22,26 bilionu korun), na němž pracovali společně s Bílým domem. Na finální podobě další fáze pomoci americkým pracovníkům a firmám zasaženým pandemií covidu-19 se nyní budou muset shodnout s opozičními demokraty, kteří však jejich plán okamžitě zkritizovali.

Podle vůdce republikánů v Senátu Mitche McConnella je návrh zaměřený na snahu dostat děti zpátky do škol, zaměstnance zpět do práce a na ochranu firem před žalobami.

Součástí návrhu je mimo jiné také snížení dosavadní dodatečné podpory v nezaměstnanosti z 600 na 200 dolarů (z 13 356 na 4452 korun) týdně. Cílem takového kroku je podle předkladatelů motivovat lidi k návratu do zaměstnání.

Balíček by také poskytl každému dospělému Američanovi jednorázovou přímou platbu ve výši 1200 dolarů (26 717 korun) a firmám pobídky k tomu, aby přesunuly výrobu zdravotnických ochranných pomůcek do USA.

Zajistil by rovněž společnostem a školám ochranu před žalobami zaměstnanců spojenými s pandemií, což je jeden z hlavních republikánských požadavků.

Balíček kritizuje i část republikánů

Návrh si vysloužil rychlé kritické reakce od opozičních demokratů, kteří ovládají Sněmovnu reprezentantů. Ti přišli již v květnu s vlastním návrhem balíčku v hodnotě tří bilionů dolarů (66,8 bilionu korun) a republikánský návrh proto považují za příliš omezený. Nesouhlasí rovněž s navrhovanou právní ochranou firem a škol.

McConnell však v pondělí nazval demokratický plán za „manifest socialismu“ a vyzval demokraty, aby spolupracovali s republikány na doladění jejich návrhu. Někteří republikáni přitom považují i McConnellem předložený balíček za příliš rozhazovačný, v příštích týdnech lze proto očekávat složitá vyjednávání.