Češi letos ve velkém zamířili do Tater. Pomoci jim tam může nová aplikace v mobilu

Události ČT: V Tatrách může pomoci nová aplikace (zdroj: ČT24)

Letní turistická sezona ve Vysokých Tatrách zatím vypadá slibně. Ve velkém počtu přijíždějí i Češi. Ti jsou tradičně nejpočetnější zahraniční klientelou na Slovensku. Pohyb v horách jim usnadní nová aplikace českého autora.

Někteří oslovení čeští turisté v Tatrách přiznávají, že se letos pro sousední zemi rozhodli kvůli nejisté situaci kolem koronaviru. Oblíbenou destinací, snadno dostupnou pro rodiny i starší lidi, je třeba Majláthova chata na Popradském plese. Tam se sezona po pandemii rozběhla dobře.

„Měli jsme dost Izraelců, Němců a tito turisti letos nejsou,“ uvedla provozovatelka Majláthovy chaty Marcela Štefániková s tím, že letos klientelu nahradili právě Češi a také Poláci.

Když se nezavřou hranice a bude pěkný podzim, možná se chatě podaří jarní ztrátu dohnat. „Letos jsme se rozhodli jet do Tater kvůli koronavirové pandemii. Já tady mám hezké vzpomínky z dětství,“ uvedla česká turistka Magda Pospíšilová.

„Byli jsme v Tatrách i před dvěma lety, sice v září, ale tolik lidí jsem tady v životě neviděl, co letos,“ řekl další z českých turistů, František Šedivý.

„Lidé si většinou rezervují na poslední chvíli, ale evidujeme i velký počet denních návštěvníků,“ vysledovala výkonná ředitelka Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry Lenka Rusnáková.

Češi jsou zodpovědní, soudí šéf slovenské horské služby

Češi jsou podle šéfa horské služby Jozefa Janiga v terénu zodpovědní: „Chodí brzy ráno na túru a ve dvě už je máme někde dole na pivu, někde v bezpečí. A tím pádem minimalizujeme možnost nějakého úrazu právě vyčerpáním, bouřkovou činností, která je většinou v odpoledních hodinách.“ Pro Čechy míří asi každý desátý výjezd. Z cizinců si častěji volají pomoc už jen Poláci.

A v terénu se teď turisté můžou cítit bezpečněji. Slovenská horská služba má novou aplikaci od Filipa Maleňáka, autora české Záchranky. „Stačí přidržet tlačítko po dobu tří vteřin, telefon odesílá nouzovou zprávu a následně vytáčí tísňovou linku horské záchranné služby,“ popsal funkci aplikace její vývojář Filip Maleňák.

Zpráva obsahuje přesnou polohu, která je pro rychlou pomoc klíčová věc, a další informace, jako je rok narození, váha a výška, pokud je uživatel předem vyplní. To jsou podle Maleňáka velmi důležité indicie pro horskou službu v momentě, kdy by potřebovali pacienta transportovat.

Přivolat horskou službu můžou Češi v Tatrách i pomocí aplikace Záchranka. Ta slovenská nabízí řadu vylepšení. Například aktuální informace o počasí, provozu horských chat anebo knihu vycházek a túr v elektronické podobě.