Rodiny obětí pádu letadla Germanwings v Alpách zůstanou bez vyššího odškodného

Pozůstalí po obětech pádu letadla společnosti Germanwings z roku 2015, který v sebevražedném úmyslu způsobil pilot stroje, další odškodné od mateřského koncernu Lufthansa nedostanou. Rozhodl o tom soud v západoněmeckém Essenu.

Soud se zabýval požadavkem osmi pozůstalých, kteří požadovali vyšší odškodné. Šlo jim také o objasnění dalších okolností případu a o přesné pojmenování zodpovědných osob. Poukazovali například na to, že pilot Andreas Lubitz leteckou školu Lufthansy v roce 2009 informoval o problémech s depresemi, když na několik měsíců přerušil výcvik.

Německé aerolinky argumentovaly tím, že nemohly neštěstí předvídat, protože jim kvůli mlčenlivosti lékařů nebylo onemocnění Lubitze vůbec známo.

Soud ve středu požadavky pozůstalých odmítl. Zpochybnil totiž, že žaloba směřuje vůči správné právnické osobě. Zdravotní dohled nad piloty ve výcviku podle něj není úkolem Lufthansy, ale státu.

Do Alp

Letadlo na pravidelné lince z Barcelony do Düsseldorfu se zřítilo 24. března 2015, když narazilo do horského masivu v jižní části francouzských Alp, kam ho v plné rychlosti záměrně nasměroval sedmadvacetiletý druhý pilot Andreas Lubitz. Ten dlouhodobě trpěl psychickými problémy a při své sebevraždě zabil i dalších pět členů posádky a 144 pasažérů.

Lufthansa už všem pozůstalým vyplatila odškodné 10 tisíc eur (266 tisíc korun) na osobu a dalších 25 tisíc eur (666 tisíc korun) za každou oběť.