Za přípravu útoku ricinem dostala Němka osmiletý trest

Za přípravu teroristického útoku biologickou zbraní dostala v pátek u soudu v západoněmeckém Düsseldorfu čtyřiačtyřicetiletá Němka osmiletý trest vězení. Její tuniský manžel, s nímž chystala ricinovou bombu, byl už v březnu potrestán deseti lety odnětí svobody. Podle odborníků by si v případě realizace mohl plán dvojice vyžádat až kolem dvou set mrtvých. Šlo by o první biologický teroristický útok v Německu.

Zpráva o tom, že se v bytě páru v Kolíně nad Rýnem našel vysoce jedovatý ricin, překvapila před dvěma lety nejen německou veřejnost, ale – jak později sami připustili – i zástupce německých tajných služeb.

Tunisana Sífa Alláha H. zadrželi policisté v červnu roku 2018 díky tipu zahraničních rozvědek. Ty zjistily, že si na internetu objednal podezřelé chemikálie, které se dají využít pro přípravu bomby, a také tisíce semen rostliny, z níž se dá získat ricin.

V červenci 2018 policie zadržela i o 13 let starší manželku islamisty, která sama v minulosti konvertovala k islámu. Obžaloba matce sedmi dětí Yasmine H. kladla za vinu, že svému muži několikrát pomohla s objednáváním materiálu nutného pro výrobu ricinové bomby a také ho podporovala při dvojici neúspěšných pokusů vycestovat do Sýrie, kde se plánoval připojit k takzvanému Islámskému státu.

Nejvyšší státní zastupitelství pro ženu požadovalo devítiletý trest, obhajoba jen podmínku s tím, že o plánech svého muže nevěděla. To ale soud odmítl.

Podle znalců by celkové množství ricinu, který už pár připravil a ještě mohl připravit, čistě početně stačilo k usmrcení 13 500 lidí. Ve skutečnosti by v případě výbuchu ricinové bomby mohlo být mrtvých na dvě stě.