V zájmu klidu místních. Amsterdam zakázal pronájem bytů v centru turistům

V Amsterdamu nebude od prvního července možné pronajímat byty v historickém centru turistům. Podle agentury DPA o tom informovalo vedení nizozemského hlavního města, podle kterého turisté znepříjemňují obyvatelům centra život natolik, že je nutné zakázat podobné pronájmy. Za porušení zákazu hrozí pokuta 20 750 eur (asi 555 800 korun).

V jiných částech města mohou vlastníci bytů od příštího měsíce poskytovat ubytování návštěvníkům jen 30 dnů ročně.

Krátkodobé pronájmy podle amstedamské radnice v posledních letech zažily boom. Nabídka na příslušných internetových platformách vzrostla několikanásobně a měsíčně si zájemci o ubytování v Amsterdamu mohou vybírat z 25 000 bytů. Z každých 15 bytů v Amsterodamu prý jeden slouží k takovému pronajímání.

Při průzkumu mezi obyvateli centra se 75 procent z nich vyslovilo proti pronájmům bytů turistům.

Také Praha chce do budoucna omezit možnosti krátkodobého pronajímání bytů přes platformy typu Airbnb. Rada města nedávno schválila, že v Poslanecké sněmovně navrhne změnu živnostenského zákona, která by samosprávám umožnila regulovat takové platformy.

  • Služba sídlící v San Franciscu byla oficiálně spuštěna 11. srpna 2008 pod názvem Air bed and breakfast (Nafukovací matrace a snídaně), který byl později zkrácen na Airbnb.
  • Uživatelé se musí před využitím služeb stránky zaregistrovat a vytvořit si osobní stránku s profilem. Každá nemovitost je spojena s hostitelem, jehož profil obsahuje doporučení od ostatních uživatelů, hodnocení od dřívějších hostů, hodnocení hostitelovy odezvy a systém osobních zpráv.
  • (Zdroj: ČTK, Wikipedie)

Obyvatelé Amsterdamu chtějí turismus celkově omezit

Za poslední léta se v nizozemské metropoli známé svým bohatým nočním životem déle než jeden den zdrželo okolo 20 milionů turistů, píše DPA - a město se nově zařadilo taky k místům, která si po pandemii koronaviru nepřejí masový návrat turistů.

Iniciativa Amsterdam má na výběr požaduje snížení počtu návštěvníků, kteří se ve městě zdrží přes noc, na 12 milionů za rok. Signatáři petice mimo jiné požadují navýšení turistické daně a úpravu proslulé čtvrtě červených luceren. Turistům by se také v takzvaných coffee shopech již neměly prodávat omamné látky, jako je marihuana nebo hašiš.

Iniciativa se také staví proti krátkodobému pronájmu či otevírání nových hotelů. „Krize jednu věc ujasnila – situace v době před koronavirem byla neudržitelná,“ říká iniciativa. Centrum Amsterodamu bylo místem „hlavně od turistů a pro turisty“. Nově by se centrum mělo soustředit na rezidenty, aby turisté nenavštěvovali „zábavní park, ale živé město“.