Obyvatelé Ramádí se bojí šíitských milic stejně jako Islámského státu

Ramádí - Islámští radikálové upevňují pozice v iráckém Ramádí, které dobyli o víkendu. Podle svědků chodí dům od domu a hledají příznivce vlády, mrtvoly pak hází do nedaleké řeky Eufrat. Východně od města se shromáždily tři tisíce bojovníků šíitských milic, kteří se ho pokusí dobýt zpět. Radikálové údajně míří k nim, píše server BBC News. Místní obyvatelé se ale bojí šíitů stejně jako Islámského státu.

Z Ramádí uprchlo od minulého týdne 25 tisíc lidí, uvádí OSN. Další rychle přibývají. Tito utečenci jsou nuceni nocovat pod širým nebem. OSN varuje, že nemá dostatek finančních prostředků ani zásob, aby je všechny zaopatřila. 

Ramádí je hlavní město západní provincie Anbár. Ta se táhne západně od Bagdádu až k syrské hranici. Vedou tudy klíčové silnice do Sýrie i Jordánska. Radikálové už prý ovládli polovinu tohoto území. Po několika dnech intenzivních bojů o víkendu armáda zahájila chaotický ústup z města. Podle listu The New York Times radikálům pomohla písečná bouře. Iráčanům totiž nestihly pomoci Američané ze vzduchu, jelikož jejich letadla nemohla vzlétnout. 

Ramádí je jedním z hlavních sídel sunnitské menšiny a islamisté tu mají celou řadu příznivců. „Extremisté z Islámského státu dobře vědí, že to, že se jim podařilo obsadit pro ně strategicky a symbolicky důležité město, neznamená, že si ho budou schopni udržet. Bojovníků tam mají neznámé množství, ale tato síla bezpochyby nebude přesahovat několik tisíc. Na druhé straně je několikasettisícová armáda, která je sice rozložena na dlouhé frontě, ale je připravena zasáhnout. Islamisté se proto opevňují na předměstích a důležitých křižovatkách,“ informoval zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Boje v Ramádí
Zdroj: ČT24/Reuters/Stringer

Ulice v Ramádí jsou nyní opuštěné. Lidé se vydávají na rychlé výpady, aby sehnali jídlo. Podle svědků se ozbrojenci Islámského státu vloupávají do domů policistů a příznivců Bagdádu. Domy a obchody provládních sunnitských milic byly vypleněny nebo zapáleny. 

Michael O'Hanlon, analytik bezpečnostní a obranné politiky 

„Myslím, že to (ztráta Ramádí) znamená, že celkový postup proti lslámskému státu bude muset být pomalejší, než jsme předpokládali. Znamená to také, že bude zabito mnoho Iráčanů a oběti budou i na straně některých klíčových amerických spojenců.“

Šíité a Islámský stát? Dvě strany jedné mince 

Iráckým vojákům mají pomoci šíitské milice. Ty se osvědčily při dubnovém vyhnání islamistů z Tikrítu. Někteří obyvatelé se ale šíitů bojí stejně jako Islámského státu. „Pokud šíitské milice vstoupí do Ramádí, budou dělat stejné věci jako Islámský stát. V obou případech budeme buď zabiti, nebo vyhnáni. Milice a Islámský stát jsou pro nás dvě strany jedné mince,“ prohlásil jeden z místních obyvatel Abú Ammar. 

  • Oddíly zvané Hašd Šaabí neboli lidové mobilizační síly, jsou státem sponzorované jednotky sestavené z šíitů. Vznikly před rokem a odhaduje se, že v nich slouží na 100 tisíc lidí.

Pomoc při znovudobytí Ramádí Iráčanům slíbil Bílý dům i americké ministerstvo zahraničí. „Vyzýváme všechny antiislamistické síly, iráckou armádu a další irácké síly, šíitské milice, Pešmergy a další, aby pod jasným vedením iráckých bezpečnostních sil ve spolupráci s místními vůdci spojily své síly v boji proti Islámskému státu,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jeff Rathke.  

K vojenské základně Habbaníja, která leží asi 30 kilometrů od Ramádí, se od pondělí sjíždějí tisíce bojovníků iráckých šíitských milicí, aby pomohly irácké armádě ve vytlačení IS z metropole Anbáru. Vládní síly podle AFP chtějí rychlým postupem zabránit džihádistům v rozmístění min a různých náloží na silnicích a v budovách, jak to udělali v Tikrítu. Reuters s odvoláním na svědky napsal, že bojovníci IS se už ale na úder protivníka intenzivně připravují. Budují obranné pozice a nastražují výbušniny. Krom toho prohledávají dům po domu a pátrají po příslušnících policie a vládních ozbrojených sil.