Pět desítek expertů kritizuje izraelský plán anexe části Palestiny

Izraelský záměr anektovat části palestinského Západního břehu Jordánu znamená porušení mezinárodního práva, které zakazuje zabírání území silou. Shodli se na tom podle agentury Reuters odborníci Rady OSN pro lidská práva (UNHRC). Izrael Západní břeh Jordánu obsadil za války v roce 1967, vystavěl tam osady pro asi půl milionu lidí a nyní se jeho část chystá anektovat.

Pod prohlášení se podepsalo asi padesát nezávislých odborníků. Vyjadřují v něm také nesouhlas s postojem USA, které záměr izraelského premiéra Benjamina Netanjahua podporují. Experti UNHCR to označují za „nezákonný plán“ na rozšíření svrchovanosti, de facto anexi území, na kterém chtějí mít Palestinci svůj stát.

„Anexe okupovaného území je závažné porušení Charty OSN a Ženevských úmluv, odporuje základnímu pravidlu, za nějž se mnohokrát postavila Rada bezpečnosti OSN a Valné shromáždění OSN a které nepřipouští získávat území válkou nebo silou,“ stojí v dokumentu.

Míra podpory Američanů je zatím nejistá

Nová izraelská vládní koalice se dohodla, že o anexi začne jednat 1. července. Zatím však kolem tohoto záměru panuje spousta nejasností, neexistují ještě mapy případně zabíraného území ani časový harmonogram.

Záměr se opírá o americký mírový plán pro řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Do jaké míry by ale Spojené státy rychlou anexi podpořily, není podle izraelských médií jasné. V posledních dnech se dokonce spekuluje, že na ni možná vzhledem ke sporům v koalici nemusí dojít.

Proti jsou arabské státy

Zásadně se proti anexi staví Palestinci, kteří bojkotují jednání s USA, i arabské státy. Nesouhlasí například Jordánsko, které má s Izraelem uzavřenou mírovou dohodu. Podobně se vyjádřily i Spojené arabské emiráty (SAE).

Velvyslanec SAE ve Washingtonu Júsif Utajba dokonce uvedl, že pokud Izrael přistoupí k anexi části Západního břehu Jordánu, nemůže očekávat normalizaci vztahů s arabským světem. „Anexe by zcela určitě a okamžitě překazila izraelské snahy zlepšit bezpečnostní, ekonomické a kulturní vazby na arabský svět a SAE,“ uvedl v izraelském deníku Jediot Achronot.

EU: Amerika by se měla snažit o oživení mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci

Evropská unie (EU) chce přes odlišné názory hledat s USA společnou řeč v klíčových tématech zahraniční politiky jako jsou vztahy s Čínou či blízkovýchodní mírový proces. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell uvedl, že Washington by se měl zapojit do snah o oživení mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci. Základem by však podle něj neměl být americký plán, který de facto schvaluje anexi, se kterou EU nesouhlasí.

Unijní ministři se v pondělí snažili najít rovnováhu mezi snahou zachovat spojenectví s Washingtonem a přesvědčit amerického ministra zahraničí Mikea Pompea k postoji přijatelnějšímu pro obě strany blízkovýchodního konfliktu.

Země EU nemají v otázce možné anexe stejný názor

Podle Borrella návrh prezidenta USA Donalda Trumpa opět rozhýbal dlouhodobě zablokovaný proces. „Tento potenciál může být využit k zahájení společné mezinárodní snahy založené na existujících mezinárodně dohodnutých parametrech. Není ale žádným tajemstvím, že plán představený USA není v souladu s těmito parametry,“ řekl v narážce na možnou anexi palestinských území.

Unijní země chtějí proti plánu Trumpa postavit diplomatické snahy o dialog se zapojením obou stran letitého konfliktu. EU však oslabuje nejednotný přístup členských zemí. Tvrdší postoj vůči Izraeli prosazují například Španělsko, Francie či Lucembursko, které zvažuje protiizraelské sankce. Tradičními spojenci Izraele jsou Česko či Maďarsko.

„Další posílení transatlantické vazby je v zájmu EU i USA,“ vyjádřil po jednání ministrů zemí Unie na Twitteru český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Názor sdílí většina zemí EU.