V Itálii testují promořenost populace, Španělsko drží smutek za oběti pandemie

V Itálii začalo testování krve 150 tisíc vybraných obyvatel, které má naznačit, do jaké míry se lidé setkali s novým koronavirem. Země se také potýká se záplavou odhozených ochranných pomůcek. Ekologické organizace varují, že by část z nich mohla skončit v moři. Ve Španělsku začal desetidenní státní smutek za oběti pandemie. Z Ruska hlásí rekordní denní přírůstek úmrtí v souvislosti s covidem-19.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • V Brazílii za poslední den přibylo 11 687 nakažených koronavirem. Je to méně než o den dříve, kdy země evidovala bezmála 16 tisíc infikovaných.
  • Ve Španělsku v úterý začíná desetidenní státní smutek za oběti pandemie. Úřady v zemi současně dál uvolňují opatření proti koronaviru. V Madridu a Barceloně se po deseti týdnech znovu otevřely zahrádky restaurací.
  • Německo chce k 15. červnu zrušit varování pro turisty před cestami do 31 zemí, včetně Česka. Podmínkou ale bude dobrá epidemiologická situace.
  • Rusko v úterý oznámilo 174 úmrtí s covidem-19 během uplynulých 24 hodin, což je rekordní denní nárůst. Celkový počet úmrtí tak vzrostl na 3807.

Itálie testuje promořenost obyvatelstva

V Itálii začal rozsáhlý průzkum, který má pomocí testování krve na protilátky zjistit, jak velká část populace se během epidemie covidu-19 skutečně nakazila. Laboratoře budou analyzovat krev od 150 tisíc lidí, které pomohli vybrat statistici tak, aby byli reprezentativně zastoupeni muži a ženy, obyvatelé jednotlivých regionů, příslušníci věkových skupin či profesí.

Země se také potýká se záplavou milionů použitých roušek, respirátorů, gumových rukavic, láhví s dezinfekcí a dalších prostředků chránících proti nákaze koronavirem. Obzvláště citelný je tento problém v Římě, jehož radnice se rozhodla dávat pokutu ve výši 500 eur (16 600 korun) těm, kteří ochranné pomůcky odhodí na ulici.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) vyjádřil obavu, že pokud se řádně nezlikviduje jen 11 procent použitých roušek, skončí jich v moři, řekách nebo na plážích deset milionů kusů. Ohroženy jsou podle fondu především ryby a želvy ve Středozemním moři.

Pro Itálii, jejíž mnohá města už před epidemií dlouhodobě zápasila se záplavou odpadků v ulicích a s nefunkčním systémem svozu odpadu, je řádná likvidace ochranných pomůcek dodatečnou zátěží. Ekologické sdružení Legambiente zahájilo spolu s farmaceutickou firmou Federfarma iniciativu, která má Italy přimět nepotřebné ochranné pomůcky správně třídit a vyhazovat. 

Ve Španělsku pak v úterý začíná desetidenní státní smutek za oběti pandemie. Úřady vedle toho dál uvolňují omezení. V Madridu a Barceloně se po deseti týdnech znovu otevřely zahrádky restaurací.

Španělské ministerstvo zdravotnictví oznámilo dalších 283 úmrtí s covidem-19, tedy podstatně více, než v předchozích dnech. Důvodem vyšší bilance jsou však dříve nezapočítaná data, podle úřadu za posledních sedm dní zemřelo v souvislosti s nákazou jen 35 lidí, informoval deník El País.

Koronavirus přesměroval migranty na Kanárské ostrovy

Španělské Kanárské ostrovy se v poslední době stále častěji stávají cílem migrantů z Afriky, kteří kvůli bezpečnostním opatřením v souvislosti s koronavirem méně využívají trasu přes Středozemní moře. Do poloviny května na ostrovy dorazilo 2113 běženců, což je sedmkrát víc než ve stejném období loni.  

Jen v úterý na ostrově Gran Canaria přistály dvě lodě s více než 80 pasažéry. Do přístavu Arguineguín dorazila loď s padesátkou migrantů, mezi nimi i děti. „Všichni byli v dobrém zdravotním stavu, jen lehce dehydratovaní,“ uvedl zástupce Červeného kříže Gerardo Santana. Druhá loď s 35 lidmi zakotvila poblíž vesnice San Bartolomé de Tirajana.

Obě skupiny migrantů nyní zamíří do dvoutýdenní karantény, což je kvůli koronavirové epidemii běžná praxe. V poslední době testy prokázaly nákazu virem SARS-CoV-2 u tří nově příchozích migrantů, uvedla agentura EFE.

Británie hlásí více než 47 tisíc mrtvých, pro léčbu využije i remdesivir

Bilance mrtvých v souvislosti s koronavirem ve Velké Británii už překročila hranici 47 tisíc. Informovala o tom agentura Reuters po zveřejnění nových dat britského statistického úřadu ONS, který situaci mapuje na základě úmrtních oznámení.

V Anglii a Walesu se podle OSN nemoc covid-19 k 15. květnu objevila jako pravděpodobná příčina smrti u více než 42 tisíc lidí. Reuters k tomuto číslu ale přidává dříve publikované statistiky ze Skotska a Severního Irska, jakož i data z anglických nemocnic z posledních dní. 

Britské ministerstvo zdravotnictví aktuálně hlásí zhruba o deset tisíc obětí méně, oficiální bilance ale zahrnuje pouze případy, kde byla nákaza koronavirem laboratorně potvrzena. I přesto však jde o nejvyšší číslo v celé Evropě, za Británií v tomto ohledu následuje Itálie, kde zemřelo téměř 33 tisíc lidí.

Ministerstvo hodlá do tažení proti covidu-19 zapojit i protivirový přípravek remdesivir, který se testuje na nemocných v Česku i dalších zemích. Lék původně používaný v boji proti HIV a ebole vyvinul tým firmy Gilead Sciences vedený Čechem Tomášem Cihlářem.

Britská vláda oznámila spolupráci s americkou společností s tím, že remdesivir podle dat z prvních klinických testů může zkrátit rekonvalescenci lidí s covidem-19 o čtyři dny.

Rusko opět hlásí rekordní denní nárůst úmrtí

Rusko v úterý oznámilo 174 úmrtí s covidem-19, což je rekordní denní nárůst. Celkový počet úmrtí tak vzrostl na 3807. Krizový štáb ohlásil 8915 nových případů nákazy. Jejich celkový počet v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel tak dosáhl 362 342.

Kritici ale upozorňují, že v Rusku se do bilance započítávají pouze úmrtí, u nichž byl koronavirus hlavní příčinou úmrtí, zatímco jiné země zahrnují do čísel všechny zesnulé s pozitivním testem.

Ruská média v úterý informovala o tom, že prezident Vladimir Putin nařídil ministrovi obrany, aby na 24. června připravil vojenskou přehlídku na Rudém náměstí v Moskvě na počest 75. výročí vítězství nad nacistickým Německem. 

Vojenská přehlídka se jako ukázka ruské moci a síly tradičně koná 9. května, ale letos musel Putin akci odložit kvůli pandemii způsobené koronavirem. 

Pandemie v USA i Německu slábne

USA a Německo spojuje slábnoucí počet nakažených. Německo chce k 15. červnu zrušit varování pro turisty před cestami do 31 zemí, včetně Česka. Podmínkou ale bude dobrá epidemiologická situace. 

Spojené státy v pondělí večer naopak bez bližšího vysvětlení oznámily, že o dva dny uspíší chystaný zákaz vstupu do země pro cizince, kteří byli za uplynulé dva týdny v Brazílii. Opatření mělo původně začít platit v pátek, nyní však nabude účinnosti už od středy.

Spojené státy, v nichž žije bezmála 330 milionů obyvatel, jsou co do počtu obětí i nakažených pandemií nejhůře zasaženou zemí světa. Denní bilanci zemřelých v USA ale již převýšila Brazílie.

Celkem americké úřady potvrdily už přibližně 1,66 milionu případů nákazy, což je necelá třetina z téměř 5,5 milionu nakažených evidovaných ve světě. Druhá je v počtu nakažených Brazílie s bezmála 375 tisíc dosud potvrzenými případy a třetí s více než 353 tisíci případy Rusko.

Nejhůř je na tom stále New York

Od začátku pandemie si už nákaza ve Spojených státech vyžádala skoro sto tisíc obětí. Podle zahraničního zpravodaje ČT Davida Miřejovského je situace nejhorší ve státě New York, který jenom za pondělí oznámil nejvyšší počet úmrtí ze všech amerických regionů.

„Nicméně, pokud to srovnáme se statistikami, které New York zveřejnil před několika týdny, počet obětí je výrazně nižší,“ uvedl Miřejovský. Podle něho nákaza postihla nejvíce Kalifornii a americký severovýchod. Oběti hlásí státy Massachusetts, Connecticut nebo New Jersey.

Co se týče dodržování protikoronavirových opatření, podle Miřejovského je situace v různých amerických státech jiná. Zatímco ve Washingtonu se jimi lidé disciplinovaně řídí, na mnoha místech, kde se o víkendu otevřely pláže, se vyskytly davy lidí a nebylo možné zde dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Epidemiologové varují, že právě nedisciplinovanost představuje problém. „Bezpečnostní opatření jsou přijímána v mnoha potravinářských podnicích, kde dříve došlo k masivnímu šíření koronaviru, například na jatkách,“ popisuje Miřejovský. Zaměstnanci, kteří na takových místech pracují, se prý obávají o své zdraví. 

V souvislosti s koronavirem zemřelo v USA už více než sto tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Německo za pondělí zaznamenalo 432 nových případů koronavirové nákazy a dalších 45 lidí kvůli komplikacím souvisejícím s infekcí zemřelo. Opadající vlna nákazy se v zemi promítá i do nálady spotřebitelů, kteří mají větší tendenci nakupovat. Index důvěry na měsíc červen sice zůstal v záporném pásmu, ale zvýšil se z rekordně nízké květnové úrovně, ukázaly výsledky průzkumu, které v úterý zveřejnil německý institut GfK. 

Německá spolková země Bavorsko, která je covidem-19 postižena nejvíce, poskytne do 24 hodin test na koronavirus všem lidem, kteří vykazují symptomy nemoci. Oznámil to bavorský premiér Markus Söder. Podle tamní televizní a rozhlasové společnosti BR bude testování hrazeno ze spolkových prostředků a ze zdravotního pojištění. 

Spolková vláda rozhodla, že podpoří státního železničního dopravce Deutsche Bahn 5,5 miliardami eur. 

V Brazílii je pandemie na vrcholu, v Chile chybí lůžka intenzivní péče

V Brazílii za poslední den přibylo 11 687 nakažených koronavirem. Je to méně než o den dříve, kdy země evidovala bezmála 16 tisíc infikovaných. Jihoamerická země s 210 miliony obyvatel registruje celkem již 374 898 případů nemoci covid-19, což ji řadí na druhé místo za Spojené státy, kde se infekce potvrdila už u 1,66 milionu lidí. Co do počtu obětí zaujímá Brazílie s 23 473 zemřelými šestou příčku.

V Latinské Americe je Brazílie nejhůře zasaženou zemí, následuje ji Peru s bezmála 120 tisíci potvrzených případů infekce a Chile s Mexikem. V noci na úterý Chile oznámilo rekordních 4895 případů nákazy za den, čímž počet dosud evidovaných nakažených vzrostl na 74 tisíc, z toho 761 lidí zemřelo. Mexiko hlásí celkem 68 620 infikovaných.

Zdravotnický systém Chile se blíží limitu kapacit lůžek intenzivní péče. „Jsme velmi blízko limitu, protože máme velký nárůst v potřebách lékařské péče, počtu lůžek intenzivní péče i respirátorů,“ prohlásil prezident Sebastián Piňera při otevření polní nemocnice v Santiagu de Chile. Mezi nakaženými jsou nově i dva ministři vlády.

Chilská metropole přitom už musela na 800 pacientů převézt do nemocnic jiných regionů, uvedl náměstek ministra zdravotnictví Arturo Zúňigy. Podle něj přitom země, která má téměř 19 milionů obyvatel, počet lůžek intenzivní péče od března už zdvojnásobila.

Podle Zúňigy řeší vláda nedostatek plicních ventilátorů i zdravotníků. Ministerstvo zdravotnictví nyní eviduje na 2400 nakažených zdravotníků a muselo už najmout na 8000 zdravotníků, aby posílilo personál nemocnic v takzvané „první linii“ kvůli pacientům s covidem-19.

Chile nevyhlásilo v předchozích měsících celonárodní karanténu, ale přísně omezilo pohyb lidí v metropoli a některých dalších městech. Celkem se toto opatření dotklo asi třetiny obyvatel země.

V Santiagu v posledních dnech sílí protesty kvůli karanténním opatřením, která dál zhoršují ekonomickou situaci řady Chilanů. Demonstranti se střetli s policií, mnozí křičeli „Máme hlad“ a někteří házeli dlažební kostky. Slovo „Hlad“ se objevilo nasvícené i na nejvyšší budově v metropoli. 

Kostarika povolila sňatky homosexuálů, oslavy ale musely jít stranou

V Kostarice, kde se od března potvrdil jen necelý tisíc případů nákazy koronavirem a deset nakažených zemřelo, je úterý prvním dnem, kdy zde mohou být uzavírány sňatky osob stejného pohlaví.

Původně se u této příležitosti chystaly velké oslavy i velkolepé svatby, kvůli pandemii covidu-19 ale budou oslavy víceméně virtuální. Živě přenášena přes internet byla už krátce po půlnoci místního času i první svatba dvou žen v Kostarice, oddávající měla roušku.

Podle expertů koronavirus země zvládla lépe díky kvalitnímu zdravotnickému systému i včasným opatřením proti pandemii, omezení už začala Kostarika postupně uvolňovat.

V Betlémě se opět otevřela bazilika Narození Páně

Betlémská bazilika Narození Páně se opět otevřela věřícím a turistům. Objekt, který se podle křesťanů nachází v místě narození Ježíše Krista, byl uzavřen v březnu. Na základě rozhodnutí palestinského vedení ohledně rozvolňování restrikcí ale od úterý na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu opět otevřou kostely, mešity a obchody. 

Návštěvníci baziliky kvůli koronaviru ale musí mít roušku, nesmí mít teplotu a v objektu může být v jednu chvíli nanejvýše 50 lidí. Chrám, který patří k nejnavštěvovanějším památkám v Betlémě, byl uzavřen od 5. března.

„Narození našeho Pána Ježíše Krista dalo před více než 2000 lety lidem naději. Myslím, že otevření kostela dnes dá celému světu naději, že tato pandemie snad skončí, nejen v Palestině, ale v celém světě,“ uvedla palestinská ministryně turismu Rula Maajahová.

Betlém patří k části Západního břehu Jordánu, kde mají Palestinci omezenou autonomii. Podle oficiálních údajů se dosud na Západním břehu Jordánu nákaza potvrdila u 423 lidí a nemocní zemřeli. 

Čína eviduje nové případy nákazy ze zahraničí

Úřady v pevninské Číně, tedy v zemi původu nemoci covid-19, v úterý zaznamenaly sedm případů koronavirové nákazy, což je o čtyři méně než v předchozím dni. Všechny nové infekce byly evidovány u lidí, kteří se vrátili ze zahraničí. 

Čínská zdravotnická komise oznámila, že se koronavirus prokázal také u dalších 29 lidí, kteří ovšem nevykazují žádné příznaky nemoci. Takové případy Čína do celkové bilance nezahrnuje.

Celkově již nejlidnatější země světa registruje 82 992 nakažených. Nikdo v Číně za posledních 24 hodin s nemocí covid-19 nezemřel, počet obětí tak zůstává i po dnešku na 4634.

Nový typ koronaviru se poprvé objevil v čínské provincii Chu-pej na konci loňského roku. Odtud se začal šířit do ostatních částí světa na začátku letošního roku. Čína zažívala vrchol pandemie covidu-19 v únoru, kdy denně přibývaly dva až čtyři tisíce nakažených, v březnu to bylo denně několik desítek a od konce dubna přibývají již jen jednotky nových případů.