V Afghánistánu končí politický pat. Abdulláh a Ghaní podepsali dohodu o dělbě moci

Afghánský prezident Ašraf Ghaní a jeho rival v prezidentských volbách Abdulláh Abdulláh podepsali dohodu o dělbě moci. Ukončili tak téměř osm měsíců trvající vnitropolitický pat. S odkazem na mluvčího vlády o tom informují zahraniční tiskové agentury.

Dohoda stanoví, že bývalý předseda afghánské vlády Abdulláh bude hrát hlavní roli v mírových jednáních mezi vládou v Kábulu a povstaleckým hnutím Tálibán. Členové Abdulláhova týmu budou také začleněni do kabinetu, zatím ale není přesně známo, jaké pozice budou zastávat.

„Dnešek je historickým dnem pro náš drahý Afghánistán. Afghánci dokázali, že jsou oddáni svým národním zájmům společným smýšlením,“ citovala agentura Reuters Ghaního prohlášení při ceremonii podpisu dohody. „V příštích dnech, jak doufáme, budeme schopni díky jednotě a spolupráci položit základ příměří a trvalému míru,“ dodal Ghaní.

Dohodu afghánských rivalů ocenil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který zároveň vyzval oba afghánské představitele, aby pokračovali ve snaze o dosažení míru.

K dalšímu snažení o ukončení násilností vyzval Ghaního a Abdulláha také americký ministr zahraničí Mike Pompeo, vyjádřil ale zároveň i politování nad „ztraceným časem“, kvůli němuž uvázlo na mrtvém bodě plánované zahájení nových jednání s  Tálibánem.

Volební komise v únoru oznámila, že mandát v prezidentských volbách z loňského září těsně obhájil dosavadní prezident Ghaní, který získal 50,64 procenta hlasů. Jeho dlouhodobý protivník Abdullah ale výsledek s poukazem na podvody neuznal a prohlásil se sám vítězem.

„Tento výsledek je založen na podvodu a nebude přijat, pokud nebudou vzaty v úvahu naše legitimní požadavky,“ prohlásil tehdy Abdulláhův štáb. Neúspěšný kandidát se poté prohlásil vítězem a začátkem března zorganizoval vlastní paralelní inauguraci ve stejný den, kdy prezidentskou přísahu složil Ghaní.

Abdulláhova paralelní vláda nabourala úsilí Ghaního administrativy v době, kdy Spojené státy podepsaly koncem února mírovou dohodu s islamistickým hnutím Taliban. Ta by měla pomoci ukončit 19 let trvající válečný konflikt v zemi.

Schizma popudilo Washington

Pompeo, který nyní dohodu přivítal, kvůli patu v březnu oznámil, že Spojené státy přehodnotí svoje vztahy s Afghánistánem a pro začátek mu sníží objem poskytované finanční pomoci o miliardu dolarů (25,9 miliardy korun).

Pompeo tehdy po schůzce s oběma lídry v nebývale ostrém vyjádření řekl, že Spojené státy oba muži zklamali a jejich chování „uškodilo americko-afghánským vztahům a bohužel také zneuctilo ty Afghánce, Američany a koaliční partnery, kteří obětovali své životy a finance v boji za vybudování nové budoucnosti pro tuto zemi“. 

Nejde zdaleka o první střet mezi Ghaním a Abdulláhem, mocenský zápas mezi oběma muži trvá již šest let. Dohodu o rozdělení moci spolu podepsali už v září 2014 po jarních prezidentských volbách. Vytvořili vládu národní jednoty, v níž Abdulláh získal post výkonného premiéra s rozšířenými pravomocemi, přičemž Ghaní usedl na prezidentské křeslo.