Pentagon: Íránci obsadili loď plující pod vlajkou Marshallových ostrovů

Teherán - Íránští vojáci v Hormuzském průlivu vstoupili na palubu lodi dánské společnosti Maersk, která plula pod vlajkou Marshallových ostrovů. Před tím vypálili varovné výstřely, protože kapitán neuposlechl pokynu, aby vplul blíž k íránským břehům, oznámil Pentagon. Spojené státy tak popřely informaci saúdskoarabské televize Al-Arabíja, že se Íránci zmocnili americké nákladní lodi s 34člennou posádkou proto, že narušila jejich teritoriální vody.

Televize Al-Arabíja nejprve oznámila, že Íránci na americkou loď stříleli a pak ji nasměrovali do přístavu Bandar Abbás. Není jasné, jaký náklad mělo plavidlo vézt. Íránská agentura Fars navíc uvedla, že „americká obchodní loď byla zabavena“.

Nejmenovaný americký činitel ale agentuře Reuters řekl, že nic nenasvědčuje tomu, že by nějaká americká loď musela zamířit do íránského přístavu. Rovněž vysocí představitelé amerického námořnictva sdělili NBC News, že k žádné konfrontaci mezi Íránskými revolučními gardami a loděmi USA nedošlo.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/AA

Mluvčí Pentagonu později uvedl, že k incidentu v Hormuzském průlivu skutečně došlo, nicméně šlo o loď Marshallových ostrovů, které jsou nezávislé na USA, a na palubě nejsou žádní američtí občané. Íránci prý konkrétně stříleli na kontejnerovou loď Tigris patřící společnosti Maersk, nařídili jí vplout hlouběji do íránských teritoriálních vod a pak vstoupili na její palubu. Podle státní agentury IRNA byl důvodem pro tento krok právní spor. Provozovatel lodi ale podle agentury Reuters uvedl, že o žádném sporu neví.

Incident byl podle Pentagonu zřejmě „provokací“ ze strany Teheránu. Americké námořnictvo do oblasti vyslalo hlídkovou loď a průzkumné letadlo. Mluvčí podle agentury AP také řekl, že americká vláda má „jisté povinnosti“ bránit zájmy Marshallových ostrovů. Není si ale jist, co to znamená v této situaci.
  
Mluvčí společnosti Rickmers Shipmanagement, která si loď Tigris pronajala od Maersku, v dánské televizi TV2 uvedl, že 24 členů posádky je hlavně z východní Evropy a z Asie, a že loď byla na běžné cestě ze Saúdské Arábie do Spojených arabských emirátů.

Teherán zatím mlčí

Íránští oficiální činitelé se k tomuto incidentu nijak nevyjádřili. Reuters připomíná, že Írán v minulosti několikrát vyhrožoval, že Hormuzský průliv zablokuje na protest proti zahraničním sankcím, které vyvolal íránský jaderný program. Touto námořní cestou proplouvají tankery převážející pětinu těžené ropy.