Polsko nepustí ruské Noční vlky do země. Záminka, zlobí se Moskva

Varšava – Varšava zakázala průjezd ruského motorkářského klubu Noční vlci Polskem s tím, že ke své cestě sdělil málo informací. Moskva ale toto zdůvodnění odmítá a označila je za lež a zjevnou záminku. Klub motorkářů blízkých Vladimiru Putinovi své plány nemění – na cestu z Moskvy do Berlína vyrazí v sobotu. Chce prý připomenout vítězství Rudé armády nad nacisty. Trasa měla vést kromě Polska i přes Česko, v tuzemsku vznikla petice proti motorkářům.

Zpravodaj ČT k polské stopce pro Noční vlky (zdroj: ČT24)

Odpor mnohých Poláků vůči Rusku ještě posílila současná situace na Ukrajině. Hned po oznámení jízdy Nočních vlků se objevily výzvy k odporu proti „ruským banditům“. Příslušnou petici podepsaly tisíce lidí.

Důvod zákazu? Nedostatek „nezbytných informací“

Polská premiérka Ewa Kopaczová označila průjezd motorkářů za provokaci. Varšava je nakonec do země nepustí. "Důvodem k přijetí tohoto rozhodnutí byl nedostatek nezbytných a podrobných informací týkajících se časového plánu pobytu skupiny v Polsku, přesné trasy
průjezdu a noclehů členů klubu," uvedl mluvčí polského ministerstva Marcin Wojciechowski. Bez těchto informací podle něj nešlo zajistit bezpečnost průjezdu Nočních vlků. Ruská strana navíc poskytla informaci o záměru motorkářů přejet přes Polsko méně než týden před plánovaným začátkem cesty, což je příliš pozdě, dodal mluvčí.

Jakékoli jiné ruské akce na polském území konané v souvislosti s výročím konce druhé světové války ale mají proběhnout bez omezení, informoval zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Členové motorkářského klubu Noční vlci
Zdroj: ČTK/Lehtikuva/Jussi Nukari

Moskva s odůvodněním nesouhlasí, vše prý bylo uděláno včas

Ruský zastupitelský úřad ve Varšavě polské vysvětlení odmítá. „Potvrzujeme přijetí nóty, která obsahuje zákaz vjezdu organizované skupiny motocyklistů z Ruska z formálních důvodů,“ sdělila zpravodaji agentury TASS mluvčí ambasády Valerija Peržinská. „S rozhodnutím polských úřadů nesouhlasíme, vše bylo uděláno včas,“ uvedla dále. „Je to důsledek negativní atmosféry, která kolem cesty v Polsku vznikla. Nepříznivě to ovlivní rozvoj rusko-polských vztahů.“

Pohraniční policie motorkáře varovala, že pokud přesto přijedou na polskou hranici na základě víz jiné schengenské země, nebudou do země vpuštěni.

Polský cizinecký zákon podle PAP počítá s několika důvody, kdy lze zabránit občanům cizího státu ve vstupu do země. Jde například o ohrožení bezpečnosti země či hrozbu narušení veřejného pořádku, případně o ochranu mezinárodních vztahů Polska a dalších zemí Evropské unie.

Ruské ministerstvo zahraničí v tvrdě formulovaném prohlášení uvedlo, že polské zdůvodnění je „očividná lež“, protože veškeré podklady prý Varšava obdržela včas. Moskva je stanoviskem polských orgánů rozhořčena. „Vyjadřujeme rozhodný protest proti rozhodnutí polských úřadů, u nichž ty nejušlechtilejší cíle vyvolávají absolutně nemístnou reakci,“ praví se v ruském prohlášení. Zákaz má prý politické pozadí a je příznačné, že Polsko je jedinou zemí na plánované trase, která se tak rozhodla. České ministerstvo zahraničí přitom dnes zaujalo zhruba stejné stanovisko, jako Varšava.

Alternativní cesta je problematická - vede přes západní Ukrajinu

Šéf ruských motorkářů Alexandr Zaldostanov uvedl, že polským rozhodnutím není překvapen. Klub prý své příští kroky oznámí v sobotu. Zaldostanovův zástupce Felix Čerňachovskij nicméně prohlásil, že motorkáři vyjedou, jak plánovali. Podle ruského rozhlasu ale neřekl, jakou cestou se do Berlína vydají. Polsku se totiž mohou vyhnout jen těžko - jediná alternativní pozemní trasa do Česka a na Slovensko, kde měla být po Polsku jejich další zastávka, vede přes západní Ukrajinu. Tam ale kvůli krizi v Donbasu panuje silně protiruská nálada.

Slovensko v reakci na rozhodnutí Polska zopakovalo svůj dřívější postoj, že proti ruským motorkářům by zakročilo až v případě, že by porušili slovenské zákony. „Pokud členové této skupiny mají víza, dodržují zákony a nejsou na sankčním seznamu, mohou se po našem území svobodně pohybovat,“ uvedlo slovenské ministerstvo zahraničí. Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák dříve v tomto týdnu řekl, že je nutné respektovat pravidla volného pohybu osob v schengenském prostoru, jehož součástí je Slovensko, jakož i práva na vyjádření svého názoru.

Německé ministerstvo zahraničí v reakci na jízdu Nočních vlků oznámilo, že si přeje důstojně připomenout 70. výročí konce druhé světové války. „Jasně odsuzujeme jakékoli využívání nezměrného utrpení obětí nacistického režimu a bojovníků proti němu,“ uvedl úřad. Jízda Nočních vlků je podle něj soukromá iniciativa, která nijak neprospívá posílení německo-ruských vztahů. Německo prý zruší Nočním vlkům schengenské vízum. Podle korespondenta UNIAN to sdělil v pátek polskému Rádiu Zet polský ministr zahraničí Schetyna:

Noční vlci patří k nejstarším, nejznámějším a největším motorkářským klubům v Rusku. Klub vznikl v roce 1989 a původně sdružoval ctitele rockové hudby a tehdejšího prezidenta Gorbačova.

Podle ruských liberálních médií jde o gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry. Předloni byli členové klubu zapleteni do přestřelky se znepřáteleným motorkářským gangem Tři cesty, která se neobešla bez obětí na životech.

Vladimir Putin se netají dobrými vztahy s vedením motorkářů
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Pro pětitisícový klub s přísným režimem je dnes zásadní podpora politiky Vladimira Putina. Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu dokonce ocitli na sankčním seznamu USA. Putin jim udělil státní vyznamenání – Zaldostanovi konkrétně za „aktivní práci při vlastenecké výchově mládeže“.

  • "Cesta vítězství", která má být oslavou vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem ve druhé světové válce, má z Ruska směřovat do Minsku, Vratislavi, Brna, Bratislavy, Vídně, Mnichova, Prahy a přes německá města Torgau a Karlshorst do Berlína. Z Moskvy chtějí motorkáři vyjet 25. dubna a do Berlína plánují dorazit 9. května.
  • Odjezd kolony motorkářů z Moskvy byl podle agentury RIA Novosti přeložen z šesté hodiny ranní místního času (05:00 SELČ) na druhou hodinu odpolední. Před startem prý Noční vlci uspořádají tiskovou konferenci.

Osobnosti v Česku proti Nočním vlkům, Zeman mluví o hysterii

Internetová petice iniciativy Open Doors požaduje zákaz vstupu ruským motorkářům na české území. Proti plánované jízdě klubu z Moskvy do Berlína se postavilo 75 osobností veřejného života z Česka a Slovenska. Je mezi nimi třeba bývalý ministr Michael Kocáb nebo vodní slalomář Vavřinec Hradilek. Petici poslali také státním orgánům Německa, Slovenska, Polska a Rakouska.

Český prezident Miloš Zeman naopak nevidí na průjezdu ruských motorkářů ze skupiny Noční vlci Českem nic špatného. Dělá se z toho podle něj hysterie.

Průjezd kolony "Cesta vítězství" Českou republikou
Zdroj: ČT24

Předběžný program cesty Nočních vlků:

  • 25. 4. – Moskva–Smolensk
  • 26. 4. – Minsk–Katyň; Minsk–Brest
  • 27. 4. – Brest–Vratislav
  • 28. 4. – Vratislav
  • 29. 4. – Vratislav–Osvětim; Osvětim–Hrabyně
  • 30. 4. – Hrabyně–Ostrava
  • 1. 5. – Hrabyně–Ostrava; Bělotín (Ceremonie na pohřebišti vojáků Rudé armády s památníkem; Suchdol nad Odrou)
  • 2. 5. – Ostrava–Brno; Brno–Vídeň
  • 3. 5. – Vídeň–Mnichov
  • 4. 5. – Mnichov
  • 5. 5. – Mnichov–Praha
  • 6. 5. – Praha
  • 7. 5. – Praha–Torgava; Torgava–Berlín
  • 8. 5. – Berlín–Karlshorst
  • 9. 5. – Berlín