Ve věznici na severozápadě Venezuely proběhla vzpoura. Zemřelo více než 40 lidí

Při nepokojích ve věznici ve městě Guanare na severozápadě Venezuely zemřely nejméně čtyři desítky lidí, dalších 50 osob utrpělo zranění. Během střetů mezi dozorci a skupinou ozbrojených vězňů byl vážně zraněn i šéf nápravného zařízení, který byl napaden nožem. Jeden ze strážců se zranil při výbuchu granátu.

Vězni ve venezuelské Guanare se podle listu El País vzbouřili kvůli koronavirovým opatřením. Vadilo jim, že se nemohou setkávat s příbuznými, kteří je zároveň většinou zásobovali potravinami, píše deník. 

Ve Venezuele obvykle stravu vězňů zajišťují jejich rodiny. Přeplněná nápravná zařízení mívají i problém s hygienickými podmínkami a často se v nich šíří tuberkulóza, svrab a žloutenka, uvedl Humberto Prado z organizace OVP monitorující venezuelské věznice.

Debata za zlepšení podmínek se zvrhla v násilí

Venezuelská poslankyně María Beatriz Martínezová  AP řekla, že se vězni pokoušeli dojednat s vedením věznice lepší podmínky. Debata se zvrhla v násilné střety.

Tamní noviny Últimas Noticias zase píšou o tom, že trestanci napadli strážce při pokusu o útěk ve venkovních prostorách věznice. 

Ve Venezuele je nyní za mřížemi asi 110 tisíc lidí, což je mnohem více než činí maximální kapacita věznic. V přeplněných zařízeních často operují zločinecké gangy, které dokážou dovnitř dostat drogy i zbraně. Káznice, kde se nyní nepokoje odehrály, má místo pro 750 lidí, nachází se v ní však aktuálně přes 2500 odsouzených. 

Při vzpouře vojáků ve Venezuele zemřelo několik lidí (zdroj: ČT24)