Zatčený zdrogovaný kapitán asi vůbec není kapitán

Řím – Zatčený muž považovaný za kapitána havarované lodi s uprchlíky je zřejmě ve skutečnosti cestující. Tvrdí to jeho právník. Za kapitána ho měli přeživší, podle nich byl opilý a zdrogovaný. Do konce roku by mohlo do Itálie připlout z Afriky až 200 tisíc uprchlíků, odhaduje italské ministerstvo vnitra. Cestu z krize nyní hledá mimořádný summit EU.

  • Dalších 84 osob se dnes podle agentury AFP podařilo zachránit těsně před
    potopením lodi ještě u libyjských břehů. Záchrannou akci provedla italská loď
    Fiorillo poté, co pobřežní úřady zaznamenaly nouzové volání prostřednictvím
    satelitního telefonu. Zásah byl proveden pouhých 35 námořních mil (64 kilometrů)
    od libyjského pobřeží.

Přeživší z víkendové havárie uvedli, že kapitán havarovaného plavidla byl během cesty pod vlivem hašiše a alkoholu. Právě proto prý nezvládl přibližovací manévr a narazil do portugalského obchodního plavidla, které lodi s uprchlíky připlulo po vyslání nouzového signálu na pomoc. Zemřely stovky lidí. 

Podle právníka Tunisana Muhammada Alího Málika ale jeho klient vůbec není kapitán – patří mezi uprchlíky a za svou cestu si zaplatil. Případ považuje za „citlivý“, protože Málika coby kapitána identifikovalo několik přeživších a také další člen posádky. 

Spolu s Málikem byl zatčen i mladý Syřan – člen posádky. Oba mají stanout v pátek před soudem. Čelí obvinění z napomáhání nelegální imigraci.  

SMRT NA MOŘI: Mapa znázorňuje jednotlivé havárie lodí s uprchlíky, ke kterým došlo ve Středozemním moři od ledna 2014. Každý kruh představuje jednu nehodu, jeho velikost odráží počet mrtvých či pohřešovaných. Oranžové kruhy zachycují nehody, u nichž dosud nebyly počty obětí definitivně ověřeny.

Místa ztroskotání uprchlíků ve Středozemním moři
Zdroj: ČT24/nytimes.com

Podle vyšetřovatelů převáděči několik uprchlíků ubili k smrti, protože se nechtěli podrobit jejich požadavkům. Několik dalších lidí na plavidle údajně zemřelo hladem, oznámila agentura ANSA. 

Od začátku roku dorazilo k italským břehům asi 21 tisíc lidí. Podle Mezinárodní organizace pro migraci zahynulo za tu dobu ve Středozemním moři třicetkrát více migrantů než ve stejném období loňského roku – skoro 1800.  

Loď s uprchlíky
Zdroj: ČT24/ČTK

Návrh EU? Ničit lodě pašeráků ještě před vyplutím 

V Bruselu se dnes koná mimořádný summit EU věnovaný otázce imigrace. Návrh závěrečného prohlášení prý počítá se zavedením mechanismu, který pomůže rozpoznat, zachytit a zničit plavidla převáděčů ještě předtím, než je použijí k přepravě lidí do Evropy.  

Bude údajně nutné zorganizovat vojenskou operaci s nutným mandátem OSN i souhlasem Libye. Zároveň prý bude nezbytné připravit se na možnou ztrátu životů. Agentuře AFP to sdělil nejmenovaný evropský diplomat.