Kim Čong-un už nebyl týdny na veřejnosti. Spekuluje se, kdo by ho mohl v čele KLDR nahradit

Události: Kim Čong-un už nebyl týdny na veřejnosti. Spekuluje se, kdo by ho mohl nahradit (zdroj: ČT24)

Kim Čong-un už se přes dva týdny neobjevil na veřejnosti, severokorejský vůdce se naposledy ukázal 11. dubna. To podnítilo spekulace, že je ve vážném stavu po operaci srdce, nebo že dokonce zemřel. Severní Korea teď zveřejnila směrnici s jeho podpisem, experti ale upozorňují, že tón i formát jsou jiné než obvykle. Informace o Kim Čong-unovi nemají podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea ani Spojené státy.

Jihokorejský web s kontakty na KLDR tvrdí, že vysoce postavení straníci nepřítomnost šestatřicetiletého vůdce Kim Čong-una vnímají. Nemyslí si, že je po smrti, nýbrž že podstupuje zdravotní zákrok jako v roce 2014, kdy na čtyřicet dnů zmizel a pak se objevil s holí.

„Funkcionáři toho o Kimově zdraví moc nevědí. Ale rodiny některých kádrů se ptají, proč se o něj lékaři nedokázali postarat,“ citoval nejmenovaného funkcionáře KLDR list NK Daily.

V oblastech u hranice s Čínou, kde se pohybují pašeráci, se šíří video se zprávou, že Kim náhle zemřel na inspekci v terénu. Bezpečnost zjišťuje, jak se dostalo do země.

„Jsem velmi skeptický ohledně zpráv o jeho smrti. Vysoce postavení severokorejští funkcionáři se nechovají, jako by zemřel,“ prohlásil analytik Korea Risk Group Andrej Lankov.

Objevily se i zprávy, že Kim prodělal kardiovaskulární zákrok, či dokonce že je ve vegetativním stavu. „I kdyby byl Kim mrtvý, nemyslím, že by nám to řekli. Pravděpodobně by se něco odehrálo za scénou, aby se vyjasnilo, kdo velí,“ upozornil politolog Robert Kelly z Národní univerzity v jihokorejském Pusanu.

Satelity zachytily Kimův vlak a pak i jeho jachtu ve Wonsanu – další náznak, že by mohl být na východním pobřeží, kde má oblíbený prázdninový resort, ale taky se tam konají vojenská cvičení a testují rakety.

Život v metropoli Pchjongjangu zatím plyne jako obvykle. Minulý týden vypukla nákupní panika, ale souvisela spíš s opatřeními proti koronaviru než se spekulacemi o Kimovi.

Sestra, syn, nebo strýc?

Pokud by Kim Čong-un skutečně zemřel, není jasné, kdo by ho nahradil a zda by to byl někdo z funkcionářů, nebo pokrevní linie. Kimova mladší sestra Kim Jo-čong už v minulosti zastupovala severokorejského vůdce v Jižní Koreji.

V poslední době bývá označována za číslo dvě v mocenské hierarchii Severní Koreje, zúčastnila se také bratrových schůzek s americkým či čínským prezidentem. Spekuluje se i o tom, že by Kim Jo-čong v čele země mohla stanout jako regentka, dokud nedospěje Kimův desetiletý syn.

Znalci KLDR považují nástupnictví Kimovy sestry za nepravděpodobné. Severní Korea je patriarchální společnost, kde mají dominantní postavení muži. Strana a armáda by se těžko smířily s tím, že jim velí žena.

Kim Čong-un a jeho sestra Kim Jo-čong na mezikorejském summitu
Zdroj: Reuters

Spekuluje se o tom, že by Kimovým nástupcem mohl být jeho strýc. Pětašedesátiletý Kim Pchjong-il je podle jihokorejského tisku synem bývalého severokorejského diktátora a zakladatele komunistického režimu v KLDR Kim Ir-sena. U svého otce, který v KLDR vládl od 40. let do roku 1994, prý upadl v nemilost kvůli svému nevázanému životnímu stylu.

Od konce 70. let byl v podstatě jen v exilu na různých diplomatických postech v Maďarsku, Bulharsku, Finsku, Polsku, aby nemohl zasahovat do politiky v KLDR, uvedl již dříve jihokorejský tisk. V Česku byl velvyslancem od roku 2015, loni v listopadu se vrátil do vlasti. Někteří odborníci ale možné nástupnictví Kim Pchjong-ila zpochybňují právě s odkazem na jeho mravy.