Francouzské město přerušilo družbu s polským protějškem kvůli diskriminaci LGBT komunity

Události: Narušené francouzsko-polské partnerství (zdroj: ČT24)

Vyhlašování zón bez gayů a leseb, které stále rozděluje Polsko, vyvolalo negativní reakci i v zahraničí. Polský kabinet kritizují vlády řady zemí, vytváření podobných zón odsoudil i Evropský parlament. Ve Francii začali rušit družební styky s polskými městy, která se k vyhlašování zón bez gayů a leseb dobrovolně připojila.

Obyvatelé Saint-Jean de Braye žijí ve stínu známého Orleansu. Místní radnice se snaží rozšiřovat obzory především mládeži a díky družebním stykům se může část studentů podívat i do zahraničí. Těsně vztahy v Saint-Jean de Braye donedávna udržovali zejména s polským Tuchówem.

Družba mezi oběma městy začala před dvaceti lety, přátelství dokládá i několik děl polských umělců v místním parku. Dobré vztahy ale narušilo rozhodnutí Tuchówa připojit se k rezoluci porušující podle francouzského města lidská práva.

„Nechceme všechno skončit, spíše naše vztahy pozastavit kvůli přijetí rezoluce, která je podle nás homofobní,“ říká zástupkyně radnice v Saint-Jean de Braye Colette Martin-Chabbertová.

Radní nepovažují nyní za vhodné pořádat do Tuchówa družební cesty, pokračovat ve studentských výměnách či organizovat společné kulturní akce. Po zastupitelích polského města navíc požadují vysvětlení jejich kroku. Na odpověď ale zatím čekají marně.

Francie má s podobnými kroky historickou zkušenost

Starostka Vanessa Slimaniová dokonce poslala na radnici Tuchówa dopis, v němž vysvětluje, že se nemůže ztotožnit s podobnými diskriminačními postoji. „Máme všichni svůj stupeň zodpovědnosti a musíme se ohradit, pokud se dějí věci, které neodpovídají našim představám o Evropě současné a budoucí,“ vysvětluje Slimaniová.

Partnerství s Malopolským vojvodstvím pak vypověděl celý region Centre Val de Loire. Právě v této části Francie vznikaly za druhé světové války internační tábory pro homosexuály. Proto je podle starostky Slimaniové nutné reagovat na zakládání zmíněných zón v polských městech a vesnicích a upozornit partnery na nebezpečí podobných kroků.