Spekulace o stavu severokorejského lídra trvají. Pentagon nicméně předpokládá, že Kim dál řídí armádu

Druhý nejvýše postavený americký generál ve středu uvedl, že nedisponuje informacemi, které by potvrzovaly, nebo vyvracely zprávy o vážných zdravotních problémech severokorejského vůdce Kim Čong-una. Zástupce náčelníka amerického generálního štábu John Hyten předpokládá, že Kim nadále řídí armádu KLDR i tamní jaderný program.

Severokorejská státní média se ve středu vůbec nezmínila o zdravotním stavu vůdce země nebo o tom, kde se aktuálně zdržuje.

Spekulace ohledně jeho zdraví nově oživily zprávy z noci na úterý. Nejdříve americká televize CNN s odvoláním na nejmenovaný zdroj z americké vlády uvedla, že severokorejský vůdce podstoupil operaci a je ve vážném stavu.

Webový portál Daily NK, který údajně získává informace od severokorejských přeběhlíků, napsal s odkazem na své zdroje, že se Kim zotavuje po „kardiovaskulárním chirurgickém zákroku“. Tato tvrzení ovšem rychle popřela vláda Jižní Koreje.

„V informacích od rozvědek nemám nic, co by v tomto směru cokoli potvrzovalo, nebo vyvracelo,“ reagoval dnes generál Hyten. „Takže předpokládám, že Kim Čong-un má stále plnou kontrolu nad jadernými silami a vojenskými silami (Severní) Koreje. Nemám žádný důvod toto nepředpokládat,“ pokračoval.

Pchjongjang se k novým zprávám oficiálně nevyjádřil a podle agentury Reuters informace o podlomeném zdraví Kim Čong-una kromě těch jihokorejských zpochybnili i čínští činitelé. Jeden americký vládní zdroj, který dříve rovněž spekulace tlumil, ale nyní údajně zdravotní problémy vůdce KLDR označil za možnost, kterou analytici severokorejského režimu zkoumají.

V severokorejských médiích se ve středu vývoj nijak neodrazil, žádné zprávy o Kimově zdraví nebo o tom, kde se nachází, se v nich neobjevily. Média přinášela „rutinní“ obsah o úspěších vůdce země a publikovala jeho starší nebo nedatované výroky k různým tématům.

Spekulace o Kimově zdravotním stavu vypukly již v polovině dubna, kdy se 36letý autoritářský vůdce výjimečně a bez vysvětlení neobjevil na oslavách narozenin svého dědečka a zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Naposledy byl na veřejnosti spatřen o čtyři dny dříve na jednání vlády.