Státy na koronavirus masivně testují, přesto jsou leckde pod plánem

Události ČT: Masivní testování je leckde pod plánem (zdroj: ČT24)

Svět zažívá masivní nárůst testování na COVID-19. V absolutních číslech vedou Spojené státy, v přepočtu na milion obyvatel jsou na špici Španělsko, Itálie a Německo. Hůře je na tom třeba Velká Británie.

Ve Spojených státech udělali nejvíce testů na světě, už přes čtyři miliony. Dokonce tam vznikají odběrová místa soukromých zařízení. I tak je to podstatně méně, než slibovali politici, tedy miliony testů týdně. Reakci na šíření viru ale zbrzdil nespolehlivý test, který místní Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí vyvinulo.

Také Velká Británie neplní, co si slíbila a výrazně zaostává za ostatními státy v testování. Britský ministr zdravotnictví si dal za cíl provádět 100 tisíc testů do konce dubna. Panují obavy, že se plán nesplní, protože zatím je denně počet testovaných kolem dvaceti tisíc.

V Německu chtějí dál zvyšovat počet testů až na čtyři a půl milionu týdně. Návrh zákona, který míří do Spolkového sněmu, počítá s testováním osob bez příznaků nemoci i s plošnými testy v domovech seniorů.

Situace v Belgii a Nizozemsku byla na počátku krize hodně podobná. Obě země testovaly minimálně a navíc jen ohrožené skupiny. Tedy nejtěžší případy a zdravotníky, země totiž neměly dostatek sad. Dnes se už situace zlepšila a Belgie má za sebou více než 170 tisíc testů, a denně prověřuje na osm tisíc případů a Nizozemci dokonce dvakrát tolik.

I sousední Slovensko dlouho zaostávalo. Už v březnu mluvil premiér Igor Matovič o třech tisících testech denně. Tohoto počtu se podařilo dosáhnout až v polovině dubna. Přibyla odběrová místa, zapojily se soukromé laboratoře. Stát taky intenzivně testuje ve vyloučených lokalitách, zaměřit se chce i na domovy pro seniory.