Gruzínský exprezident se může stát ukrajinským vicepremiérem

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili přijímá nabídku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a je připraven stát se místopředsedou ukrajinské vlády pro reformy. Uvedl to ve středu list Ukrajinska pravda na svém webu s odvoláním na Saakašviliho vyjádření.

„Pro mne je to velká čest dostat od prezidenta Zelenského nabídku stát se vicepremiérem ukrajinské vlády pro reformy. Měl jsem také velice obsažný a užitečný rozhovor s premiérem (Denysem) Šmyhalem, během kterého jsme podrobně probrali všechny otázky související s mojí možnou prací ve vládě,“ uvedl Saakašvili na Facebooku.

Dodal, že Zelenského podpořil během loňských prezidentských voleb a že s jeho týmem spojuje velké naděje pro Ukrajinu. Tu podle něj čeká velice složité období, jak v ekonomice, tak celkově, a proto „musíme být odvážní ve svých rozhodnutích a v reformách jako nikdy dříve“.

Ukrajinskému parlamentu, který má mít konečné slovo při jeho jmenování, hodlá Saakašvili představit své návrhy ohledně nezbytných změn jako součást vládního programu. Chce spolupracovat se všemi vlasteneckými silami, aby Ukrajina přečkala nynější světovou hospodářskou krizi s co nejmenšími ztrátami.

Deník připomněl, že Saakašvili se již dříve vyjádřil, že jeho recept na záchranu Ukrajiny je velice tvrdý, ale zároveň účinný.

Saakašvili spolupracoval již s předchozím ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, který mu v roce 2015 svěřil post oděského gubernátora, ale nakonec se rozešli ve zlém a předloni jej prezident vyhostil z Ukrajiny do Polska. Zelenskyj loni na konci května vrátil Saakašvilimu ukrajinské občanství, které mu Porošenko nejprve udělil a později odebral.

Zelenskyj se v ukrajinské televizi vyjádřil, že nikdo není nedotknutelný a že ministry bude měnit, dokud vláda nebude ideální.