Zastavte Hillary, volají američtí republikáni

Washington – Na oznámení Hillary Clintonové ucházet se podruhé o demokratickou nominaci do souboje o Bílý dům už reagovali mnozí politici - hlavně republikánští. Ti bývalou americkou první dámu a exministryni zahraničí mimo jiné kritizují za to, že je zosobněním chyb vlády Baracka Obamy. Proti Clintonové už vznikla i petice Zastavte Hillary.

Vzkaz Clintonové na Twitteru, že se chce stát první ženou v čele Spojených států, přeposlalo během neděle 90 000 uživatelů, její video vidělo na YouTube přes dva miliony diváků a její facebookovou stránku „lajkovalo“ přes 600 tisíc lidí. Ve videu dlouhém 138 vteřin Clintonová v neděli oznámila, že se hodlá ucházet o demokratickou nominaci na nejvyšší státní úřad.

Bývalá první dáma platí za největšího favorita amerických demokratů. Její možní straničtí soupeři - viceprezident Joe Biden a exguvernér Marylandu Martin O'Malley - takovou podporu zdaleka nemají. Mnozí ale silnou pozici Clintonové zpochybňují. „Dokud neuvidím vizi, kam se chce ubírat, nemůžu to takto hodnotit - a to platí u každého kandidáta. Můžu říct jen to, že je to vynikající politička, jedna z nejkvalifikovanějších pro tento úřad, ale musíme si ještě počkat,“ říká například newyorský starosta Bill de Blasio.

Clintonová si najala manažerku z Googlu

Clintonová svou předvolební kampaň hned od počátku zamířila na uživatele sociálních sítí, proto si do svého týmu najala ředitelku sekce produktového managementu sociálních inovací společnosti Google Stephanii Hannonovou. Jejím prvním úkolem jako šéfky internetové volební kampaně bude vybudovat takové technické zázemí, které zvládne odolat prvotnímu náporu uživatelů po oficiálním ohlášení kandidatury Clintonové na prezidentku USA. Hannonová tak stane v čele vývojářů a pracovníků, kteří budou pracovat na nových webových stránkách, sociálních kanálech či aplikacích. Přestože Hannonová nemá přímé zkušenosti s předvolebními kampaněmi, pracovala na volebním informačním systému Googlu. Dříve se navíc podílela na vývoji velkých projektů, jako je Gmail and Google Maps.

Chcete třetí Obamův mandát?

Zatímco mezi demokraty Hillary Clintonová zřejmě vážnějšího soupeře mít nebude, republikánský tábor už nyní přešel do protiútoku. Uchazeč o republikánskou nominaci Ted Cruz reagoval svým vlastním videem - jeho videoklip se ptá Američanů, zda stojí o „třetí Obamův prezidentský mandát“. Naráží tak na politické dědictví nynějšího prezidenta, které Clintonová pomáhala utvářet a jež zdaleka ne každý Američan považuje za hodné následování. „Jestli chcete pořád totéž, máte spoustu možností. Ale jestli chcete skutečnou a konzervativní změnu, prokázané zásluhy, doufám, že si získám vaše hlasy,“ řekl Cruz.

Ostrá kritika přišla i od dalšího republikánského kandidáta Randa Paula. Problematickou oblastí by podle něj byla mimo jiné lidská práva - a to proto, že nadaci Clintonové spolufinancují takové země, jako je Brunej nebo Saúdská Arábie. Z vedení nadace ale teď favoritka prezidentských voleb odstoupila. Chování Clintonové ve funkci šéfky americké diplomacie vyvolává pochybnosti o její kvalifikaci na post prezidentky, prohlásil také Paul v rozhovoru s americkou televizní stanicí CNN. V této souvislosti opět připomněl útok islamistů na americký konzulát v libyjském Benghází v září 2012. Tehdy bylo převážně kladné hodnocení působení Clintonové v Obamově vládě vážně poškozeno. Při atentátu zahynul velvyslanec USA a další tři lidé a ministryně převzala odpovědnost za nedostatky při zajišťování bezpečnosti pracovníků na zastupitelském úřadu.

„Zastavte Hillary,“ vyzývá petice

Na internetu začala kolovat petice Zastavte Hillary, kterou republikáni sepsali. Podobná kampaň na sociálních sítích nese název Proč nevolím Hillary. Podle internetových analytiků štáb Clintonové zatím nedělá dost, aby podobným útokům na síti čelil. Podle jiných názorů ale bývalá členka Obamovy vlády masivní kampaň v sociálních sítích nepotřebuje. Na rozdíl od řady dalších kandidátů je její jméno veřejně dostatečně známo, protože od dob prezidenta Billa Clintona - jejího manžela - značka „Clinton“ na veřejnosti spolehlivě zabírá. Internet prý bude potřebovat hlavně k tomu, aby si ověřila správnost hlavních tezí své budoucí kampaně.

Rozhodnutí exministryně zahraničí naopak veřejně podpořila její rodina i evropští politici. „Snažil jsem se Hillary na právnické fakultě přesvědčit, aby mě opustila. Říkal jsem jí: 'Máš větší talent pro službu veřejnosti než kdokoliv, koho jsem potkal, a neměl bych ti stát v cestě.' A ona se na mě tehdy podívala, zasmála se a řekla: 'Bille, já nikdy kandidovat nebudu',“ řekl například její manžel a bývalý americký prezident Bill Clinton.

Kampaň zahájí Clintonová už v úterý

Clintonová zahájí svou kampaň už v úterý, kdy navštíví stát Iowa, dějiště prvních demokratických primárek na počátku příštího roku. Podle pracovníků jejího volebního štábu se zde má setkat s „řadovými občany“. Očekává se, že po návštěvě Iowy zamíří na severovýchod USA do státu New Hampshire.

Hillary Clintonová se chce stát první ženou v čele USA
Zdroj: ČT24

Sedmašedesátiletá Clintonová se o post hodlá ucházet již podruhé, v demokratických primárkách v roce 2008 nad ní zvítězil nynější prezident Obama. V kampani se chce zaměřit na obyčejné Američany, což potvrzuje i program její první nominační cesty. Podle volebního štábu bude dvoudenní turné do Iowy zahrnovat diskusi u kulatého stolu se studenty a profesory univerzity v Monticellu a besedu s drobnými podnikateli ve městě Norwalku.

Americký list The New York Times v neděli napsal, že volební tým Clintonové chce na kampaň shromáždit částku 2,5 miliardy dolarů (64 miliardy korun). Kampaň před volbami, v nichž Američané zvolí Obamova nástupce, bude nejspíš nejdražší v amerických dějinách, napsal list.