Historický průlom v Irsku. Tradiční soupeři se rozhodli sestavit společnou vládu

Předáci irských politických stran Fine Gael a Fianna Fáil se dohodli, že se pokusí poprvé v dějinách země vytvořit společnou vládu. Aby měli v dolní komoře parlamentu většinu, budou muset získat podporu ještě některé menší strany nebo nezávislých poslanců. Jednání o sestavení vlády po únorových parlamentních volbách zastínila krize spojená s šířením koronaviru, kterým se v Irsku nakazilo přes 11 tisíc lidí.

Úřadující premiér Leo Varadkar, který stojí v čele strany Fine Gael, i předák dosud opoziční strany Fianna Fáil Micheál Martin před volbami jakoukoli spolupráci vylučovali. Středopravicové strany jsou tradičními rivaly a u moci v Irsku se střídají od 30. let minulého století. V jednom kabinetu spolu dosud neusedly.

Po volbách z počátku února se Irsko ale ocitlo v patové situaci. Volby vyhrála levicová strana Sinn Féin předsedkyně Mary Lou McDonaldové, která ovšem kvůli složitému volebnímu systému obsadila jen 37 křesel v parlamentu, zatímco druhá Fianna Fáil získala 38 mandátů. Do té doby vládní Fine Gael získala 35 křesel.

Žádná dvojice velkých stran nedokáže sestavit vládu, která by měla většinovou podporu ve 160členném Dáilu. Obě středopravé strany navíc odmítají spolupráci s Sinn Féin, která bývala politickým křídlem teroristické organizace Irská republikánská armáda (IRA).

„Irové jsou schopní dát spory stranou“

V úterý se Varadkar s Martinem dohodli na vládní spolupráci „za rovných podmínek“. V krátkých prohlášeních oba uvedli, že nyní budou o dohodě informovat členy svých stran. Přesvědčit ale k účasti v kabinetu budou muset ještě některou z menších partají nebo několik nezávislých poslanců. Do vlády by se mohli dostat irští zelení, sociální demokraté nebo labouristé.

Podle agentury Reuters dohoda mezi Fine Gael a Fianna Fáil obsahuje mimo jiné bod o nutnosti vytvořit robustní záchranný fond, který pomůže při obnově irského hospodářství.

„Bude to divné,“ komentovala možnou vládní spolupráci s dlouholetým rivalem úřadující ministryně práce Regina Dohertyová. „Ale jak znám Iry, jsou schopní dát spory stranou, když jde o větší problémy,“ dodala.

Vláda premiéra Varadkara, který je od konce února v demisi, zavedla v boji s šířením koronaviru řadu restriktivních opatření. V Irsku se podle posledních údajů nakazilo novým koronavirem přes 11 tisíc lidí a přes tisíc jich nemoci COVID-19 podlehlo.