Gantz dostal víc času na sestavení izraelské vlády. V jednání s Netanjahuem hlásí pokrok

Izraelský prezident Reuven Rivlin prodloužil lídrovi koalice Modro-bílí Bennymu Gantzovi lhůtu na sestavení vlády o 48 hodin, tedy do středeční půlnoci místního času. Původní termín vypršel v pondělí o půlnoci (23:00 SELČ). Gantz se snaží domluvit na velké koalici se stranou Likud dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua.

Šéf centristické koalice Modro-bílí Gantz dostal v březnu možnost sestavit vládu poté, co ho těsná většina poslanců podpořila jako příštího premiéra.

Současný premiér a předseda pravicové strany Likud Netanjahu již na začátku března Gantze vyzýval k sestavení kabinetu národní jednoty, která by bojovala proti šíření koronaviru.

O prodloužení lhůty na sestavení vlády požádali Rivlina společně oba politici. Izraelská média ještě o víkendu spekulovala, že prezident lhůtu neprodlouží. Rivlin nakonec oznámil, že lhůtu prodlužuje do středeční půlnoci místního času.

Rivlin vyzval Gantze a Netanjahua, aby se dohodli na vládě, a tím ukončili nejdelší politickou krizi v moderní izraelské historii. Kdyby se vládu nepodařilo sestavit, hrozilo by, že se v zemi budou konat již čtvrté parlamentní volby v období jen o málo delším než rok.

Média: Gantz a Netanjahu hlásí pokrok v jednání

List The Jerusalem Post napsal, že Netanjahu a Gantz vyzvali v pondělí večer k sestavení společné vlády ve jménu boje s šířením koronaviru a oznámili výrazný pokrok v jednání. Raději, než by jednali celou noc, se však rozhodli, že se znovu sejdou se svými vyjednávacími týmy další den ráno, aby dokončili dlouho očekávanou dohodu.

List The Times of Israel však dodává s odkazem na web Ynet, že politici jednají i o verzi, že by musely být vyhlášeny další volby. A to v případě, že by nejvyšší soud rozhodl, že Netanjahu nemůže kvůli obvinění z korupce a dalších zločinů vládu skládat. Oba politici se podle předchozích zpráv dohodli, že se budou v čele kabinetu střídat.