Na jihovýchodě USA řádila tornáda. Silné bouře si vyžádaly nejméně 30 obětí

Nejméně tři desítky mrtvých si vyžádaly bouře, které v neděli postihly jihovýchodní část Spojených států. Ničivá tornáda poškodila také stovky domů. Přes milion domácností a podniků je bez elektřiny. Zasažená je oblast sahající do více než čtyř států USA. Během pondělí se očekávají další škody, bouře se přesouvá po východním pobřeží na sever, v ohrožení je podle odhadů více než 30 milionů lidí z jedenácti amerických států. Úřady v některých z nich vyhlásily pohotovostní stav.

Prvních šest obětí si bouřky vyžádaly v jižní části státu Mississippi. Jeden člověk zahynul v okresu Walthall, dva v okresu Lawrence a tři v okresu Jefferson Davis. V průběhu neděle a pondělí ale úřady zaregistrovaly další oběti, bouře tak má na svědomí životy nejméně 30 lidí.

Bouře dělala problémy i v dalších státech USA. Na tři desítky tornád zaznamenali lidé ve východní části státu Mississippi, na severu Louisiany, v Arkansasu i v Texasu. Ve městě Monroe a jeho okolí poničila bouře podle starosty Jamieho Maya dvě až tři stovky domů.

V okolí města Chattanooga na jihovýchodě Tennessee zase bylo hospitalizováno dalších nejméně 14 lidí. Záchranáři a nejméně deset hasičských posádek museli reagovat na více než tři sta nouzových volání o pomoc.

Bouře s sebou v hornatých oblastech přinesly i záplavy a sesuvy půdy. Bez proudu je kolem milionu odběratelů. 

  • Tornádo je silně rotující vír, vyskytující se pod spodní základnou konvektivních bouří, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit hmotné škody. Je schopné vznést do vzduchu předmět o hmotnosti až 5 tun.
  • Má podobu nálevky, chobotu, který se spouští ze základny oblaku druhu cumulonimbus.
  • Rychlost větru v tornádu se pohybuje od 30 do 100 m/s, může to být i více. Průměr tornáda nabývá širokého rozmezí hodnot, od jednotek po stovek metrů.

Bouře se přesouvá na severovýchod USA

Více než 39 milionů lidí v nejméně jedenácti amerických státech je podle meteorologů v ohrožení. Bouře se totiž přesouvají v průběhu pondělí na sever. Kromě škod se očekává i nárůst obětí. Na některých územích platí nejvyšší stupeň hrozby tornád.

„Série bouřek, které produkovaly smrtící tornáda v Mississippi a dalších jižních státech, se během pondělí přesouvají přes Apalačské pohoří na sever,“ uvedl meteorolog CNN Michael Guy.