Koalice pod velením Rijádu začala držet klid zbraní v Jemenu

Události ČT: V Jemenu začal klid zbraní (zdroj: ČT24)

Klid zbraní oznámený vojenskou koalicí, která v Jemenu pod velením Saúdské Arábie bojuje na straně vlády proti šíitským povstalcům známým jako Hútíové, ve čtvrtek vešel v platnost. Příměří by mohlo přispět k ukončení více než pět let trvajícího konfliktu, který způsobil jednu z největších humanitárních katastrof současnosti.

Saúdská Arábie ve středu večer oznámila, že koalice bude klid zbraní dodržovat dva týdny. Rozhodnutí bylo reakcí na výzvy OSN k ukončení bojů kvůli pandemii nemoci COVID-19. Zda budou povstalci také klid zbraní dodržovat, podle agentury Reuters není jasné.

Náměstek saúdskoarabského ministra obrany Chálid bin Salmán ve čtvrtek napsal na Twitteru, že klid zbraní „snad vytvoří efektivnější podmínky pro uvolnění napětí“ a pomůže stranám konfliktu pracovat na politickém řešení. Náměstek také oznámil, že Rijád přispěje 500 miliony dolarů (12,5 miliardy korun) na humanitární pomoc v Jemenu skrze OSN a dalších 25 milionů dá na boj s pandemií. Podle náměstka je nyní na povstalcích, aby postavili zdraví a bezpečí Jemenců na první místo.

Ve válkou zmítané zemi dosud žádný případ koronaviru potvrzen nebyl, panují však obavy, že by zdevastovaný zdravotnický systém nebyl schopen náporu nakažených čelit.

Jemen sužuje válka, v níž proti sobě bojují Hútíové podporovaní Íránem a vládní vojska prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá arabská koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Do konfliktu jsou zapojeni i jihojemenští separatisté, jemenská pobočka teroristického Islámského státu (IS) či rovněž teroristická al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP).

Válka má už přes sto tisíc obětí

Podle údajů nevládní organizace ACLED z loňského října v konfliktu zahynulo přes 100 tisíc lidí, z toho na 12 tisíc civilistů. OSN tvrdí, že konflikt vyvolal nejhorší humanitární krizi na světě: z domovů odešlo na tři miliony Jemenců, miliony jich zápasí s hladem.

Íránem podporovaní Hútíové, kteří kontrolují hlavní město Saná, dosud neuvedli, zda budou klid zbraní respektovat. Nejenže se ubránili, ale podnikají i ofenzivní akce. Jen pár hodin před začátkem příměří ostřelovali strategické přístavní město Hudajdá.

„Leží u úžiny Báb al-Mandáb, která spojuje Indický oceán s Rudým mořem, což je trasa na východ pro celý svět,“ vysvětlil orientalista z Bar-Ilanovy univerzity v Izraeli Mordechaj Kedar.

Drony a rakety útočí na ropovody i letiště

Za pomoci dronů a raket navíc napadají i samotné území Saúdské Arábie, tamní ropovody i letiště. „Naše ozbrojené síly provedly s boží pomocí velkou operaci proti cílům hluboko v Saúdské Arábii,“ uvedl 29. března mluvčí jemenských povstalců Jahjá Saría.

Válka je součástí širší regionální konfrontace mezi Íránem a jeho odpůrci. I o případném urovnání konfliktu se tak zdaleka nebude rozhodovat jen na jemenském bojišti.

Podle koalice pod vedením Rijádu má klid zbraní přispět k rozhovorům o trvalém ukončení konfliktu pod záštitou zvláštního zmocněnce OSN pro Jemen Martina Griffithse.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval jemenskou vládu a povstalce, aby bez podmínek jednali o příměří, humanitárních otázkách a pomoci ekonomice s cílem zajistit dlouhodobý mír.

„Jsme válkou unaveni,“ řekl agentuře Reuters 49letý Abdal Bássit Muhammad, jenž prodává ovocné šťávy v jihojemenském přístavním městě Aden, které je přechodným sídlem Rijádem podporované jemenské vlády. „Pokud vás válka ještě nezabila, umíráte na hlad a nemoci,“ dodal.

Peníze do školství, místo války

Konflikt, který je v regionu mnohými považován za zástupnou válku úhlavních nepřátel Saúdské Arábie a Íránu, se už roky nachází v patové situaci. Rijád na sebe loni převzal většinu nákladů drahé vojenské kampaně poté, co jeho koaliční partner –⁠ Spojené arabské emiráty –⁠ svou účast omezil.

Někteří Saúdové a Jemenci žijící v Saúdské Arábii, jejíž města se v uplynulých letech stala terčem útoků šíitských povstalců, zprávu o klidu zbraní uvítali. „Za válku se utratilo hodně peněz. Kdyby nebyla, peníze by se použily na školství,“ uvedl u supermarketu v Rijádu občan království Ammár Chálid.