Trump vyhodil generálního inspektora tajných služeb. Prý ztratil jeho důvěru

Americký prezident Donald Trump propustil z funkce generálního inspektora tajných služeb Michaela Atkinsona. Trump v dopise členům Kongresu z pátečního večera uvedl, že v Atkinsona ztratil důvěru. Místo dočasně převezme důstojník tajných služeb Thomas Monheim. Atkinson sehrál roli při spuštění loňské ústavní žaloby kvůli takzvané ukrajinské kauze.

„Je zásadní, abych měl plnou důvěru v osoby zastávající úřad generálního inspektora,“ sdělil Trump v dopise. „V případě tohoto generálního inspektora to už není ten případ.“

Atkinson bude propuštěn za 30 dnů, jeho pozici nyní dočasně převezme Thomas Monheim, který je kariérním důstojníkem tajných služeb.

Atkinson, jehož do pozice generálního inspektora jmenoval sám Trump, se rozhodl uznat za hodnověrnou zprávu neznámého zdroje vnitřně obeznámeného se situací, která naznačovala, že Trump zneužil svého postavení a nátlakem na Ukrajinu chtěl zvýšit své šance na zvonuzvolení v prezidentských volbách v letošním roce. Trump obvinění od počátku odmítal a proces ústavní žaloby vůči němu přirovnával k honu na čarodějnice.

Vyhozený generální inspektor se také obával, že Trump se vystavil potenciálně vážnému riziku pro národní bezpečnost, když podle právního názoru ministerstva spravedlnosti v telefonickém rozhovoru z 25. července 2019 tlačil na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zahájil vyšetřování svého pravděpodobného volebního soka Joea Bidena a jeho syna.

Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty po vyslechnutí svědků hlasovala pro odvolání Trumpa z prezidentského úřadu. Senát, v němž mají většinu republikáni, však na začátku února Trumpa obvinění zbavil.

Vyhozen člověk, který dělal svou práci, kritizuje demokratický senátor

Demokraté rozhodnutí amerického prezidenta odvolat Atkinsona kritizovali. Nelíbí se jim zejména to, že tak Trump učinil uprostřed krize kolem pandemie koronaviru.

„Je nehorázné, že se prezident opět pokouší narušit integritu zpravodajské komunity tím, že vyhodí dalšího důstojníka tajných služeb za to, že dělal svou práci,“ řekl demokratický senátor Mark Warner, který v horní komoře Kongresu zasedá ve výboru pro zpravodajské služby.