Taliban poprvé po 18 letech jednal s vládou v Kábulu. Strany si chtějí vyměnit vězně

Afghánská vláda zahájila rozhovory se zástupci hnutí Taliban o výměně vězňů. Informovala o tom afghánská bezpečnostní rada. Rozhovory předpokládá dohoda vyjednaná mezi Talibanem a USA. Jde o první setkání hnutí se zástupci vlády v Kábulu po 18 letech.

Podle tweetu bezpečnostní rady dorazila v úterý tříčlenná delegace Talibanu do afghánské metropole k rozhovorům o výměně vězňů. „Obě strany jednaly o propuštění členů afghánských bezpečnostních sil a vězňů Talibanu,“ uvádí se v tweetu. Středeční úvodní jednání byla podle něj úspěšná a budou pokračovat ve čtvrtek.

Představitelé Talibanu podle AFP prověří a identifikují vězně, které má Kábul propustit. Hnutí za to vydá vězněné členy afghánských bezpečnostních sil. Mluvčí Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid ale k dnešnímu jednání řekl, že „to nejsou mírové rozhovory“ a „nepůjde o žádnou politickou diskusi“.

Podle předchozí dohody má být pět tisíc členů Talibanu vyměněno za tisíc členů afghánských sil, které hnutí zadržuje.

Taliban vládl v Afghánistánu do roku 2001, kdy jej svrhla mezinárodní koalice vedená Spojenými státy. USA s hnutím letos v únoru podepsaly dohodu, která předpokládá stažení amerických vojáků z Afghánistánu do 14 měsíců.

Taliban se zároveň zavázal, že z afghánského území nedovolí svým členům ani členům jiných organizací útočit na USA a jejich spojence. Dohoda také předpokládala, že Taliban začne do deseti dnů vyjednávat s afghánskou vládou. Tento termín splněn nebyl, obě strany byly ale v kontaktu prostřednictvím videokonferencí.

Násilí v Afghánistánu navzdory dohodě neustalo, ve středu při výbuchu miny na silnici v provincii Hílmand, která je v rukou Talibanu, zemřelo sedm civilistů, mezi nimiž bylo šest dětí. Mluvčí provinčních úřadů řekl, že minu nastražili lidé z Talibanu, ale hnutí se k útoku nepřihlásilo. Při útocích v noci na pondělí přišlo o život dvacet policistů, vojáků a provládních milicionářů.