Matovič uvažuje o „vypnutí" Slovenska. V zemi by panovala vojenská disciplína

Události: Matovič zvažuje „vypnutí“ Slovenska (zdroj: ČT24)

První oběť koronaviru už eviduje i sousední Slovensko, přičemž nakažených je tam podle testů čtyři sta. Jenže právě v analýze vzorků země zaostává – k 31. březnu laboratoře podle údajů tamního ministerstva zdravotnictví otestovaly pouze devět tisíc vzorků. Premiér Igor Matovič zmínil možnost „vypnutí“ celého státu na tři týdny s cílem koronavirus vymýtit.

Pokračovat v opatřeních možná až do příštího roku, nebo celý stát dočasně vypnout a virus tím zlikvidovat. Tyto možnosti momentálně zvažuje slovenská vláda. Po třítýdenním výpadků by se podle Matoviče mohly rozběhnout podniky i školy. Premiér mluví o „krátkém procesu jako v Číně“.

V zemi by se v případě „vypnutí“ předem zajistilo zásobení domácností. Poté by se přerušilo vše kromě kritické infrastruktury – úplně by se zavřely hranice, pravidla by se musela dodržovat s vojenskou disciplínou. Zjistit názor veřejnosti na tento extrémní scénář chce předseda slovenské vlády průzkumem. Menší koaliční partneři jsou ale proti.

Výtky zní z koalice i opozice

„Pokud se nestane nic mimořádného typu tisíce mrtvých denně jako v Itálii, jsem zásadně proti takovým experimentům, jak zlikvidovat ekonomiku,“ nechal se pro Denník N slyšet předseda koaliční Slobody a solidarity Richard Sulík.

A myšlenku kritizuje i opozice – podle bývalého premiéra Petera Pellegriniho se Matovičův kabinet pokouší o sociální inženýrství. „Celý nápad se mi zdá být sociálním experimentem, který by mohl přinést nepředvídatelné důsledky v podobě paniky mezi lidmi a úplné ztrátě důvěry ve stát,“ míní politik Smeru.

Nápad ministerského předsedy Matoviče přichází ve chvíli, kdy jeho vláda povolila otevření menších obchodů typu stavebnin nebo galanterií. Částečné obnovení výroby ohlásil také například žilinský závod automobilky Kia.

Vrchol pandemie na Slovensku může přijít až v červenci

Ještě v úterý si šéf zdravotnického institutu pochvaloval, že Slovensko by mohlo při zvládání koronaviru patřit ke světové špičce. Aktuální prognóza počítá s tím, že vrchol pandemie se díky opatřením podařilo oddálit až na červenec. Tou dobou by mohlo být sedm tisíc lidí v nemocnicích a zhruba tisícovka z nich na jednotkách intenzivní péče.

První obětí koronaviru se na Slovensku stal pacient, který zemřel na oboustranný zápal plic pouhý jeden den po propuštění z nemocnice do domácího prostředí. Podle ministra zdravotnictví Marka Krajčího zdravotnické zařízení pravděpodobně pochybilo.