Nejvíc obětí koronaviru bude v USA za dva týdny, čeká Trump. Itálie má sto tisíc nakažených

Události: Počet nakažených ve světě přesáhl tři čtvrtě milionu (zdroj: ČT24)

Vědecké propočty naznačují, že počet úmrtí v souvislosti s koronavirem v USA pravděpodobně dosáhne vrcholu za dva týdny. Prohlásil to prezident Donald Trump. Zároveň oznámil, že federální doporučení ohledně omezení kontaktů s lidmi zůstanou v platnosti do konce dubna. Počet potvrzených nákaz v Itálii překročil sto tisíc. Rakušané budou smět do obchodů jen s rouškou. Maďarský parlament schválil zákon, který vládě umožňuje řídit zemi v době nouzového stavu pomocí dekretů.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Americká federální doporučení zůstanou v platnosti minimálně do konce dubna. Vláda Američanům radí, aby se vyhýbali shromážděním o více než deseti účastnících a uchýlili se do čtrnáctidenní izolace, pokud se nakazí někdo v jejich domácnosti.
  • Slovinci od pondělí nesmějí opustit svou obec, výjimkou jsou cesty do práce, na nákup či za péčí o příbuzné. V obchodech a dalších uzavřených veřejných prostorech musejí lidé nově nosit roušky a rukavice.
  • Rakušané budou muset nosit v obchodech roušky. Lidé z rizikových skupin, jako senioři či chronicky nemocní, mají být uvolněni z práce či povinně pracovat z domova, zaměstnavatele vláda odškodní. Zavřou také všechny hotely.
  • Japonsko zakáže vstup cestujícím z většiny evropských zemí, USA, Číny a Jižní Koreje.
  • Odložené LOH v Tokiu by se měly uskutečnit od 23. července do 8. srpna příštího roku, oznámil organizační výbor.

Infekce už se v USA podle televize CNN potvrdila u více než 137 tisíc lidí, což je výrazně více než v kterékoli jiné zemi světa, na 2400 pacientů zemřelo. Nejhůře je na tom stát New York, kde v neděli počet úmrtí přesáhl tisíc, zatímco známých případů nákazy bylo hlášeno na šedesát tisíc.

„Modely odhadují, že vrchol v míře úmrtí nás pravděpodobně zasáhne za dva týdny,“ řekl Trump. Hlavní expert americké vlády na infekční onemocnění Anthony Fauci předtím varoval, že nemoc COVID-19 by mohla v USA zabít sto tisíc až dvě stě tisíc lidí. Trump reagoval, že takový konečný počet úmrtí by znamenal, že země odvedla „velmi dobrou práci“.

Federální vláda od poloviny měsíce obyvatele mimo jiné vyzývá, aby se v zájmu zpomalení šíření viru vyhýbali shromážděním o více než deseti účastnících a uchýlili se do čtrnáctidenní izolace, pokud se nakazí někdo v jejich domácnosti.

Trump nyní oznámil, že doporučení zůstanou v platnosti nejméně o 30 dní déle, než bylo původně avizováno, tedy do konce dubna. Původně byla vyhlášena na 15 dní. Mnohé americké státy už přistoupily k tvrdším opatřením a svým obyvatelům co možná největší míru izolace nařídily.

Média: Trump otočil, USA ztratily měsíc času

Trump v poslední době naznačoval, že chce pravidla alespoň v některých částech USA uvolnit mnohem dříve. „Místo toho se je rozhodl prodloužit do 30. dubna, čímž tiše přiznal, že byl příliš optimistický. Mnohé státy a místní úřady zavedly přísnější opatření ohledně pohybu (osob) a shromáždění,“ napsala agentura AP.

Nyní lze podle amerického prezidenta očekávat, že USA budou „na nejlepší cestě k uzdravení“ kolem přelomu května a června.  

Podle deníku The New York Times (NYT) se nákaza v USA rozšířila do dnešního rozsahu v důsledku „technických závad, regulatorních překážek, laxního přístupu úřadů a nedostatku vůdcovství na vícero úrovních“, přičemž tyto problémy zabránily rozsáhlému testování potenciálně zasažených osob.

Deník v analýze založené na rozhovorech s více než 50 bývalými a současnými zdravotnickými činiteli píše o „ztraceném měsíci“, během kterého „nejbohatší země světa promarnila tu nejlepší šanci na zastavení šíření viru“. „Místo toho Američané zůstali v podstatě slepí co se týče rozsahu blížící se zdravotnické katastrofy,“ uvádí NYT.

Polská opozice žádá zrušení voleb

Polskem v souvislosti s koronavirem hýbou spory o konání květnových prezidentských voleb, jejichž první kolo je naplánováno na 10. května. Opozice kvůli šíření nemoci vyzývá k jejich zrušení, ale vládní kabinet na nich trvá.

Nejsilnější opoziční kandidátka Malgorzata Kidawová-Blońská v neděli pozastavila svoji kampaň, aby proti pozici vlády protestovala, píše server Politico. Odklad voleb ale už připustil i favorit voleb - současný prezident Andrzej Duda.

Maďarský parlament v pondělí podle očekávání schválil zákon, který vládě umožňuje řídit zemi v době nouzového stavu pomocí dekretů. Podle opozice premiéru Viktoru Orbánovi legislativa zajistí bezprecedentní moc a obavy vyjádřila i Evropská komise.

Slovinci nesmějí opustit svou obec, v Rakousku do obchodu jen s rouškou

Preventivní opatření zpřísňuje Slovinsko. Od pondělí nesmějí obyvatelé opustit svou obec, výjimkou jsou cesty do práce, na nákup či za péčí o příbuzné. V obchodech a dalších uzavřených veřejných prostorech musejí lidé nově nosit roušky a rukavice. S odvoláním na agenturu STA o tom informuje web rakouského deníku Der Standard.

Slovinská vláda zpřísněním reaguje na uplynulý víkend, jehož hezké počasí využila řada obyvatel k výletům do hor či k moři. Slovinsko už dříve zastavilo veřejnou dopravu, obchody s potravinami jsou mezi 8. a 10. hodinou otevřeny jen pro seniory, těhotné či zvláště ohrožené osoby. Země eviduje 730 nakažených a 19 mrtvých.

Rakousko hlásí k pondělnímu dopoledni celkem 9125 potvrzených případů nákazy, 108 lidí zemřelo a 636 se uzdravilo. Uvedla to tamní ministerstva vnitra a zdravotnictví.

Země nově zavádí povinnost nosit roušky v obchodech. Podle vlády budou roušky – předběžně od středy – distribuovat u vchodů přímo supermarkety. Lidé z rizikových skupin, jako senioři či chronicky nemocní, musejí být uvolněni z práce či povinně pracovat z domova, zaměstnavatele vláda odškodní. Zavřou také všechny hotely.

WHO je vůči všeobecnému nošení roušek skeptická

Ve všeobecném nošení roušek nicméně nevidí žádný užitek Světová zdravotnická organizace (WHO). Nic totiž podle ní nenasvědčuje tomu, že by to něčemu pomohlo, konstatoval v pondělí koordinátor krizové pomoci z WHO Michael Ryan. 

Podle Ryana roušky představují spíš dodatečná rizika, když je lidé nesprávně snímají. Právě při tom se prý totiž mohou nakazit. „Naše rada: Nedoporučujeme nošení roušek, pokud člověk není sám nakažen,“ řekl Ryan.

Počet potvrzených nákaz v Itálii přesáhl sto tisíc

V Itálii se nákaza koronavirem potvrdila už u více než 100 tisíc lidí. Onemocnění COVID-19 v zemi podlehlo od neděle dalších 812 pacientů, celkem tamní úřady nyní evidují jedenáct a půl tisíce obětí. S odvoláním na statistiku italského úřadu pro civilní ochranu o tom informoval italský deník La Repubblica.

Itálie je co do počtu obětí stále nejhůře zasaženou zemí na světě. Počet nově nakažených však za posledních 24 hodin vzrostl o 4050, což je nejméně od 17. března. Italská vláda nicméně rozhodla o prodloužení celostátní karantény do 12. dubna. Omezení pohybu v zemi platí již od začátku března.

Počet nakažených ve Španělsku vzrostl za posledních 24 hodin téměř o 6400 na celkových 85 195 od vypuknutí epidemie v zemi a je tak už vyšší, než podle oficiálních údajů zaznamenala Čína (asi 82 tisíc). Španělsko je tak v této smutné bilanci už třetí na světě.

Počet úmrtí z řad nakažených koronavirem ve Španělsku se za den zvýšil o 812 na celkových 7340, což je druhý nejvyšší počet obětí po Itálii. Denní nárůst obětí ve Španělsku je o necelé tři desítky nižší než o den dříve.

Francie se v pondělí stala čtvrtou zemí na světě, kde počet obětí přesáhl tři tisíce, uvedla agentura Reuters. Za posledních 24 hodin přibylo 418 zemřelých pacientů, což je největší denní nárůst od začátku epidemie, informovala agentura AFP s odvoláním na francouzské úřady. 

V Německu za neděli vzrostl počet nakažených koronavirem o 4751 na 57 298 případů a zemřelo 66 lidí, dosavadní bilance obětí tak činí 455, oznámil Institut Roberta Kocha. Nejvíce postiženou spolkovou zemí zůstává Bavorsko.

Německo přijalo řadu opatření, včetně zákazu shromažďování více než dvou lidí na veřejných místech. Dodatečná omezení zavádějí i jednotlivé spolkové země. Bavorsko oznámilo, že do 19. dubna prodlouží omezení vycházení. Severní Porýní-Vestfálsko zvažuje, že umožní zabavování zdravotnického materiálu přístrojů a s jejich následným odkupem za „normální cenu“, píše deník Bild.

Princ Charles se vyléčil a byl propuštěn z izolace

Velká Británie eviduje 1408 úmrtí a více než 22 tisíc nemocných. Koronavirem se nakazil také 71letý princ Charles. Následník trůnu se podle mluvčího své londýnské rezidence Clarence House již vyléčil a byl propuštěn z domácí izolace.

Nejstarší syn 93leté královny Alžběty II. měl jen mírné příznaky nemoci COVID-19. Během své karantény dál pokračoval v práci a vedl videokonference. U jeho ženy Camilly (72) dosud infekce zjištěna nebyla. Pár se stáhl do Skotska.

Královna se s princem Charlesem setkala naposledy před datem, kdy mohl být poprvé infekční. S premiérem Borisem Johnsonem, který je také nakažen, se Alžběta II. osobně nesetkala zhruba tři týdny.

Čína: Pochyby o statistikách

V pevninské Číně přibylo za neděli oficiálně 31 známých případů nákazy, zatímco zde nemoci COVID-19 podlehli další čtyři lidé. Všechna čtyři úmrtí byla hlášena z provincie Chu-pej, kde šíření koronaviru začalo, všechny nové případy infekce byly naopak opět v jiných částech země.

Souhrnná bilance v Číně po víkendu narostla na 3304 mrtvých, 81 470 nakažených a více než 75 tisíc uzdravených pacientů. Nedělní přírůstky v počtu pozitivních testů i obětí COVID-19 jsou nižší než ty ze soboty, kdy bylo ohlášeno pět úmrtí a 45 nově odhalených případů nákazy.

Oficiální informace naznačují, že na čínském území se nákaza v poslední době takřka vůbec nešíří a že většina oznamovaných pozitivních testů se nyní týká lidí, kteří do Číny přicestovali ze zahraničí. Zároveň se ovšem objevují výpovědi, podle kterých do oficiálních statistik nejsou zahrnováni všichni, u nichž přítomnost koronaviru prokážou testy. 

Také v Jižní Koreji přibývají potvrzení nakažení výrazně pomaleji než v nejhorším období, což byl v tomto případě přelom února a března. V pondělí země ohlásila nárůst o 78 případů, zároveň se ale 195 pacientů zařadilo mezi uzdravené. Celkem se v zemi infekce prokázala u 9661 lidí, 158 zemřelo, přes pět tisíc se zotavilo.

Japonsko, které má téměř 1900 nakažených a 56 obětí, připravuje další zpřísnění opatření. Cizinci cestující z většiny evropských zemí, USA, Číny a Jižní Koreje budou mít do země zakázaný vstup, napsal list Asahi šimbun. Vyhlášení stavu nouze zatím vláda podle svého mluvčího neplánuje. Odložené olympijské hry v Tokiu by se měly uskutečnit od 23. července do 8. srpna příštího roku, oznámil organizační výbor.

Izraelský premiér je v karanténě

V Izraeli se potvrdila nákaza koronavirem u premiérovy poradkyně. Předseda vlády Benjamin Netanjahu je proto nyní v karanténě. Jeho úřad v pondělí oznámil, že do ní musí i jeho blízcí poradci. Jedná se podle něj o preventivní opatření přijaté ještě před uzavřením epidemiologického testu.

Netanjahu se podrobil testu 15. března a ministerstvo zdravotnictví podle médií zjišťuje, zda byl koronaviru nyní vystaven. Sedmdesátiletý premiér se rozhodl pro izolaci dobrovolně a o tom, kdy toto opatření skončí, rozhodne jeho osobní lékař. Později v pondělí agentura Reuters uvedla, že premiér měl negativní test. 

Turecko v pondělí evidovalo téměř 11 tisíc potvrzených nákaz. Od začátku epidemie v zemi provedlo už téměř 77 tisíc testů, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Obětí hlasí úřady celkem 168.

Zpřísnění opatření v boji s nákazou oznámil Kypr, jehož obyvatelé nesmí až na výjimečné případy od posledního březnového dne v noci vycházet ven, píše agentura Reuters.

Ke zpřísnění stávajících opatření na ostrově vedl i víkendový prudký nárůst počtu nakažených. Úřady v neděli evidovaly 35 nových případů, což je dvakrát více, než v sobotu. Celkem je v zemi 230 nemocných a několik mrtvých.

Austrálie: Vysoké pokuty a vězení

V Austrálii dál zpřísňují opatření. Ve dvou nejlidnatějších státech, v Novém Jižním Walesu a ve Victorii, budou moci policisté od úterka rozdávat vysoké pokuty za porušení pravidla omezujícího shromáždění na veřejnosti. V prvním z uvedených států bude hrozit i vězení.

V Austrálii aktuálně evidují přibližně 4200 lidí nakažených virem SARS-CoV-2 a 17 úmrtí. Podle úřadů se tempo šíření nákazy za poslední týden snížilo na polovinu při opatřeních omezujících pohyb osob. Premiér Scott Morrison v neděli vyzval své spoluobčany, aby co nejméně vycházeli ven a nescházeli se ve více než dvou lidech.

Indický premiér Naréndra Módí požádal občany o odpuštění kvůli třítýdennímu zákazu vycházení, v jehož důsledku se mnoho lidí ocitlo bez práce a hladoví. Vláda čelí kritice, že karanténu nařízenou v úterý s cílem zabránit šíření koronaviru předem nenaplánovala a oznámila ji s pouze čtyřhodinovým předstihem.

Statisíce migračních dělníků se navzdory zákazu vycházení vydaly zpátky do svých vesnic. V Indii nefunguje veřejná doprava, a tak se snaží stovky kilometrů zdolat pěšky, píšou BBC či Reuters. V zemi, jež má 1,3 miliardy obyvatel, byla hlášena jen asi tisícovka případů nemoci COVID-19 a 29 obětí. Experti se ale obávají, že skutečný počet případů může být mnohem větší, protože Indie patří k zemím, které provádějí nejméně testů.

Gruzie ve snaze zamezit šíření koronaviru zpřísnila stav nouze vyhlášený před týdnem. Mimo jiné zavádí zákaz nočního vycházení od 21:00 do šesti ráno. Oznámil to premiér Giorgi Gacharia. Lidé starší 70 let mají vůbec zakázáno vycházet z domovů, s výjimkou cest do nejbližšího obchodu, lékárny či zdravotnického zařízení.

Policisté a vojáci mají podle premiérova pokynu zřídit kontrolní stanoviště v Tbilisi a dalších velkých městech, aby kontrolovali pohyb obyvatelstva. Mají také měřit teplotu procházejících lidí. Země má zatím podle vládních údajů stovku potvrzených případů nákazy koronavirem, 18 lidí se uzdravilo.

Klid zbraní v Kolumbii

Kolumbijští povstalci z organizace Vojsko národního osvobození (ELN) v pondělí kvůli koronavirové krizi vyhlásili na měsíc klid zbraní. Vyslyšeli tak volání po ukončení konfliktů, ke kterému tváří v tvář pandemii vyzvaly některé občanské a politické skupiny v zemi a celosvětově také OSN, píše agentura Reuters.

Tamní úřady zatím evidují 702 případů nákazy, deset lidí v jihoamerické zemi onemocnění podlehlo. Kolumbie minulý týden vyhlásila celonárodní karanténu, už dříve zavřela školy, bary i hranice se sousedními státy.