Stahování ze základen v Iráku. Vojáci koalice vedené USA reorganizují pozice na severu země

Vojáci koalice vedené Spojenými státy se stáhli ze základny K1 na severu Iráku. Ta je již třetím místem, které koaliční síly v březnu opustily v souladu s americkými plány na přesunutí jednotek jen do dvou míst v Iráku, napsala agentura AP. Vojáci v Iráku dosud působili jako součást mezinárodní koalice bojující proti teroristické organizaci Islámský stát.

Základna K1 u města Kirkúk, kterou využívala armáda USA i členové irácké policie a protiteroristické jednotky, se na konci prosince stala terčem útoku, při němž zemřel americký civilista. Raketový útok přispěl k vyostření střetů mezi americkými silami a iráckými milicemi podporovanými Íránem.

Střety vyvrcholily lednovým americkým útokem v Bagdádu, při němž přišel o život íránský generál Kásem Solejmání a člen vedení iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis. Írán po něm provedl odvetný raketový útok na základny v Iráku, při němž byly zraněny desítky Američanů.

Koaliční síly nyní předaly leteckou základnu K1 irácké armádě, uvádí se v prohlášení koalice. Iráčané rovněž získali vybavení v hodnotě nejméně 1,1 milionu dolarů (27,4 milionu korun). Z místa odešlo asi tři sta příslušníků koaličních sil.

Spojenecké jednotky na základně působily od roku 2017 a vedly odsud operace proti radikálům z Islámskému státu, kteří působili v nedalekých horách. Jak poznamenala agentura AP, až do února bylo v Iráku asi 7500 příslušníků koaličních sil, včetně pěti tisíc Američanů. 

Česká armáda stáhla z Iráku třicet mužů

Česká armáda stáhla vojáky z Iráku už před časem. Zdůvodnila to výrazným omezením operačních úkolů, bezpečnostními hrozbami, epidemií koronaviru a plánovanou restrukturalizací mise. Tři desítky mužů se do Česka vrátily v úterý večer, uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.