Paříži hrozí naplnění nemocnic do dvou dnů. Britský premiér Johnson má COVID-19

Události: Paříži hrozí naplnění nemocnic do dvou dnů. Britský premiér Johnson má COVID-19 (zdroj: ČT24)

Britský premiér Boris Johnson oznámil, že se nakazil koronavirem. Má jen mírné příznaky a bude dál stát v čele vlády. Francouzský premiér Édouard Philippe varoval, že v Paříži se mohou do 48 hodin naplnit nemocnice, a do poloviny dubna prodloužil opatření v zemi. Spojené státy přijaly rekordní finanční injekci; od pátku evidují nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem na světě a v zemi rychle přibývají další, což vyvolává obavy v sousedním Mexiku. Čína hlásí stále méně nových případů a zakazuje vstup cizincům. Německo oznámilo plán na masivní testování, zintenzivnit ho chce i Slovensko. Itálie zaznamenala dosud nejvíce obětí v jednom dni. Irsko zavede omezení pohybu obyvatel.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Britský premiér Boris Johnson oznámil, že se nakazil koronavirem. Má jen mírné příznaky a bude dál stát v čele vlády. Koronavirus má i ministr zdravotnictví Matt Hancock.
  • Nejvíce nakažených je nyní ve Spojených státech, země převzala smutné prvenství od Číny. Země přijala rekordní soubor opatření na podporu americké ekonomiky. Objem balíku je 2,2 bilionu dolarů (přes 54 bilionů korun).
  • Na situaci v USA reagují obyvatelé severozápadu Mexika. Požadují důsledné uzavření hranic.
  • S velkou pomocí pro ekonomiku v noci na pátek souhlasil Evropský parlament. Evropská komise zase navrhla uvolnění částky 75 milionů eur (přes dvě miliardy korun) na přepravu svých občanů z mimounijních zemí a na nákup zásob ochranných prostředků a lékařského vybavení.
  • Francouzský premiér Édouard Philippe varoval, že v Paříži se mohou do 48 hodin naplnit nemocnice, a do poloviny dubna prodloužil opatření v zemi.
  • Maďarsko dále zpřísní omezení vycházení z domu zatím do 11. dubna.
  • Rakousko de facto zakázalo vstup žadatelům o azyl.
  • Počet obětí koronaviru v Itálii za den vzrostl o rekordních 919 na 9134. Je to nejvyšší denní nárůst úmrtí na nemoc COVID-19 v Itálii od vypuknutí epidemie v zemi před více než měsícem. Naopak Španělsko zpomalilo nárůst prokázaných případů nákazy.
  • Irsko kvůli koronaviru o půlnoci zavede omezení pohybu obyvatel. Celostátní karanténu bude platit do 12. dubna.

O pozitivním testu premiéra Johnsona informovala s odvoláním na úřad předsedy britské vlády stanice BBC. Informaci potvrdil i sám ministerský předseda. „Během posledních 24 hodin se u mě projevily mírné příznaky a test na koronavirus byl pozitivní,“ oznámil na Twitteru.

Pokud by se Johnsonův stav zhoršil a nemohl by pracovat, převzal by podle prohlášení Downing Street jeho úkoly ministr zahraničí Dominic Raab.

Koronavirus má i ministr zdravotnictví Matt Hancock. Má mírné příznaky a pracuje z domova. Podle britských médií je možné, že kvůli kontaktu s nakaženým Johnsonem budou muset do izolace i někteří další ministři.

Velká Británie hlásí 759 úmrtí pacientů s koronavirem, o 181 víc než ve čtvrtek. Po předchozím nárůstu o 115 mrtvých jde o další denní maximum. Při navyšování testovacích kapacit rovněž rekordně poskočil počet známých případů infekce, kterých je nyní 14 579, tedy o 2921 více, než kolik hlásilo ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek.

Irsko se v noci na sobotu zařadí mezi země, kde mají obyvatelé kvůli šíření koronaviru nařízeno vycházet na ulici jen v případech, kdy je to nezbytně nutné. Premiér Leo Varadkar v pátek večer oznámil, že s půlnocí začne platit režim podobný tomu v Česku nebo v Británii. Nákaza virem SARS-CoV-2 se v Irsku potvrdila už u 2121 lidí, na nemoc COVID-19 zde umřelo 22 lidí včetně jednoho zdravotníka.

Nejvíc nakažených je v USA

Počet nakažených ve Spojených státech překročil 100 tisíc, uvedla Univerzita Johnse Hopkinse. Země tak převzala smutné prvenství od Číny. „Nevíte, jaká jsou opravdová čísla,“ relativizoval však statistiky prezident Donald Trump s odkazem na pochybnosti o pravdivosti čínských oficiálních dat.

Jen ve státě New York, který je jedním z amerických epicenter nákazy, od čtvrtka přibylo skoro 7 tisíc případů nákazy. Celkem se tam prokázala nákaza u 44 635 lidí, z nichž už 519 zemřelo.

České velvyslanectví ve Spojených státech vyzývá české občany, aby si rezervovali letenku do Evropy. V dalších dnech se očekává omezování spojení, což povede k růstu cen. Ambasáda také potvrdila, že se příští týden uskuteční repatriační let z Chicaga do Prahy. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) upozornil, že bude jediný.

Sněmovna reprezentantů USA schválila a prezident Trump podepsal rekordní soubor opatření na podporu americké ekonomiky, na kterou tvrdě dolehla pandemie nemoci COVID-19 způsobené koronavirem. Objem finančního balíku činí 2,2 bilionu dolarů (přes 54 bilionů korun).

Trump také prohlásil, že vláda by mohla převzít podíl v aerolinkách, kterým hrozí krach. Prezident rovněž nařídil, aby americké ministerstvo zdravotnictví s využitím zákona o obranné výrobě přinutilo firmu General Motors vyrábět plicní ventilátory pro vládu USA.

USA mají nejvíc nakažených, ve Francii stoupl počet obětí o třetinu (zdroj: ČT24)

S velkou pomocí pro ekonomiku v noci na pátek souhlasil i Evropský parlament. Evropská komise zase navrhla uvolnění částky 75 milionů eur (přes dvě miliardy korun) na přepravu svých občanů z mimounijních zemí a na nákup zásob ochranných prostředků a lékařského vybavení. Členské státy navíc v pátek vyzvaly k co nejrychlejšímu a nejpružnějšímu využití peněz z fondů.

Trump chce uvolnit opatření

Trump se znovu vyslovil pro uvolnění restrikcí vyvolaných nákazou koronavirem, která v USA nabývá znepokojivých rozměrů. V rozhovoru s televizí Fox News uvedl, že například v zemědělských oblastech amerického středozápadu „můžeme začít otevírat regiony a nechat je žít, než se otevře celá země“.

S nákazou se potýká také americká armáda. Posádka v Jižní Koreji čítající 28 tisíc Američanů přijala restriktivní opatření poté, co se v ní nakazilo 12 lidí. Pentagon také zrušil každoroční květnové vojenské cvičení s Filipínami.

Trump o situaci hovořil i se světovými státníky. Čínský prezident Si Ťin-pching po něm nabídl Američanům pomoc. Francouzský prezident Emmanuel Macron po telefonátu avizoval „důležitou iniciativu“ spolu s dalšími státy v příštích dnech.

Někteří Mexičané chtějí zavřít hranice

Na situaci v USA reagují obyvatelé severozápadu Mexika. Požadují důsledné uzavření hranic, informovala zpravodajská stanice BBC. Největší středoamerická země eviduje přes pět set případů. 

Hraniční přechody v mexickém státě Sonora, který sousedí s americkým státem Arizona, v minulých dnech obsadili protestující v rouškách, kterým se nelíbí laxní přístup mexické vlády při zavádění opatření proti šíření nákazy. Pohyb mezi oběma zeměmi by sice měl být až na nezbytné případy omezen, podle demonstrantů však Američanům ve vstupu do země nikdo nebrání a ani nekontroluje zdravotní stav příchozích.

Francie se obává plných nemocnic

Francouzský premiér Édouard Philippe varoval před dalším zhoršením pandemie. Zkouška čeká hlavně Paříž a okolí, nemocnice by tam mohly být plné do 48 hodin. Počet pacientů za jeden den narostl téměř o dva tisíce. V zemi za poslední den zemřelo 299 pacientů. Nakaženo je 33 tisíc lidí. Premiér proto do 15. dubna prodloužil platnost omezení pohybu obyvatel.

Vláda také požádala firmy se státní účastí, aby teď nevyplácely dividendy. Banky vyzvala ke stejnému kroku evropská bankovní asociace.

Kvůli celostátní karanténě v zemi výrazně přibylo případů domácího násilí. Ministr vnitra Christophe Castaner stanici France 2 řekl, že za týden vzrostl počet hlášených případů zhruba o třetinu. Před nárůstem počtu případů domácího násilí tento týden varovaly také britské charitativní organizace. Vyzvaly, aby se některé hotely dočasně změnily na azylové domy pro týrané.

Ve Španělsku se nákaza potvrdila už u více než 64 tisíc lidí, za poslední den přibylo přes 7800 případů. Relativní nárůst o 14 procent je nejnižší za několik posledních dní, což podle agentury DPA představuje zárodek první konkrétní naděje. Na nemoc COVID-19 však zemřelo od čtvrtka dalších 769 pacientů, což je největší přírůstek za 24 hodin od počátku epidemie v zemi. Celková bilance obětí se vyšplhala na 4858.

Počet obětí koronaviru v Itálii za den vzrostl o rekordních 919 na 9134. Je to nejvyšší denní nárůst úmrtí na nemoc COVID-19 v Itálii od vypuknutí epidemie v zemi před více než měsícem. Celkem se v Itálii už potvrdilo téměř 86 500 případů nákazy, což je nejvíce ve světě po USA.

Čím dál přísnější Evropané

Maďarsko dále zpřísní omezení vycházení z domu zatím do 11. dubna. Podle premiéra Viktora Orbána se množství společenských kontaktů snížilo na 10 procent, což nestačí. Vrchol pandemie v zemi očekává v červnu nebo červenci. Vláda také oznámila akční plán na pomoc ekonomice.

Rakousko de facto zakázalo vstup žadatelům o azyl. Do země je podle ministerstva zdravotnictví vpustí jen tehdy, pokud předloží zdravotní osvědčení. Země má přes sedm tisíc nakažených a 58 obětí.

Koronavirus v okolních zemích (27. března, 18:15)
Zdroj: Worldometers.info/ČT

Německá vláda podle listu Süddeutsche Zeitung na základě analýzy ministerstva vnitra uvažuje o zvýšení testovacích kapacit až na 200 tisíc denně ze současných až 70 tisíc. To by spolu s důslednou izolací nakažených podle expertů mělo pomoci zastavit šíření koronaviru. Nově by se bez dalších podmínek testovali i lidé, kteří sami dají najevo podezření, že jsou nakažení, a široký okruh těch, s nimiž infikovaní přišli do kontaktu.

Všichni, u nichž se koronavirus potvrdí, by pak museli do izolace, ať už doma, nebo v nemocnicích či jiných specializovaných zařízeních. Analýza hovoří například o zřízení 60 tisíc lůžek v hotelích a v areálech veletrhů.

Analýza se věnovala i jiným možným scénářům vývoje. Pokud by stát nepřijal žádná omezení, musely by nemocnice odmítnout přes 80 procent pacientů, kteří by potřebovali intenzivní péči. Počet úmrtí by překročil milion. Země má přes 42 tisíc nakažených a 253 mrtvých.

Na nárůstu testování pracuje také slovenská vláda. Z vyjádření jejího předsedy Igora Matoviče vyplynulo, že ve čtvrtek laboratoře uskutečnily 972 testů, což je více než dvojnásobek oproti dosavadnímu dennímu maximu. Slovensko dále do odvolání uzavřelo hraniční přechody s Českem, Maďarskem, Polskem a Rakouskem až na výjimky pro všechny kamiony.

Čísla z Asie

Pevninská Čína ohlásila pokles nových případů nákazy ze středečních 67 na 55 ve čtvrtek. List Financial Times však oficiální statistiku zpochybňuje jako podceněnou. Až na jednu výjimku se všechny nové případy týkají lidí, kteří přicestovali ze zahraničí. Uvedla to čínská národní zdravotní komise. 

Peking proto od 28. března dočasně zakáže vstup do země cizincům s platnými čínskými vízy a povolením k pobytu. Nařídil také čínským aerolinkám, aby v případě mezistátních letů od 29. března zachovaly jen jediný let týdně s dotyčnou cizí zemí. Zahraniční aerolinky také mají omezit lety do Číny na jeden týdně.

Hongkong ohlásil dalších 65 nakažených, což je zatím největší zaznamenaný denní nárůst v této čínské poloautonomní provincii. Denní rekord evidují rovněž Filipíny, kde počet nakažených vzrostl o 96 na celkových 803. Dalších devět lidí tam přitom nemoci COVID-19 podlehlo.

Jižní Korea už kolem dvou týdnů hlásí kolem stovky nových případů nákazy denně, což je výrazně méně než devět set na vrcholu epidemické křivky. Úřady apelují na čím dál netrpělivější obyvatele, aby nadále dodržovali opatření omezující kontakt.

Vietnam omezil vnitrostátní lety. Vláda také vyzvala obyvatele měst, aby do 15. dubna omezili všechny služby, které nejsou naprosto nezbytné. Zakázala i setkání více než 10 lidí venku a 20 lidí vevnitř.

Asi pět set zahraničních vysokohorských turistů uvázlo v nepálských horách kvůli omezení pohybu, které v zemi od úterý platí a má trvat týden. Mluvčí nepálské turistické asociace uvedla, že její organizace již spolupracuje s nepálskými úřady na sestavení plánu, jak je dostat do hlavního města Káthmándú. Tam by mohli kontaktovat ambasády ve svých zemích. 

Vojáci a lékaři

Australský premiér Scott Morrison oznámil, že země nasadí armádu, aby hlídala dodržování karantény lidí vracejících se ze zahraničí. Vojáky pro dohled nad karanténou využije také Izrael a Jihoafrická republika. Ta oznámila první dvě úmrtí.

Uzbekistán několikanásobně zvýšil plat lékařům na v přepočtu asi 125 tisíc korun měsíčně. Přidá i ostatnímu zdravotnickému personálu. Těm, kteří se nakazí koronavirem, jednorázově vyplatí čtvrt milionu korun. Země také uzavřela další města.

Íránská armáda zřídila na teheránském výstavišti provizorní nemocnici s 2000 lůžky. Má tři sekce a několik oddělení, kde lze pacienty izolovat. Má ulehčit přetíženým nemocnicím v hlavním městě. Využívat se bude hlavně pro pacienty, kteří se zotavují z nemoci COVID-19. První tam mají být převezeni v týdnu od 30. března. 

Brazilští guvernéři vyzvali prezidenta Jaira Bolsonara, aby zvýšil pomoc federálním státům. Lidé v ulicích demonstrovali proti jeho dosavadnímu přístupu k pandemii. Bolsonaro ji totiž zpočátku označoval za „fantazírování“ a „malou chřipku“, pak kritizoval guvernéry za uzavírání některých firem. „Vlna paniky a hysterie je větší než virus,“ prohlásil naposledy a podepsal dekret, který nařizuje ponechání otevřených kostelů proti vůli části místních vlád.

Prezident však byl pro podporu nízkopříjmových zaměstnanců v chudých oblastech. Ta následně prošla kongresem.