Slovensko testuje na koronavirus jen na třetinu své kapacity. Chybějí odběrová místa

Události: Slovensko pokulhává v testování na koronavirus (zdroj: ČT24)

Slovensko provádí v přepočtu na obyvatele výrazně méně testů na koronavirus než například Česko či Rakousko. Tamní státní laboratoře by přitom zvládly vyhodnocovat mnohonásobně víc vzorků. Nemá jim je ale kdo dodat, protože v zemi je nedostatek odběrových míst. Do testování se dosud nemohly zapojit ani soukromé laboratoře. Podle hygieniků využívá Slovensko v tuto chvíli jen přibližně třetinu své testovací kapacity.

Podle údajů ze středy provedlo pětimilionové Slovensko dosud jen 4525 testů na koronavirus. Zhruba dvojnásobně velké Česko mělo ke čtvrtečnímu ránu 26 698 testů a téměř devítimilionové Rakousko ke stejnému datu dokonce 35 995 provedených testů.

Nový premiér Igor Matovič (OĽaNO) ve středu přiznal, že země stále testuje jen asi tři sta vzorků denně, přestože tamní hygienici uvádějí, že denní kapacita státních laboratoří je téměř tisíc vyšetření, napsal web deníku Sme.

Státu se však zatím nepodařilo zprovoznit dost odběrových míst, a laboratoře tak dostávají méně vzorků, než by byly schopné otestovat. Předchozí vláda Petera Pellegriniho (SMER-SD) navíc odmítla zapojit do testování soukromé firmy. 

Odběrová místa přibudou, laboratoře navýší kapacity

Nová vláda se chce podle Matoviče dostat až na tři tisíce provedených testů denně, tedy na desetinásobek současného stavu, napsal web Sme. Pomoci by s tím měly kromě soukromých laboratoří, se kterými tato vláda na rozdíl od předchozího kabinetu počítá, také dosud nevyužité akademické laboratoře.

Odběrová místa chce vláda zřídit před všemi nemocnicemi, oznámila ve čtvrtek odpoledne. Na těchto stanovištích by měly být prováděny mobilní odběry, to znamená, že by zdravotník odebral člověku vzorek z okénka auta. Denní kapacita jednoho takového stanoviště by měla být sedmdesát vzorků, píše Sme.

Státní i soukromé laboratoře jsou připravené své testovací kapacity v případě potřeby navýšit, některé až několikanásobně. Vláda plánuje také spolupracovat s českou lékařkou Soňou Pekovou, která podle médií vyvinula vlastní test na koronavirus.

Kritici: Stát začal ochranné pomůcky shánět pozdě

Předchozí slovenská vláda podle nového ministra zdravotnictví Marka Krajčího nechala novému kabinetu jen tři tisíce testovacích sad. Premiér Matovič řekl, že dalších 29 tisíc sad už bylo objednáno a možné je podle něj získat dalších dvě stě tisíc. Řekl také, že rychlotesty dovezené minulý týden z Číny ještě předchozí vládou jsou nespolehlivé a zbytečné.

Nová vláda také odvolala šéfa správy státních hmotných rezerv, který čelil kritice nevládních organizací i kvůli předraženým nákupům ochranných prostředků v souvislosti s koronavirem.

Podle kritiků začala země za předchozí vlády pozdě nakupovat ochranné roušky a další potřebný materiál. Správa státních hmotných rezerv dostala příslušný pokyn až krátce před únorovými volbami, tedy měsíc po prvním potvrzeném případu infekce v Evropě.

Například respirátory začaly slovenské úřady distribuovat mezi zdravotníky až bezmála tři týdny po potvrzení prvního pacienta s koronavirem v zemi.