Sacré-Coeur, nacisté a koronavirus. Kousek Paříže má díky filmovým kulisám karanténu ve stylu 40. let

Pro část obyvatel pařížské čtvrti Montmartre je celostátní karanténa o něco specifičtější než pro zbytek Francie. Prožívají ji totiž v prostředí přetvořeném do stylu 40. let minulého století, upozornila agentura Reuters. Ve dvou místních ulicích zůstaly kulisy z natáčení historického filmu, které náhle přerušilo vyhlášení povinné izolace obyvatelstva.

Ačkoli herci a všichni filmaři zmizeli, v ulicích Rue Berthe a Rue Androuet nedaleko baziliky Sacré-Coeur jsou stále na zdech plakáty s válečnou propagandou nacistického Německa i socialistické agitace. Zůstalo také několik falešných průčelí obchodů v dobovém stylu nebo německé značky.

Kulisy byly nainstalovány kvůli natáčení snímku Adieu Monsieur Haffmann (Sbohem, pane Haffmanne), jehož děj se odehrává v Paříži okupované Němci, a tvůrci filmu je po ohlášení karantény nestihli uklidit.

Francouzský prezident Emmanuel Macron o zavedení karantény informoval obyvatele minulé pondělí večer a omezení pohybu začalo platit další den v poledne.

„Kdyby čistě náhodou Paříž pod karanténou nebyla dostatečně dezorientující: Moje čtvrť byla používána pro natáčení filmu, když začala povinná izolace. Teď zůstal celý blok zaseklý v roce 1941,“ napsal na Twitteru místní obyvatel Tim McInerney. „V tomhle obvodu 18. pařížského obvodu jsou obyvatelé uzavření… v roce 1941,“ komentoval kuriózní situaci web Huffington Post.