Německo zakazuje shromažďování. Koronavirus má i lékař ošetřující Merkelovou

Itálie do třetího dubna pozastaví veškerou postradatelnou výrobu. V Německu mají být zakázána shromáždění dvou a více lidí. Tamní vědci ale navrhují zastavení provozu, a to minimálně do Velikonoc. Řecko od příštího týdne zavede celostátní karanténu.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Itálie omezí výrobu na provozy zásobující potraviny či lékárny

V Itálii v neděli překročil počet obětí nákazy pět tisíc. Za poslední den se tam počet mrtvých zvýšil o 651 na 5476. Infikovaných je v zemi už celkem přes 59 tisíc lidí. Podle italských médií lze přes hrozivá absolutní čísla vidět optimistický trend, protože v posledních dnech se počty nově infikovaných  začaly snižovat.

Itálie v neděli zpřísnila karanténní opatření, která tam platí už dva týdny. Občané nesmějí s pomocí osobních ani veřejných dopravních prostředků opouštět místo svého bydliště.

V zemi se také musí do 3. dubna pozastavit veškerá postradatelá výroba, v chodu zůstanou jen provozy zásobující supermarkety a lékárny, fungovat budou také banky a pošta. V sobotu pozdě večer to oznámil italský premiér Giuseppe Conte. Radikální opatření považuje vláda za nezbytné a nynější zdravotní krizi označil Conte za největší výzvu od konce druhé světové války.

Podle spolupracovnice ČT v Římě Nicole Ludwig jsou důvodem tohoto opatření, kromě rostoucího počtu nakažených a obětí, i stížnosti ze strany odborů. „Odbory silně kritizovaly, že ta bezpečnostní opatření, jako například metrový odstup od lidí, není ve fabrikách možné dodržet,“ vysvětluje. 

Ve Španělsku dál přibývá mrtvých

Španělská bilance počtu obětí nemoci COVID-19 narostla o dalších 394 mrtvých na celkových 1720, a opět se tak zvýšila o třicet procent. Počet potvrzených případů nákazy od soboty vzrostl o 3646, celkem je tak v zemi 28,5 tisíce infikovaných. Více než dva a půl tisíce lidí, kteří měli pozitivní test na koronavirus, už španělské úřady evidují jako uzdravené, dalších skoro 1800 lidí je ale ve vážném stavu v péči lékařů.

Španělská média uvádí, že vláda chce prodloužit stav nouze, který vyhlásila minulý víkend, až do poloviny dubna. Premiér Pedro Sánchez v sobotu večer varoval, že nejhorší fázi boje proti COVID-19 má země teprve před sebou. Sánchez také nově oznámil, že v zájmu potlačení nákazy se bude stát podílet na výrobě životně důležitých chirurgických roušek, plicních ventilátorů i testovacích souprav.

Kvůli enormnímu tlaku na nemocnice v zemi přibývají alternativní prostory pro péči o nemocné. V ubytovny pro infikované bez vážnějších problémů se mění některé hotely, zatímco armáda budovala polní nemocnici s 5500 lůžky na výstavišti v centru Madridu. V neděli se do ní přesunuli první pacienti.

USA má třetí největší počet nakažených. Austrálie omezí vycházení

Strmý nárůst počtu nakažených v posledních dnech zaznamenaly i Spojené státy. Univerzita Johnse Hopkinse v zemi eviduje přes 33 tisíc infikovaných. Nově je toto číslo vyšší než ve Španělsku, čímž se USA co do počtu nakažených staly celosvětově třetí nejvíce zasaženou zemí po Číně a Itálii. Podle některých vládních činitelů je to do značné míry důsledek zvýšení testovací kapacity. 

Omezením, která jsou ve Spojených státech nařízena kvůli boji s nákazou, budou Američané čelit pravděpodobně deset až dvanáct týdnů, tedy zhruba do počátku června. V televizi Fox News to v neděli řekl americký ministr financí Steven Mnuchin.

V karanténě je aktuálně zhruba čtvrtina Američanů. Desítky milionů lidí by podle nařízení platných v osmi státech USA neměly zbytečně opouštět domovy, obchody jsou s výjimkou prodeje potravin, paliva a léků zavřené. Omezení se týkají států New York, Kalifornie, Connecticut, Illinois, New Jersey, Ohio, Louisiana a od příštího úterý i Delaware.

Austrálie připravuje kvůli koronaviru další zpřísnění preventivních opatření. Premiér Scott Morrisonv yzval Australany, aby odložili veškeré zbytné cesty. Úřady doporučují lidem dodržování vzájemného odstupu, aby se zabránilo šíření infekce. Morrison chce omezit vycházení, obzvláště pak v oblastech zasažených nákazou. 

Premiér Morris v neděli rovněž ohlásil druhý balíček k podpoře hospodářství, na které doléhají následky koronaviru. Opatření, jehož objem je 66 miliard australských dolarů (976,5 miliardy korun), je určené pro pomoc především menším podnikům. Nový balíček tak navýšil pomoc australské vlády na 189 miliard australských dolarů (2,8 bilionu korun).

Události ČT: Nedělní vývoj kolem pandemie koronaviru (zdroj: ČT24)

Němečtí vědci volají po zastavení provozu, Merkelová jde do karatény

V celém Německu budou zakázána shromáždění více než dvou lidí, výjimku budou mít rodiny a členové jedné domácnosti. Na opatření se podle tamních médií shodla kancléřka Angela Merkelová s ministerskými předsedy spolkových zemí. Na veřejnosti, pokud je to jen trochu možné, mají lidé dodržovat minimálně 1,5metrový odstup.

V celém Německu budou navíc zavřené restaurace i další gastronomická zařízení s výjimkou těch, kde je možné pokrmy vyzvednout s sebou nebo si je objednat přímo domů. Zavřeno musí mít i všechna kadeřnictví, kosmetická studia či masážní salony.

Němečtí vědci  navrhují dočasné „zastavení provozu“, tedy zásadní omezení veřejného života alespoň do Velikonoc. Uvedli to ve svém stanovisku jménem německé akademie věd Leopoldina. Během těchto tří týdnů by podle nich na celém území Německa mělo být výrazně omezeno vycházení. Výjimkou mají být cesty do práce, na nákup, k lékaři nebo procházky se členy rodiny. Jde tedy o velmi podobná opatření, která už zavedlo Bavorsko i některé další spolkové země. Od pondělka chce omezit vycházení i s Českem sousedící Sasko. 

Počet nakažených v zemi za 24 hodin stoupl o něco méně než v předchozích dnech; zvýšil se o 1948. Celkem tak má Německo už přes 18,6 tisíce nakažených.

Kancléřka Merkelová ale bude boj země s koronavirem řídit z domova, v příštích dnech tam totiž bude v karanténě. U lékaře, který ji v pátek očkoval, se prokázala nákaza koronavirem. Informoval o tom její mluvčí Steffen Seibert, podle něhož bude šéfka německé vlády v dalších dnech opakovaně testována.

Británie zvažuje zpřísnění omezení

Velká Británie bude možná nucena zavést zákaz vycházení a omezení cestování, pokud se lidé nebudou řídit vládními doporučeními ohledně udržování rozestupu při pohybu ve společnosti, prohlásil premiér Boris Johnson. 

Hospody, kluby a posilovny dostaly již dříve nařízeno zavřít své provozy. Na sociálních sítích se však objevily snímky, jak se lidé scházejí v parcích a tržnicích, přičemž očividně ignorují doporučení udržovat vzájemný odstup alespoň dva metry. Ve snaze zpomalit šíření nákazy koronaviru již proto zavírají londýnské parky.

V zemi v neděli vzrostl počet nakažených na 5683 ze sobotních 5018, což je podle televize Sky News rychlejší nárůst, než byl v tom samém stadiu v Číně nebo Itálii. Na 233 lidí v Británii již nákaze podlehlo.

Johnson také vyzval britské producenty, aby vyráběli plicní ventilátory pro lidi trpící nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje. Podle něj bude těchto zdravotních zařízení potřeba „daleko více“, než jich má Británie k dispozici nyní.

Média: Bohatí Rusové skupují ventilátory

V Rusku zatím zaznamenali 306 případů virové nákazy, jedna osoba zemřela. Podle deníku Moscow Times dochází k tomu, že movití Rusové skupují plicní ventilátory, zatímco ve venkovských regionech je jich akutní nedostatek.

Ruská armáda v neděli začne do Itálie přepravovat lékařskou pomoc a armádní experty, oznámila státní tisková agentura TASS s tím, že o pomoci v sobotu telefonicky jednali ruský prezident Vladimir Putin a italský premiér Giuseppe Conte.

V Číně za sobotu koronaviru podlehlo šest lidí

Pevninská Čína za sobotu zaznamenala 46 nových případů koronaviru, 45 z nich se týká osob, které do země přicestovaly. Počet obětí nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, za sobotu vzrostl o šest na 3261. 

Celkem se v pevninské Číně, tedy bez Hongkongu a Macaa, koronavirus od konce loňského roku potvrdil u 81 054 lidí. Z nemoci se zde dosud vyléčilo 72 244 lidí a ve vážném stavu zůstává 1845 pacientů.

Jižní Korea za sobotu oznámila 98 nových případů koronaviru, čímž bilance nakažených vzrostla na 8897. Pro srovnání, v pátek zaznamenala Korea 147 nově nakažených.

Na Filipínách přibylo 73 infikovaných, celkem se tak v této zemi nakazilo 380 lidí. Nově zemřelo šest pacientů a celkový počet obětí činí 25, uvedlo podle Reuters filipínské ministerstvo zdravotnictví.

Indie, kde se dosud nákaza potvrdila u 332 lidí, na neděli zavedla čtrnáctihodinový zákaz vycházení. Ten začal platit ráno v 7:00 místního času (2:30 SEČ) a skončí ve 21:00 místního času (16:30 SEČ).

Írán odmítá pomoc z USA

Írán v sobotu oznámil dalších 129 obětí onemocnění způsobeného koronavirem za posledních 24 hodin. V zemi tak už nákaze podlehlo celkem 1685 lidí.

I přesto ale íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí v projevu k národu odmítl pomoc Spojených států při boji s pandemií způsobenou koronavirem. Odvolával se přitom na konspirační teorii, podle které byl virus SARS-CoV-2 cíleně vyroben v USA.

„Vámi nabízené léky jsou možná způsobem, jak virus rozšířit ještě víc,“ řekl Chameneí na adresu Američanů. „Nebo když vyšlete terapeuty a doktory, možná chtějí vidět dopady toho jedu, jelikož se říká, že část toho viru byla vytvořena pro Írán,“ dodal ajatolláh. AP upozorňuje, že pro jeho slova neexistuje nikde na světě jediný vědecký důkaz.

Chameneí rovněž prohlásil, že nabídka pomoci Washingtonu je zvláštní, jelikož Spojené státy samotné čelí nedostatku léků a zdravotnických prostředků. „Írán dokáže překonat jakoukoli krizi, včetně epidemie koronaviru,“ dodal.

Vztahy USA a Íránu jsou mimořádně napjaté již měsíce. Íránská ekonomika trpí sankcemi uvalenými Washingtonem, které Teheránu nedovolují prodávat ropu a znemožňují mu přístup na mezinárodní finanční trhy. Washington nabídl Teheránu blíže neurčenou pomoc s koronavirem již začátkem března. Američtí činitelé však tento týden naznačili, že ekonomické sankce uvolnit nehodlají.

Rumunsko a Kosovo hlásí první oběti, Řecko zavádí karanténu

Kosovo v neděli oznámilo první úmrtí. V metropoli Prištině zemřel dvaaosmdesátiletý muž trpící chronickou srdeční chorobou. Ve dvoumilionové balkánské zemi registrují zatím 31 nakažených. Kosovo zcela přerušilo dopravní spojení s cizinou, školy a restaurace jsou zavřené a obchodní síť omezená na prodej potravin a léků.

Vůbec první oběť koronaviru v neděli ohlásila i rumunská vláda. V Craiově na jihu země zemřel sedmašedesátiletý muž, který byl podle zdravotníků v posledním stadiu rakoviny. V Rumunsku, kde platí od minulého pondělí nouzový stav, je podle oficiálních údajů 367 nakažených. 

V sousedním Bulharsku tamní prezident Rumen Radev v neděli vetoval část prováděcího zákona pro období stavu nouze, který v pátek schválil sofijský parlament. Oznámil to v prohlášení k národu, o němž informoval server Balkaninsight. Svůj krok Radev zdůvodnil tím, že znění zákona otevírá dveře „nekontrolovatelnému zneužití moci“ a omezení veřejného života vyvolává napětí v zemi. Bulharsko dosud zaznamenalo 174 onemocnění způsobených koronavirem, tři osoby nákaze podlehly.

Představitelé sousedního Řecka se naopak chystají opatření zpřísňovat. Tamní premiér Kyriakos Mitsotakis ohlásil celostátní karanténu, která má začít platit od pondělka. V zemi je aktuálně 625 nakažených, nemoci tam podlehlo už 15 lidí. V Řecku se už minulý týden uzavřely všechny školy a rovněž kadeřnictví, kavárny či cukrárny, tento týden přestaly fungovat i obchody s výjimkou prodejen potravin, lékáren a čerpacích stanic. 

První nemocní v Pásmu Gazy

První dva případy COVID-19 ohlásilo hustě zalidněné palestinské Pásmo Gazy. První úmrtí na infekci koronavirem oznámila Kolumbie. V Ekvádoru rezignovala ministryně zdravotnictví Catalina Andramunoňová jen několik hodin poté, co úřady uvedly, že bilance nakažených překročila 500 případů.

V Brazílii stoupl počet obětí na 25 ze sobotních 18. Nakažených je 1546 oproti 1128 z předchozího dne. Web deníku The Guardian připomněl, že řada Brazilců už pět nocí v řadě protestuje proti postoji prezidenta Jaira Bolsonara, který podle nich situaci zlehčuje. Svůj nesouhlas dávají najevo řinčením hrnců či pánví ze svých oken a balkonů.

Salvador s Guatemalou v sobotu vyhlásily zákaz vycházení, od kterého si slibují zastavení infekce. Kuba podle agentury Reuters ohlásila, že vyslala do koronavirem těžce postižené Itálie lékaře a sestry, aby zde s infekcí bojovali.