KLDR vypálila dva projektily, zřejmě rakety krátkého doletu

Severní Korea vypálila směrem do Japonského moře dva projektily, zřejmě balistické rakety krátkého doletu. Podle agentury Reuters o tom informovala jihokorejská armáda, která v pořadí již třetí podobný test od začátku března nazvala „vysoce nevhodným“ vzhledem ke globální pandemii způsobené koronavirem.

KLDR střely vypálila v sobotu před sedmou hodinou ranní místního času (pátek 22:00 SEČ) z provincie Severní Pchjongan severně od metropole Pchjongjangu. Uletěly 410 kilometrů a dosáhly maximální výšky 50 kilometrů, načež dopadly v moři východně od Korejského poloostrova. Japonsko start raket potvrdilo a uvedlo, že nedosáhly japonských vod.

„Podobné vojenské kroky Severní Koreje v době, kdy COVID-19 působí těžkosti po celém světě, jsou vysoce nevhodné,“ uvedl jihokorejský generální štáb s odkazem na nemoc způsobovanou koronavirem a vyzval KLDR k okamžitému pozastavení podobných aktivit.

KLDR dosud neohlásila žádný případ koronaviru

Severní Korea zatím oficiálně neohlásila žádný případ nákazy koronavirem na svém území, místní státní média však hovoří o opatřeních pro boj s virem jako o otázce „národní existence“.

Podle expertů by epidemie v KLDR mohla mít těžké následky vzhledem k málo rozvinutému zdravotnickému systému a nedostatku zdravotnických pomůcek. Vysoce postavený činitel americké armády minulý týden prohlásil, že si je „v podstatě jistý“, že Severní Korea nakažené na svém území má. KLDR sousedí s Čínou, kde se virus koncem loňského roku objevil poprvé.

Podle sobotního sdělení severokorejských médií by se měl 10. dubna sejít severokorejský parlament. Vzhledem k tomu, že se jedná o setkání asi 700 nejvyšších režimních činitelů na jednom místě, jednalo by se podle pozorovatelů o sebevědomé gesto vzhledem ke globální pandemii nemoci COVID-19. Ta si po celém světě vyžádala již přes 11 tisíc obětí a řada vyspělých zemí kvůli ní bezprecedentně omezuje shromažďování a pohyb svých obyvatel.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v závěru loňského roku prohlásil, že KLDR nemá důvod prodlužovat své moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu. Postěžoval si na „gangsterské sankce a nátlak“ a varoval, že pokud USA nezmění nepřátelskou politiku vůči Pchjongjangu, KLDR bude pokračovat ve vývoji moderních zbraňových systémů. Přislíbil také, že brzy předvede „novou strategickou zbraň“.