Testování do úmoru a izolace skrytě nakažených. Italské město originálně porazilo koronavirus

Neobvyklý způsob boje s nákazou koronavirem zvolilo už na začátku epidemie malé italské město Vò poblíž Benátek. Díky opakovanému a neustálému testování všech 3300 obyvatel obce bez ohledu na to, zda měli příznaky, a díky přísnému dodržování karantény všech, kdo přišli s infikovanými do styku, se tamním úřadům podařilo zcela zastavit šíření koronaviru ve městě. O pozitivních účincích „agresivního testování“ píší Financial Times.

Na projektu v italském městě se podílel i odborník na infekční choroby z Královské univerzity v Londýně Andrea Crisanti. Ten nyní vyzval země, které testují své občany jen v omezené míře, jako jsou Velká Británie či USA, aby se z tohoto případu poučily a zvýšily počet testovaných osob.

„V Británii existuje množství nákazy, která je zcela ignorována,“ řekl Crisanti listu Financial Times. „Nám se podařilo ohnisko potlačit, protože jsme identifikovali a odstranili i ty skryté infekce a izolovali jsme je. A v tom je ten rozdíl,“ dodal expert.

„Testovat, testovat, testovat,“ zní z WHO

Na úspěchu italského města je podle deníku jasně vidět, jak významné je testování a zároveň izolace třeba i zdravě vypadajících přenašečů nákazy, což nedávno ocenila i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Zmíněná instituce v této souvislosti vyzvala země právě k agresivnímu testování s tím, že například Jižní Koreji a Tchaj-wanu se tímto způsobem podařilo snížit počet infekcí. „Náš hlavní vzkaz zní: testovat, testovat, testovat,“ prohlásil už v pondělí šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Jak uvedl Crisanti, experiment, který sestával z neobvyklého a v mnoha případech náhodného testování, umožnil odborníkům ve Vò získat úplný „epidemiologický obraz“ nemoci.

Testování začalo v rámci celoitalských opatření po prvním úmrtí v zemi v souvislosti s koronavirem 22. února. Není jasné, proč zrovna sever Itálie zaznamenal tak prudký nárůst počtu případů nákazy, podle Crisantiho i dalších odborníků to ale může souviset s úzkými obchodními vazbami na Čínu.

Někteří nakažení nevykazovali žádné příznaky

Během prvního testovacího kola, které se uskutečnilo na konci února u všech obyvatel města, se ukázalo, že nakažena byla tři procenta z nich. Polovina ale nevykazovala žádné příznaky. Po izolování všech infikovaných ukázalo druhé kolo testování, které bylo provedeno o deset dní později, že se počet nakažených snížil na 0,3 procenta populace města.

Důležité rovněž bylo, že druhé kolo testování odhalilo nejméně šest osob, které byly přenašečem viru, nicméně neměly žádné příznaky. Tito lidé tak mohli být umístěni do karantény. „Kdybychom je neidentifikovali, infekce by se dál šířila,“ vysvětlil Andrea Crisanti.

Počet mrtvých v Itálii vzrostl za posledních 24 hodin o 475 na celkových 2978. Jde o nejvyšší dosud zaznamenaný denní nárůst. Za poslední den rovněž Itálie potvrdila 4207 nových případů nákazy. Celkový počet infikovaných v zemi je tak 35 713.