Koronaviru navzdory. Francouzi vyrazili volit starosty, s odstupem, rouškami a vlastními pery

Ve stínu epidemie koronaviru se ve Francii koná první kolo místních voleb. Vybírají se starostové a zastupitelé více než 35 tisíc měst a obcí včetně Paříže. Hlasování se považuje za zkoušku popularity prezidenta Emmanuela Macrona. Kvůli plánované reformě důchodového systému se od loňského prosince konají v zemi protivládní stávky a protesty.

Pozornost se upírá především k souboji v hlavním městě, kde obhajuje funkci socialistická starostka Anne Hidalgová. Mezi její rivalky patří Rachida Datiová z řad konzervativních Republikánů a Agnès Buzynová z prezidentovy strany Republika v pohybu (REM).

Buzynová byla ještě v únoru ministryní zdravotnictví. O post v čele pařížské radnice začala usilovat až poté, co z klání odstoupil blízký prezidentův spojenec Benjamin Griveaux.

Bývalý vládní mluvčí se kandidatury vzdal poté, co na internetu začalo kolovat kompromitující sexuální video, k jehož zveřejnění se přihlásil kontroverzní ruský umělec Pjotr Pavlenskij. 

Komunální volby chtějí k velkému návratu po debaklech v prezidentských i parlamentních volbách využít Republikáni i socialisté. Krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové si chce především udržet pozice, které v roce 2014 získalo na severu a na jihu země.

Macronova strana by mohla ovládnout radnice v Lyonu či ve Štrasburku. Velké naděje do voleb vkládají francouzští zelení, jejichž člen Éric Piolle má šanci obhájit svou funkci starosty Grenoblu. Bodovat by ale mohli i jinde.

Volby v časech epidemie

V minulých dnech se hojně spekulovalo, že by se volby mohly kvůli šíření koronaviru zrušit. Francouzský premiér Édouard Philippe, který kandiduje na starostu v přístavním městě Le Havre, v sobotu ohlásil rozsáhlá opatření včetně uzavření restaurací, barů, klubů, kaváren a obchodů s výjimkou těch s potravinami, lékáren, bank, trafik nebo čerpacích stanic.

Nakonec vláda hlasování nezrušila, premiér nicméně vyzval občany, aby dodržovali preventivní opatření, především odstup od ostatních.

Ministerstvo vnitra vydalo pokyn, aby se u hlasovacích středisek nevytvářely fronty čekajících voličů. Přednost mají starší lidé, kteří jsou nemocí COVID-19 nejvíce ohroženi. Kromě toho ministerstvo podniklo kroky, jež usnadňují seniorům hlasovat doma nebo i prostřednictvím jiné osoby.

Ve volebních střediscích jsou na podlaze značky, které mají pomoci udržet bezpečné odstupy mezi voliči. Před otevřením musely být místnosti, kde se hlasování odehrává, dezinfikovány a voličům jsou k dispozici prostředky k dezinfekci. Úřady voličům rovněž doporučily, aby si do volebních místností donesli vlastní pera.

Svůj hlas může odevzdat 48 milionů voličů – Francouzů i občanů Evropské unie s trvalým pobytem. Druhé kolo voleb je naplánováno na 22. března.