Americká základna v Iráku se ocitla pod palbou desítek raket. Bagdád varuje před odvetou

Iráckou základnu Tádží, na které působí američtí vojáci, opět zasáhla raketová palba. Podle agentury AP byli zraněni dva iráčtí vojáci. Spojené státy hlásí tři zraněné. Při podobném útoku v tomto týdnu zemřeli dva Američané a Brit. Následoval odvetný úder USA na muniční sklady proíránských milicí.

Irácká armáda oznámila, že na základnu bylo vypáleno celkem 33 raket. Vojáci našli v blízkosti sedm odpalovacích zařízení a 24 nepoužitých raket. Agentura AP upozornila, že rakety dopadly na základnu netypicky za dne, zatímco předchozí podobné útoky se odehrály vždy večer nebo v noci.

Irácké velení slíbilo, že viníky vypátrá a zatkne. Zároveň vyzvalo americkou armádu i armády jiných zemí, aby incident nevyužily jako záminku k vlastním vojenským operacím bez souhlasu Iráku. Podle armády by se cizí vojska měla co nejrychleji z Iráku stáhnout.

Vojenské cvičení u irácké základny Tádží
Zdroj: Thaier Al-Sudan/Reuters

Irák si chce na Američany stěžovat u OSN

Při amerických náletech v noci na pátek přišlo o život šest Iráčanů. Armáda USA trvá na tom, že mířila na zbrojní sklady skupiny Katáib Hizballáh s vazbami na Írán, které přičetla předchozí středeční útok na Tádží. Irák ale operaci neschvaluje. Prezident Barham Sálih ji označil za porušení svrchovanosti země. Bagdád chce vznést stížnost k Radě bezpečnosti OSN.

V Iráku se v posledních dnech obnovuje napětí, které vyvolal lednový americký útok v Bagdádu, při němž přišel o život íránský generál Kásem Solejmání a člen vedení iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis.

Írán po něm provedl odvetný raketový útok na základny v Iráku, při němž byly zraněny desítky Američanů. Proíránské šíitské milice působící v Iráku slíbily, že Muhandise pomstí. Irák tehdy požadoval stažení Američanů ze svého území.