Trump zakázal cesty z schengenského prostoru do USA. Rozhodnutí se špičkám EU nelíbí

Americký prezident Donald Trump v noci na čtvrtek ohlásil třicetidenní zákaz veškerých cest do Spojených států z Evropy, s výjimkou Velké Británie. Omezení, které má zpomalit šíření nového koronaviru v USA, bude podle něj platit od páteční půlnoci. Bílý dům později upřesnil, že zákaz se týká zemí schengenského prostoru. Představitelé EU vyjádřili nesouhlas s tím, že USA zakázaly lety z Evropy bez konzultace.

  • Slovensko uzavře hranice, do země bude vstup možný jen pro lidi s trvalým či přechodným pobytem. V zemi se také zavřou školy a všechna tři mezinárodní letiště.
  • V celé Itálii se zavřely všechny obchody s výjimkou potravinářských a lékáren. Dočasně jsou uzavřeny i bary, restaurace a kadeřnictví. Země ve čtvrtek večer ohlásila, že nemoci podlehlo už 1016 lidí. Počet případů nákazy se od středy zvýšil o 2651 na 15 113.
  • Americký prezident Donald Trump zakázal cestování ze schengenského prostoru do USA.
  • Rakousko, Řecko a Indie hlásí v souvislosti s nemocí COVID-19 první oběť.
  • Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) uvedlo, že omezení šíření  koronaviru na „lokální epidemie“ už není v evropském kontextu dosažitelné, EU a Británie rychle směřují do stavu, kdy se bude nemoc stabilně šířit ve všech regionech. Hrozí překročení kapacity zdravotnictví.
  • V Římě se kvůli koronaviru zavřou do 3. dubna všechny kostely.

„Toto je v moderních dějinách nejsmělejší a nejkomplexnější úsilí vyvíjené tváří v tvář cizímu viru,“ prohlásil Trump, když nová opatření oznamoval v hlavním vysílacím čase z Oválné pracovny Bílého domu v projevu k národu. Obvinil v něm Evropskou unii, že nekoná dostatečně rychle proti „cizímu viru“. Shluky nákazy v USA podle něj „rozeseli“ cestující z Evropy.

„Učinili jsme životy zachraňující krok včasným konáním vůči Číně,“ prohlásil Trump. „Nyní musíme konat stejně vůči Evropě,“ obhajoval americký prezident cestovní restrikce. Trump řekl, že omezení se nebude vztahovat na Velkou Británii a že Spojené státy budou situaci sledovat, aby mohly případně cestování obnovit dříve.

Bílý dům později upřesnil, že zákaz se týká kohokoliv, kdo se čtrnáct dní před svým plánovaným odletem do USA zdržoval na území schengenského prostoru. Z toho vyplývá, že ze zemí EU by se opatření nemělo týkat Irska, Bulharska, Chorvatska a Rumunska. V schengenském prostoru jsou kromě unijních zemí také Švýcarsko, Island, Norsko a Lichtenštejnsko.

Po počátečních nejasnostech také Trump na Twitteru upřesnil, že omezení se netýká importu zboží z Evropy. „Restrikce zastaví lidi, ne zboží,“ napsal.

Cestující na pařížském letišti Charlese de Gaullea
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters

Trumpovo rozhodnutí podle agentur vyvolalo na letištích po celé Evropě paniku. Turisté se chtějí na poslední chvíli dostat na palubu strojů mířících do Spojených států.

Člen palubního personálu Delta Airlines, který si nepřeje být jmenován, řekl, že Trumpův zákaz zastihl aerolinky nepřipravené. „Následující dny budou velmi chaotické. Neznáme ani všechny podrobnosti, abychom mohli říci, co pro nás bude zákaz znamenat.“

Zpravodaj ČT Miřejovský: Americké samosprávy tvrdí, že nemají dostatek testovacích sad (zdroj: ČT24)

České ministerstvo zahraničí doporučuje českým občanům ve Spojených státech, aby zvážili předčasný návrat. Ministr vnitra Jan Hamáček upozornil, že vláda nemá možnost české občany z USA vyzvednout.

Testovaných v USA je poměrně málo

Evropa podle Trumpa promeškala přijetí stejných opatření jako USA, pokud jde o omezení cest z Číny a dalších ohnisek krize. „My jsme v USA zaznamenali dramaticky méně případů viru než nyní v Evropě,“ prohlásil šéf Bílého domu, aniž by se zmínil o tom, že v USA bylo na vir Sars-CoV-2 testováno poměrně málo lidí.

Viceprezident Mike Pence stanici Fox News řekl, že se ohnisko epidemie koronaviru přesunulo do Evropy. Varoval, že se v USA objeví další tisíce případů nákazy. Vláda chce proto podle něj posílit testování obyvatel.

V USA dosud na onemocnění COVID-19 zemřelo 37 lidí a nakažených je podle statistiky univerzity v Baltimore více než 1100. Agentura DPA však upozorňuje, že skutečný počet by mohl být mnohem vyšší, protože podle údajů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) bylo dosud v celých Spojených státech podrobeno testům přes jedenáct tisíc lidí.

Trump už na konci ledna zakázal vstup do USA zahraničním cestujícím, kteří během předchozích čtrnácti dnů byli v Číně.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

EU se nelíbí zákaz letů bez předchozí konzultace

Evropská unie nesouhlasí s tím, že USA přijaly zákaz letů z Evropy bez předchozí konzultace. Ve společném prohlášení to uvedli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel.

„Koronavirus je globální krizí, která se neomezuje na nějaký kontinent a vyžaduje spolupráci spíše než jednostranný postup,“ upozornili von der Leyenová a Michel ve stručném vyjádření pro média. Dodali, že EU podniká silné kroky, aby omezila šíření viru. 

O Trumpově rozhodnutí bude von der Leyenová mluvit s klíčovými členy Evropské komise. Projednat s nimi hodlá také vývoj v Itálii, která je z evropských zemí koronavirem nejvíce zasažená, ale také to, jak současnou situaci hodnotí Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Trumpovo rozhodnutí kritizoval například i šéf třetí nejsilnější politické skupiny v Evropském parlamentu Dacian Ciološ. „Nacionalismus a obviňování nejsou vakcínou… Evropa bude vaším partnerem, ale ne obětním beránkem,“ vzkázal předseda skupiny evropských liberálů americkému prezidentovi.

Musel jednat rychle

Trump ve čtvrtek prohlásil, že zakázal lety z Evropy do USA bez předchozí konzultace s evropskými lídry, protože musel jednat rychle. Dodal, že Británie se omezení netýká, jelikož místní úřady podnikají dobré kroky v boji proti novému typu koronaviru.  

Podle Trumpa je možné, že původně 30denní omezení letecké dopravy bude potřeba prodloužit, nebo naopak zkrátit. Dodal také, že zákaz bude mít významný dopad na ekonomiku. Prezident proto doufá, že cestovní spojení s Čínou i evropskými zeměmi bude obnoveno „velice rychle“.

Trump slíbil finanční úlevy

Americký prezident ve středečním proslovu dále oznámil nespecifikovanou finanční úlevu pracovníkům, kteří onemocní, budou dáni do karantény nebo se budou muset kvůli koronaviru starat o druhé. Kromě odkladu daňového přiznání přislíbil Trump nízko úročené půjčky zasaženým firmám. Zopakoval dále výzvu Kongresu, aby schválil snížení daně z příjmu v zájmu povzbuzení ekonomiky.

„Toto není finanční krize,“ zdůraznil. „Toto je jen dočasný časový okamžik, který překonáme společně jako země a jako svět,“ ujistil Trump. Virus podle něj nemá žádnou šanci. Americkou ekonomiku a zdravotní systém označil za nejlepší na světě.

„Nacházíme se v kritické fázi boje proti koronaviru,“ zdůraznil Trump. „Vir proti nám nebude mít žádnou šanci,“ dodal „Žádná země není lépe připravená a odolnější než Spojené státy,“ prohlásil prezident a vyzval k jednotě národa a k tomu, aby se z nynější krize nedělalo politikum v probíhající kampani před podzimními prezidentskými volbami. 

Na epidemii reagují místními opatřeními i jednotlivá města v USA. V New Yorku, v Bostonu, San Francisku, Philadelphii, Pittsburghu či Chicagu se například neuskuteční tradiční průvody na oslavu irského svátku svatého Patrika. V samotném Washingtonu byla turistům do konce března uzavřena budova Kapitolu, sídla parlamentu, kterou ročně navštíví na tři miliony lidí.